Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου αμφισβητεί ανοιχτά τις πιθανότητες να κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Καθόμαστε και περιμένουμε τη νίκη. Τι νίκη τίνος; Ποιανού τη νίκη;» - «Η καταστροφή της Ουκρανίας θα ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος και για εμάς»

Ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμίνιου Όλεγκ Ντεριπάσκα υποστήριξε σήμερα Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει νικητής από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και επισήμανε το οικονομικό τίμημα που πληρώνει για τις πράξεις της η Ρωσία.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ντεριπάσκα στους δημοσιογράφους, συνιστούν μια σπάνια δημόσια αμφισβήτηση του σκεπτικού του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Ο ίδιος ήταν προσεκτικός και μίλησε αποφεύγοντας να κάνει μια απευθείας κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Με προβληματίζει το πόσο γρήγορα εγκαταλείψαμε καθετί που είχε επιτευχθεί (από οικονομικής απόψεως ) στην δεκαετία του 1990, μετά εγκαταλείψαμε καθετί που πετύχαμε στην δεκαετία του 2000, και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε τη νίκη. Τι νίκη τίνος; Ποιανού τη νίκη;» διερωτήθηκε ο Ντεριπάσκα.

«Νομίζω ότι η καταστροφή της Ουκρανίας θα ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος και για εμάς», πρόσθεσε.

Η αύξηση των επιπέδων ευημερίας συνδέεται με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ρωσίας και την οικοδόμηση δεσμών με την υπόλοιπη Ευρώπη ως τον κύριο οικονομικό εταίρο της Ρωσίας, είπε.

Αλλά είναι «προφανές» ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τώρα τη Ρωσία περισσότερο από την Ευρώπη, δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου Rusal.

Ο ισχυρισμός του αυτός έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα που επανειλημμένα έχει ακουστεί να λέγεται από τον Πούτιν, ότι οι κυρώσεις πλήττουν τις δυτικές οικονομίες, προκαλώντας τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και ότι η Ρωσία θα βγει πιο ισχυρή και πιο αυτάρκης.

Ο ίδιος ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ωστόσο, ότι είχε υποτιμήσει πόσο σταθερή θα αποδεικνυόταν η οικονομία της Ρωσίας.

Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν βλέπει επίσης κάποια απειλή για την πολιτική της ηγεσία.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Η αντιπολίτευση προτίμησε τις όμορφες ευρωπαϊκές απόψεις και αποσύρθηκε από τη ζωή της χώρας», δήλωσε ο Ντεριπάσκα.

Πολλά από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που σχετίζονται ιδιαίτερα με τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες για να αποφύγουν τις διώξεις.

Ο ηλικία 54 ετών Ντεριπάσκα, είναι ένας από την ομάδα των επιχειρηματιών που είναι γνωστοί ως ολιγάρχες οι οποίοι ελέγχουν μεγάλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των αγαθών, και οι οποίοι κατάφεραν να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία υπό τον όρο ότι θα έμεναν μακριά από την πολιτική.

«Ασημένιος» ο Χρήστου στα 100 μέτρα ύπτιο: «Κρίθηκε στα κλάσματα – Μπορούσα να τον κερδίσω»

«Ασημένιος» ο Χρήστου στα 100 μέτρα ύπτιο: «Κρίθηκε στα κλάσματα – Μπορούσα να τον κερδίσω»

Ο Απόστολος Χρήστου ένα 24ωρο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 50 μέτρα ύπτιο,…

Χανιά: Πολυετή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της καταγγέλλει 36χρονη

Χανιά: Πολυετή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της καταγγέλλει 36χρονη

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η 36χρονη στο Αστυνομικό Τμήμα την Κυριακή 14 Αυγούστου, ο 38χρονος…