Newsroom

Newsroom

Ρήξη με την τρόικα – Διακόπτεται η αξιολόγηση, προς αναβολή η 6η δόση

Σε ρήξη οδηγήθηκαν κυβέρνηση και τρόικα ύστερα από ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της…

troika

Σε ρήξη οδηγήθηκαν κυβέρνηση και τρόικα ύστερα από ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου.
Οι δύο πλευρές διαφώνησαν στον τρόπο που θα καλυφθεί απόκλιση της τάξης του 1% που διαπιστώθηκε στον στόχο του ελλείμματος.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν νέα μέτρα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων, αίτημα που προσέκρουσε στην άρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η όποια απόκλιση οφείλεται στη βαθύτερη ύφεση και όχι σε υστερήσεις ή αστοχίες στην εφαρμογή των συμφωνημένων.
Προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Τον ενημέρωσε για την πορεία και τις αξιώσεις της τρόικας και η τελική απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.
Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό η αξιολόγηση της Ελλάδας για την λήψη της δόσης των 8 δισ. ευρώ περνάει σε πολιτικό επίπεδο αφού δεν κατέστη δυνατό να πειστούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ότι η απόκλιση από το στόχο του φετινού ελλείμματος θα είναι αρκετά μικρότερη από 2,5 δισ. ευρώ.
Πηγή της τρόικας, ανέφερε στο Reuters, ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μετατέθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου στις 27η. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι η έκθεση του επικεφαλής εκπροσώπου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δεν επρόκειτο να είναι έτοιμη έως την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία.
Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το σκηνικό ρήξης δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα.
Τελεσίγραφο
“Εχει γίνει κατανοητό πως αν λαμβάνονταν τώρα νέα μέτρα δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν μέσα σε ένα τρίμηνο. Γι’ αυτό και προχωράμε στην ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου” έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Αλλά και από την πλευρά της τρόικας το μήνυμα είναι σαφές: “Κόψτε αμέσως δαπάνες”.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε χθες το “Εθνος”, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα επιφέρει νέες περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων, θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί και θα εφαρμοστεί η μισθωτή εφεδρεία. Επιπλέον, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη μικρή πρόοδο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς την κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει εντός των προσεχών ημερών λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών ως μέσο πίεσης.
Το ελληνικό επιχείρημα
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με την έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των δημόσιων εσόδων (τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως το ποσοστό ανόδου θα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω της έκτακτης εισφοράς), η όποια απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος (7,6% του ΑΕΠ ή 17 δισ. ευρώ) θα οφείλεται στη βαθύτερη ύφεση, δηλαδή στο χαμηλότερο ΑΕΠ.
Η απάντηση των τροϊκανών
Από την τρόικα διατυπώνεται η εκτίμηση πως η απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος για το 2011 (7,6% του ΑΕΠ) φθάνει τουλάχιστον στη μία ποσοστιαία μονάδα ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ, και ότι σε αυτήν την εξέλιξη η αρνητική επίδραση της ύφεσης ανέρχεται στο 1/3 ή τα 875 εκατ. ευρώ.
http://www.ethnos.gr

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…