Ρωσία: Συλλήψεις υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι – Διαδήλωσαν για τα γενέθλιά του

Υποστηρικτές του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 47 του χρόνια, διαδήλωσαν στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες με τον ίδιο, έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή, να δηλώνει ότι διατηρεί υψηλό ηθικό παρά την επιδείνωση των συνθηκών κράτησής του.

navalni

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάφορες ρωσικές πόλεις, κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, επειδή διαδήλωναν υπέρ του Ναβάλνι. Η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Γεωργία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο Ναβάλνι ανέφερε ότι αν και έχει υψηλό ηθικό, θα προτιμούσε να βρίσκεται με την οικογένειά του και όχι σε μια αποικία κρατουμένων, 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι λέει ότι βρίσκεται για πολλοστή φορά, τη 16η συνολικά, στο πειθαρχείο. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι οι ρωσικές αρχές θέλουν να του σπάσουν το ηθικό και για αυτό τον κλείνουν συχνά, για πολλές ημέρες, σε κελιά όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι αφόρητες.

«Είναι σαφές ότι θα προτιμούσα να μην ξυπνάω σε μια τρύπα, να πάρω πρωινό με την οικογένειά μου, να δεχτώ ένα φιλί από τα παιδιά μου, να ανοίξω τα δώρα μου και να πω ότι ακριβώς αυτό ονειρευόμουν. Όμως έτσι είναι η ζωή: Δεν μπορούμε να περιμένουμε κοινωνική πρόοδο και ένα καλύτερο μέλλον παρά μόνο αν κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να το πληρώσουν», έγραψε ο ίδιος.

Ο Ναβάλνι πρόκειται να δικαστεί προσεχώς για μια νέα υπόθεση, κατηγορούμενος για «εξτρεμισμό» και κινδυνεύει με κάθειρξη 35 ετών. Κρατείται από τον Ιανουάριο του 2021, αφού επέστρεψε στη Ρωσία μετά τη σοβαρή δηλητηρίασή του –για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο– και λέει ότι αυτή η νέα κατηγορία είναι ένας τρόπος για να τον κρατήσουν ισοβίως στη φυλακή. Τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για «απάτη», μια κατηγορία που ο ίδιος λέει ότι ήταν φτιαχτή. Από τη φυλακή του συνεχίζει να στέλνει μηνύματα στην ομάδα του, να αφηγείται τις συνθήκες κράτησής του και να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…