Newsroom

Newsroom

Ρωσία: Έρευνα στο σπίτι αρχισυντάκτη του site ερευνητικής δημοσιογραφίας «Vaznie Istorii»

Άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) πραγματοποιούν έρευνα στον τόπο διαμονής του πρώην δημοσιογράφου της εφημερίδας Novaya Gazeta και αρχισυντάκτη του ιστότοπου «Vaznie Istorii» («Σημαντικές ιστορίες») Ρομάν Άνιν, μετέδωσε το κανάλι που διαθέτει ο ιστότοπος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

FSB

Στην ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο TASS, αναφέρεται ότι «Πριν λίγα λεπτά πληροφορηθήκαμε ότι στο σπίτι του αρχισυντάκτη του ιστότοπου «Σημαντικές ιστορίες» Ρομάν Άνιν υπάλληλοι της FSB διενεργούν έρευνα. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε. Ο Ρομάν δεν απαντάει στο τηλέφωνο».

Ο δικηγόρος Βασίλι Γκρισούκ επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta το γεγονός ότι διενεργούνται ανακριτικές διαδικασίες, δηλώνοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν με τι έχουν σχέση οι διαδικασίες αυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta, τον περασμένο Δεκέμβριο άγνωστοι προσπάθησαν να σπάσουν τους λογαριασμούς έξι συντακτών του ιστότοπου Vaznie Istorii που είχαν δημοσιεύσει έρευνα για τον επιχειρηματία Κιρίλ Σαμάλοφ.

Τον Μάρτιο η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft κατέθεσε αγωγή εναντίον του ιστότοπου για την έρευνα που έκανε και αφορούσε την συμφωνία που υπέγραψε με την ιταλική εταιρεία Pirelli.

Όπως γράφει ο ιστότοπος Vaznie Istorii, ο ίδιος ο Άνιν πριν χαθεί η επαφή μαζί του υπέθεσε ότι η έρευνα μπορεί να σχετίζεται με την έρευνα του 2016 «Το μυστικό της πριγκίπισσας Όλγας». Πώς ο διευθυντής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν σχετίζεται με μια από τις πολυτελέστερες θαλαμηγούς στον κόσμο;», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Novaya Gazeta. Τότε ο Σέτσιν πέτυχε δικαστικά την διάψευση του δημοσιεύματος.

Ο ιστότοπος Vaznie Istorii ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία. Σε αυτόν εργάζονται δημοσιογράφοι που έχουν μελετήσει τους γνωστούς «φακέλους του Παναμά». (Panama Papers) Μεταξύ των ερευνών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα είναι αυτή για το σπίτι του πρώην γαμπρού του Μπορίς Γιέλτσιν, Βαλεντίν Γιουμάσεφ στην Καραϊβική, για τις πιθανές σχέσεις του πρώην αναπληρωτή διοικητή της FSB με τους κύκλους του εγκλήματος και για τα βασανιστήρια στο Σωφρονιστικό Σύστημα της Ρωσίας.

Ο ιστότοπος δημοσίευε επίσης έρευνα για τους ανθρώπους της FSB που παρακολουθούσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι και για τον πρώην γαμπρό του Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλοφ.

«Γράφω όχι για να τους κάνει κάτι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά γράφω για να γνωρίζει ο κόσμος στην χώρα» είχε δηλώσει ο Άνιν σε μια εκπομπή του Radio Svoboda, με θέμα τα ζητήματα διαφθοράς στις δομές της εξουσίας.

Πηγές: TASS, Novaya Gazeta, https://istories.media/, Svoboda.org

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…