Η δίκη για την έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους τον Οκτώβριο του 2024 συνεχίστηκε με την κατάθεση του Νίκου Ρωμανού, με το βασικό στοιχείο της κατηγορίας να αφορά ένα αποτύπωμά του που εντοπίστηκε σε σακούλα στον χώρο της έκρηξης.
Ο κατηγορούμενος, μαζί με ακόμη τέσσερα άτομα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση βάσει του άρθρου 187Α. Κατά την απολογία του, αρνήθηκε εκ νέου οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η δίωξή του σχετίζεται με το παρελθόν του και συνιστά μορφή ρεβανσισμού.
«Βρίσκομαι εδώ μετά από 18 μήνες θέλω με τη μαρτυρία μου να συμβάλω στην αποκατάσταση της αλήθειας. Ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι το παρελθόν μου, δεν έχω σχέση με την υπόθεση, δεν έχω διαπράξει αδικήματα που μου αποδίδονται.
Όλη αυτή η διαδρομή είναι αποτέλεσμα ρεβανσισμου και με έχει φέρει σε δυσμενή θέση. Από την αποφυλάκιση μου το 2019 είχα ενεργή πολιτική και κοινωνική ζωή, είχα δυσκολίες να προσαρμοστώ επτά χρόνια μετά τη φυλακή, υποχρεώσεις απέναντι στο οικογενειακό μου περιβάλλον, κάποιες υποχρεώσεις που προσπάθησα να φέρω εις πέρας με πολλούς τρόπους»
Αναφερόμενος στην περίοδο μετά την αποφυλάκισή του, περιέγραψε τις δυσκολίες επανένταξης. «Πρέπει να αποτυπωθεί ότι ένας άνθρωπος που βγαίνει μετά από επτά χρόνια φυλακή, σε ένα ρυθμό παγωμένου χρόνου, βιώνει τεράστιες αλλαγές μετά από μακροχρόνιο εγκλεισμό, βγαίνεις από ένα ψυγείο και προσπαθείς να προσαρμοστείς στην κοινωνική πραγματικότητα.
Όλες αυτές τις δυσκολίες της προσαρμογής θέλω να τις καταθέσω. Προσπάθησα να προσαρμοστώ, να έρθω ξανά σε επαφή με ανθρώπους, όλο αυτό ήταν δύσκολη και επίπονη διαδικασία, προσπάθησα να βρω δουλειά, να οικοδομήσω κοινωνικές σχέσεις που μου δημιουργούσαν χαρά και ευχαρίστηση με οικογένεια και φίλους.
Να κάνω σχέδια και πλάνα για τη ζωή μου. Παράλληλα είχα πολιτική ζωή, δημόσια πολιτική ζωή, συμμετείχα σε εκδηλώσεις, σε διαδηλώσεις, σε εκδηλώσεις για θέματα κρατουμένων, πιο σημαντική στιγμή από την αποφυλάκιση μέχρι σήμερα ήταν η αναστήλωση του μνημείου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένα μνημείο που ήταν σε σήψη και να δοθούν νοήματα και αφηγήσεις, αυτή ήταν η κοινωνική και πολιτική ζωή».
«Ήξερα ότι θα περιφερθώ σαν λάφυρο»
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σύλληψή του ως επανάληψη ενός τραυματικού βιώματος. «Αυτό διακόπηκε με τη σύλληψη κάτω από το πατρικό μου, σαν να έζησα ξανά το ίδιο πράγμα, σαν τραύμα που ανοίγει ξανά και να επαναλαμβάνεται, ένα άσχημο βίωμα, ήξερα ότι θα περιφερθώ σαν λάφυρο και θα πουληθώ ως ένα προϊόν πολιτικού μάρκετινγκ, το ήξερα όταν κατάλαβα τι μου καταλογίζεται, βρίσκομαι εδώ για μια επιλογή που δεν έχω διαπράξει, πάντα αναλάμβανα την ευθύνη για αυτά που έχω κάνει και υπερασπίζουν δημόσια τις επιλογές μου και σε αίθουσες δικαστηρίου.
Οι επιλογές μου είναι κομμάτι της ύπαρξης μου, έχω βρεθεί σε δικαστήρια και έχω κατηγορηθεί για πράγματα που δεν έχω κάνει με στοιχεία άνευ ποινικής σημασίας. Δεν επιδίωκα ποτέ καλή ποινική μεταχείριση, αυτή ήταν πάντα φρικτή, αλλά ήθελα να καταδείξω την αλήθεια».
Σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης, ο κατηγορούμενος σημείωσε πως «ένας άνθρωπος, ο αναρχικός Κυριάκος Ξυμητήρης, έχασε τη ζωή του, είναι ένα τραγικό περιστατικό αυτό που έχει εργαλειοποιηθεί πολιτικά και η δική μου περίπτωση είναι το κερασάκι στην τούρτα. Εξελίχθηκαν διάφορα μιντιακά και αστυνομικά περιστατικά. Αναρωτιέμαι πόση συζήτηση μπορεί να γίνει για μια σακούλα. Να αναλάβω τις ευθύνες για όσα πράγματα έχω κάνει και να αναλάβω τις συνέπειες. Δεν έχω κάνει κάτι και βρίσκομαι εδώ για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας».
