Ρίτα Αντωνοπούλου: «Πάντα συνέβαιναν τέτοια περιστατικά, απλώς δυστυχώς έµεναν στο σκοτάδι»

Η ερμηνεύτρια γράφει στο Docville για το προσωπικό της βίωμα και την ανησυχία της για τα παιδιά που υιοθετούν ανοίκειες συμπεριφορές.

αντωνοπουλου

Η δύναµη που βρίσκει µια γυναίκα, άσχετα από τη χρονική στιγµή που το κάνει, για να µοιραστεί και να καταγγείλει µια τέτοια απεχθή πράξη είναι άξια θαυµασµού και σεβασµού. Ας µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό µας, η κοινωνία που έχουµε χτίσει είναι ζούγκλα και στη ζούγκλα ως γνωστόν ισχύει ο νόµος του ισχυρότερου. Ισχυρότερος είναι αυτός που έχει µεγαλύτερη δύναµη από σένα, είτε µυϊκή είτε από θέση ισχύος που µπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου και τα όνειρά σου. ∆εν είναι λοιπόν καθόλου σπάνιο στη ζούγκλα αυτή ο ισχυρότερος να εκµεταλλεύεται τη δύναµή του µε τεράστια ευκολία.

Θα σας πω ενδεικτικά ότι επί σειρά ετών έκανα ψυχοθεραπεία και συµµετείχα σε µια οµάδα για τον λόγο αυτό. Τυχαία ή και όχι τυχαία, όλες στην οµάδα ήµασταν γυναίκες. Από τις επτά γυναίκες οι πέντε είχαµε περιστατικό είτε κακοποίησης είτε παρενόχλησης. Ανήκω στη δεύτερη κατηγορία µε πολλαπλά περιστατικά από πολύ µικρή ηλικία. Ξέρω πολύ καλά την αίσθηση «δεν µιλάω», «τι να πω και σε ποιον;», «να µη µαθευτεί», την αίσθηση της ντροπής. Όµως έχω µια κόρη που µεγαλώνει στον κόσµο αυτό. Οφείλω πια να προστατεύω κι εκείνη αλλά έµαθα να προστατεύω και εµένα, το κορίτσι που ήµουν, γιατί µόνο εγώ µπορώ να το κάνω για µένα και κανένας άλλος.

Πάντα συνέβαιναν τέτοια περιστατικά, απλώς δυστυχώς τα πιο πολλά έµεναν στο σκοτάδι για χίλιους δυο λόγους, µε κυριότερο τον φόβο. Αν µε ρωτήσετε, θα σας πω ότι τρέµω για την κόρη µου. Η νέα γενιά παιδιών δυστυχώς µεγαλώνει µε πολύ χειρότερο τρόπο, είναι µια γενιά τσοντοαναθρεµµένη, για την οποία συµπεριφορές αδιανόητες προς το γυναικείο φύλο έχουν γίνει οικείες µέσω της εικόνας. Οµως µόνο µε πράξεις σαν αυτήν της Σοφίας αλλάζουν τα πράγµατα. Χρειάζονται αυτή η ψυχική δύναµη και το σθένος για να αντιµετωπίσεις εσύ πρώτα τα φαντάσµατά σου και έπειτα να βρεις το κουράγιο να τα µοιραστείς. Όταν εγώ αντιµετώπισα τα δικά µου ήταν µια από τις σηµαντικότερες στιγµές της ζωής µου.

Υποκλίνοµαι λοιπόν στη Σοφία µα και σε κάθε άνθρωπο κάθε φύλου και ηλικίας που βρίσκει το κουράγιο να σταθεί στο ύψος του και να υπερασπιστεί την ψυχή του στην ουσία, γιατί περί αυτού πρόκειται.