Ριουίτσι Σακαμότο: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος καλλιτέχνης

Το 2022 είχε πει: «Αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα με δείτε να παίζω με αυτόν τον τρόπο».

AP440525086

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Ιάπωνας μουσικός και συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο (Ryuichi Sakamoto), όπως ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri.

Ο καλλιτέχνης, που ήταν μέλος της Yellow Magic Orchestra (YMO) και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη μουσική για την ταινία “The Last Emperor“, πέθανε στις 28 Μαρτίου.

Γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, συνέχισε στο ίδιο μεταπτυχιακό και άρχισε να εργάζεται ως μουσικός. Σχημάτισε την YMO με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi το 1978. Η καινοτόμος μουσική που χρησιμοποιεί πλήρως τα συνθεσάιζερ ονομάζεται techno pop και έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Ιαπωνία και έχει σημειώσει επιτυχία, όπως εμφανίσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Σακαμότο εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία του 1983 “Merry Christmas on the Battlefield” σε σκηνοθεσία Ναγκίσα Όσιμα και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το θεματικό τραγούδι που συνέθεσε εξακολουθεί να αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Γκράμι.

Ο Ριουίτσι Σακαμότο είχε αποκαλύψει το 2022 ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτήσει είχε πει. «Τον Ιούνιο του 2020 έμαθα ότι έχω καρκίνο. ‘Έκτοτε δεν έχω κάνει πολλές εμφανίσεις στο κοινό. Ακόμα υποβάλλομαι σε θεραπεία. Έχω πολύ λιγότερη ενέργεια τώρα. Είναι δύσκολο να παίζω κανονικές συναυλίες διάρκειας 60 και 90 λεπτών.».

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…