Newsroom

Newsroom

Ρωσία: Εκτός εμπάργκο αφήνει ο Πούτιν το χαβιάρι

Η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο πέρυσι τον Αύγουστο σε μια λίστα τροφίμων, αλλά εξαίρεσε το πολυτελές χαβιάρι που παράγεται στην Ιταλία.

Η Ρωσία επέβαλε εμπάργκο πέρυσι τον Αύγουστο σε μια λίστα τροφίμων, αλλά εξαίρεσε το πολυτελές χαβιάρι που παράγεται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τον διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας Agroittica Lombarda SpA, που παράγει «τροφή για Τσάρους», αναφέρει πως χρειάστηκε να βάλουν Ρωσική επωνυμία στη συσκευασία του χαβιάρι και δεν αναγράφουν ότι παράγεται στην Ιταλία.

Παρουσιάζοντας τις συσκευασίες με χαβιάρι Calvisius που κοστίζουν από 20 έως και 80 ευρώ η καθεμία, ο σύμβουλος της εταιρίας, Λέλιο Μοντέλα, τονίζει πως «οι Ρώσοι θέλουν να τρώνε ρωσικό χαβιάρι. Το καταλαβαίνω αυτό. Ποιος θα αγόραζε μοτσαρέλα που παράγεται στη Ρωσία;» «Οι πλούσιοι και ισχυροί δεν μπορούν χωρίς αυτό, άρα έκαναν μια εξαίρεση», συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος.

Το πιο ακριβό προϊόν είναι μια συσκευασία με χαβιάρι Μπελούγκα βάρους 1,8 κιλού και κόστους 14.000 ευρώ. Συνολικά, στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 2014 πουλήθηκαν 40 τόνοι χαβιάρι. Το δημοσίευμα γράφει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να κάνει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς να πληρώσουν για την αντίθεση της Δύσης στην πολιτική του για την Ουκρανία. Το χαβιάρι εξαιρέθηκε από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων καθώς η Ρωσία ήδη έπρεπε να το αναζητήσει στο εξωτερικό επειδή η μείωση των πληθυσμών του οξύρρυγχου οδήγησε σε απαγόρευση της αλίευσής του στην Κασπία.