Ρωμανός: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη διαδρομή της σακούλας»
Παράλληλα, στάθηκε στο αποδεικτικό στοιχείο των αποτυπωμάτων, υποστηρίζοντας ότι «τελικά η σακούλα δεν είχε δύο, αλλά 102 αποτυπώματα, και εγώ έχω μια αμετάβλητη, πάγια άποψη εξαρχής. Δεν ξέρω πότε ήρθα σε επαφή με μια σακούλα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υποθέσεις και σενάρια.
Το να απαντήσω και να πω ποτέ έχω έρθει σε επαφή με μια σακούλα αδυνατω να το κάνω. Κλείνω τη σύντομη απολογία μου και θέλω να επαναλάβω ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη διαδρομή της σακούλας, δεν καταλήγω σε κάποιο συμπέρασμα, δεν έχω σχέση με την υπόθεση, έχω πληρώσει τις επιλογές μου και τώρα καλούμαι να πληρώσω για κάτι που δεν έχω κάνει.
Μπορεί να θεωρούν ότι είμαι ένα πρόσωπο που πρέπει να πληρώσω για κάποια πράγματα αλλά, αυτό θα ήταν πιο τίμιο, το ότι βρίσκομαι εδώ για μια σακούλα, δεν είναι κατανοητό, ευχαριστώ για τον χρόνο σας».
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ακολούθησε διάλογος με την πρόεδρο του δικαστηρίου:
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τους συγκατηγορουμένους σας;
Ρωμανός: Όχι, γνωριστήκαμε στη φυλακή και είναι απίθανο να γνωρίσεις συγκατηγορουμένους σου στη φυλακή για την ίδια υπόθεση, έχει ένα στοιχείο παραλογισμού, με τον Δημήτρη ήμαστε στην ίδια πτέρυγα και εκεί συστηθηκαμε.
Πρόεδρος: Σε άλλη σακούλα βρέθηκε άλλο αποτύπωμα, ξέρετε γιατί δεν ασκήθηκε δίωξη;
Ρωμανός: Αυτό είναι στην κρίση του δικαστηρίου σας. Επειδή έχω και εγώ το βίωμα της απώλειας, σε αυτή την υπόθεση υπάρχει ο Κυριάκος ξυμητηρης που έχει χάσει τη ζωή του με τη δική του πορεία και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, στους φίλους και συντρόφους. Σεβασμός μόνο.
«Προσπαθώ να βρω το δίκιο μου» λέει ο Α.Κ.
Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενος Α.Κ. αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή, δηλώνοντας:
«Δεν έχω έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε όπλο, πόσο μάλλον να το συσκευάσω. Είμαι σε μια δύσκολη θέση οικονομικά και ψυχικά, όλη μου η ζωή έχει μπει σε παύση, δεν μπορώ να αντιληφθώ μέχρι και σήμερα γιατί είμαι εδώ, αρχικά ξέραμε ότι η σακούλα είχε μόνο το δικό μου αποτύπωμα και του Νίκου, αλλά τελικά ήταν μια απλή καθημερινή κοινόχρηστη σακούλα, δεν ήταν κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται ύποπτο, νόμιζα ότι θα γυρίσω σπίτι μου και ότι θα απαλλαγώ από αυτές τις βαρύτατες κατηγορίες»
Και συμπλήρωσε:
«Είμαι σε μια δυσμενή συνθήκη που δεν μπορώ να συνέλθω, προσπαθώ να βρω το δίκιο μου για πράγματα που δεν έχω διαπράξει»
Στον διάλογο με την έδρα:
Πρόεδρος: Είπατε ότι δεν γνωρίζετε κανέναν πλην του Ρωμανού, έχετε σχέση με τον αναρχικό χώρο;
Α.Κ: Συμμετείχα σε ένα φοιτητικό στέκι, μια δημόσια δομή, μέσα από αυτή την ενασχόληση, είχα βιώσει τη στοχοποίηση και με είχε σοκάρει, είχα δώσει τότε dna δεν είχα κάτι να φοβηθεί.
Πρόεδρος: Έχετε πιάσει αυτή τη σακούλα, εσείς τι λέτε για αυτό;
Α.Κ: Ήταν μια σακούλα με κοινόχρηστη χρήση, το περιεχόμενο μπορεί να είναι από βιβλία κτλ
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024 σε διαμέρισμα επί της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Κυριάκου Ξυμητήρη και τον σοβαρό τραυματισμό της Μαριάννας Μανουρά.
Στη συνέχεια σχηματίστηκε δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. Αρχικά συνελήφθησαν δύο άτομα λόγω ανταλλαγής κλειδιών του διαμερίσματος, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ακολούθησαν οι συλλήψεις του Α.Κ. και του Νίκου Ρωμανού, με βάση την ανεύρεση αποτυπωμάτων σε πλαστική σακούλα στον χώρο.
Οι πέντε κατηγορούμενοι παραμένουν προφυλακισμένοι για διάστημα περίπου ενάμιση έτους, ενώ αιτήματα για διακοπή της προσωρινής κράτησης έχουν απορριφθεί σε όλα τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Απευθύνεται λες και έχει να κάνει με «πλέμπα» και όχι με λαό
«Εκδίκηση για όλους»: Πώς τα βίντεο Lego του Ιράν κέρδισαν τον πόλεμο εναντίον του Τραμπ
Ισθμός Κορίνθου: Σορός νεαρής γυναίκας βρέθηκε να επιπλέει στα νερά της διώρυγας
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια