Ρίτα Αντωνοπούλου στο koutipandoras.gr: "Τα τραγούδια είναι ο δικός μου τρόπος να αντιστέκομαι"

Ρίτα Αντωνοπούλου

rita antonopoulou

Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μία από τις καλύτερες ερμηνεύτριες που υπάρχουν στην Ελλάδα και ξεχωρίζει με τη δυναμική αύρα της, την ποιότητα της φωνής της και τη θεατρικότητα με την οποία μας “ταξιδεύει” σε κάθε τραγούδι. Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει η καινούργια της δουλειά με τον Γιώργο Ανδρέου, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για την εμπειρία της από το συγκλονιστικό Μαουτχάουζεν, το πολιτικό τραγούδι, τις μαγικές στιγμές που έχει ζήσει στην καριέρα της και τις δυσκολίες του καιρού μας. 

Πως ήταν η εμπειρία από το “Μαουτχάουζεν”; Το υποδέχθηκε με αγάπη ο κόσμος;

Εγώ ήξερα τι θα ζήσω…Το είχα ζήσει και το 2012. Ήρθε πολύς κόσμος για δεύτερη φορά, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι που δεν είχαν προλάβει το 2012 τις παραστάσεις. Είναι ένα σοκαριστικό έργο, πιο πολύ γιατί είναι αληθινή ιστορία. Μόνο οι εικόνες που προβλήθηκαν είναι αρκετές για να αμφισβητήσεις ολόκληρο το ανθρώπινο είδος. Ο κόσμος έφευγε συγκλονισμένος.

-Το πολιτικό τραγούδι είναι ακόμα επίκαιρο;

Γιατί μήπως σήμερα δεν έχουμε μια αισχρή πολιτική πραγματικότητα; Αν δεν είναι τώρα επίκαιρο πότε;; Το πολιτικό τραγούδι δε μπορεί ξαφνικά να αλλάξει συνειδήσεις. Μπορεί όμως να τις ταρακουνήσει. Και για όσους το έχουν ανάγκη, μιλάει μέσα τους πιο δυνατά από άλλες πολιτικές πράξεις.

-Έχουμε διδαχθεί από την εμπειρία του φασισμού ή θα κληθούμε να τον αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον;

Τη νιώθω δυστυχώς  ρητορική την ερώτηση. Και παραθέτω τους στίχους από το ομότιτλο:

“Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον

Καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει

Τι κρύβει μες στα δόντια του το ξέρω

Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν μα όχι και το μίσος του για μένα.

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον…δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”.

-Πως αισθάνεσαι όταν ερμηνεύεις τραγούδια που έχουν πολιτικό στίγμα και έχουν σημαδέψει τους κοινωνικούς αγώνες;

Παρόλο που δεν έχω ζήσει αυτές τις εποχές, όλα αυτά τα τραγούδια τα νιώθω στο πετσί μου. Είναι ο δικός μου τρόπος να αντιστέκομαι και να δηλώνω τα όσα θέλω να πω.

-Καινούργιο cd με τον Γιώργο Ανδρέου. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η δουλειά;

13 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Γιώργου με τη φωνή μου. Δε θέλω καθόλου να πω τα γνωστά και τετριμμένα λόγια για το πόσο περήφανη είμαι κτλ…Θα ήθελα η δουλειά αυτή να μιλήσει από μόνη της. Εμείς αυτό που είχαμε να κάνουμε το κάναμε με όλη μας την ψυχή…Ας αφήσουμε τα τραγούδια τώρα να γράψουν την ιστορία τους. Ελπίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

-Ποια είναι για σένα η πιο μαγική στιγμή που έχεις ζήσει στο τραγούδι;

Ευτυχώς δεν είναι μόνο μία. Έχω αρκετές τέτοιες στιγμές και τις κρατώ μέσα μου με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Πάντα όμως θα μου έρχεται στο μυαλό η πρώτη ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής, όταν είχα τραγουδήσει το Άννα μην κλαις με την Καμεράτα και το άκουγα στα ηχεία στο στούντιο καθισμένη σε μια πολυθρόνα και λίγο παραπέρα καθόταν ο Θάνος Μικρούτσικος. Θυμάμαι έβαλα τα κλάματα γιατί προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που μου συνέβαινε. Ήταν σα να γινόταν πραγματικότητα το πιο σπουδαίο μου όνειρο.

-Έχεις απογοητευτεί ποτέ, έχεις σκεφτεί να ακολουθήσεις άλλον δρόμο;

Μέχρι να γνωρίσω τον Θάνο Μικρούτσικο δούλευα και πρωί ακριβώς γιατί ήμουν πλήρως απογοητευμένη και δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να ακολουθήσω αυτό που αγαπούσα με τον τρόπο που ήθελα. Έκτοτε όμως ποτέ ξανά. Είμαι πολύ τυχερή. Απλά το τελευταίο διάστημα έχω αρχίσει να σκέφτομαι και τι άλλο πρέπει να κάνω γιατί έτσι όπως πάμε σε λίγο δε θα μπορούμε να ζούμε από το επάγγελμά μας

-Πιστεύεις ότι η τέχνη μπορεί σε τέτοιους δύσκολους καιρούς να παρηγορήσει και  να δώσει δύναμη ή ακολουθεί παράλληλη πτωτική πορεία με αυτά που συμβαίνουν  στην πολιτική και την κοινωνία;

Η Τέχνη δεν είναι πανάκεια. Ούτε θα μας δώσει τις λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Όμως ήταν πάντα συνοδοιπόρος σε όλες τις δύσκολες κοινωνικοπολιτικές περιόδους εμψυχώνοντας, δίνοντας κουράγιο, δίνοντας ανάσα. Παρούσα σε όλους τους έρωτες, να μιλήσει για όσα έχουμε μέσα μας. Είναι πολύ δυνατή η μουσική. Τεράστια δύναμη. Ενώνει. Και αυτό είναι μαγικό.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…