Κύριε Παύλο Μαρινάκη, δεν μας εξαγοράσατε όλους…

«Λυπάμαι που σας χαλάσαμε το αφήγημα κύριε Μαρινάκη. Αλλά ανήκω σε μια «συμμορία» δημοσιογράφων που αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε: Να χαλάμε αφηγήματα...»

EK marinakis

Έχετε μπερδευτεί κύριε Μαρινάκη. Παρασυρθήκατε ώστε να νομίζετε πως αυτό που βιώνετε στα κανάλια που πληρώσατε είναι «συζήτηση». Πιστέψατε ότι οι δημοσιοσχεσίτες με τους οποίους συναγελάζεστε είναι πράγματι «δημοσιογράφοι». Σας ξεγέλασαν κ. Μαρινάκη, τόσο, ώστε να νομίζετε πως η πολιτική/media-κή φούσκα μέσα στην οποία ζείτε τα τελευταία τρία χρόνια ειναι… κανονικότητα.

Χθες το βράδυ επιτεθήκατε με σκαιό τρόπο σε έναν δημοσιογράφο επειδή τόλμησε να επικεντρωθεί στη βαθιά και εμπεριστατωμένη κριτική που έκανε στην κυβέρνησή σας η Κομισιόν και όχι στα -ελάχιστα- θετικά στοιχεία που αναφέρει. Λες και δε θα βρεθούν αύριο δεκάδες καλοί συνάδελφοι που θα τα κάνουν «εικόνισμα». Λες και ζούμε σε άλλη χώρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δε διστάσατε να πείτε και ξεδιάντροπα ψέματα στο πανελλήνιο, ότι δήθεν η 27σέλιδη έκθεση, αναφερόταν και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

Θα σας το χαλάσω κύριε Μαρινάκη. Δεν είναι δουλειά μου να εντοπίζω αν η Κομισιόν σας είπε μπράβο για μισό νομοσχέδιο που ακόμη δεν εφαρμόστηκε, ή για την υποψία μιας πρωτοβουλίας που ίσως πάρετε. Αυτό είναι δουλειά άλλων συναδέλφων. Όπως ακριβώς δεν είναι και δική σας δουλειά να υποτιμάτε έναν επαγγελματία λέγοντας ότι κάνει «ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ», επειδή επισήμανε την καταστροφική στάση της κυβέρνησής σας προς την ελευθερία του Τύπου. Αφήστε που έτσι, το μόνο που κάνατε τελικά, ήταν να υπερτιμήσετε τις ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δουλειά μου, κύριε Γραμματέα της ΝΔ, είναι να παίρνω μια δημόσια έκθεση 27 σελίδων της Κομισιόν και να αποφασίζω ΕΓΩ ως δημοσιογράφος, σε τι οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση της χώρας μου. Η δική σας δουλειά, κύριε Μαρινάκη, είναι να απαντάτε.

Σε ό,τι αφορά τα ψέματα, που είπατε ότι η 27σέλιδη έκθεση στην οποία αναφέρθηκα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, δεν σας κατηγορώ. Αυτό σας είπαν, αυτό είπατε. Αλλά σας είπαν -και συνεπώς είπατε και εσείς- ΨΕΜΑΤΑ, γιατί και οι 27 σελίδες αφορούν την Ελλάδα. Προς ενημέρωσή σας, παραθέτω την πρώτη και την τελευταία σελίδα της έκθεσης που αφορά την Ελλάδα, με αριθμό πρωτοκόλλου SWD(2022) 508. Έτσι, για να μην αναρωτιέστε αν και οι 27 αφορούν τη χώρα μας και για να αρχίσετε (και εσείς, όπως κάνουν ήδη και χιλιάδες ψηφοφόροι σας), να αμφισβητείτε αν ό,τι σας λέει η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια.

My project 8

Χθες, κ. Μαρινάκη, είχατε όλον τον χρόνο να απαντήσετε με όποιον τρόπο θέλατε στο ρεπορτάζ για την έκθεση. Μπορούσατε να τα απορρίψετε όλα και να επικεντρωθείτε στα «καλά» που σας λέει η Κομισιόν. Μπορούσατε να πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει τι λέει μια έκθεση που έχει πάρει πληροφορίες από «μια γαλλική ΜΚΟ». Μπορούσατε να πείτε ότι λαμβάνετε την έκθεση σοβαρά υπόψη και θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να διορθώσετε τα προβλήματα. Τρεις διαφορετικοί ρητορικοί δρόμοι για να αντιμετωπίσετε ένα απλό ρεπορτάζ που απαντά στο ερώτημα «τι λέει αυτή η έκθεση».

Επιλέξατε να μην κάνετε τίποτα από όλα αυτά κύριε Μαρινάκη και απλώς να επιβεβαιώσετε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όλα όσα καταλογίζει η Κομισιόν στην κυβέρνησή σας για την ελευθερία του Τύπου. Αν αυτή ήταν η προσπάθειά σας να εφαρμόσετε τη μέθοδο του reframing που διδάσκουν στα forensics και στα debate clubs, τότε σίγουρα δεν πήγε καθόλου καλά.

Πραγματικά αναρωτιέμαι όμως, τι ήταν αυτό που σας πείραξε τόσο πολύ. Η αναφορά στη λίστα Πέτσα; Η αναφορά στα Πόθεν Έσχες «κορυφαίων εκτελεστικών» αξιωματούχων που δεν ερευνώνται; Η αναφορά στους whistleblowers; Ή μήπως η αναφορά στο όνομα Βαξεβάνης δίπλα στη λέξη «αθώωση»;

Ό,τι και να σας πείραξε πάντως, νομίζω πάει πολύ, την ίδια μέρα που ο Πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής κάνει λόγο για «εκτσογλανισμό», στελέχη της ΝΔ να συμπεριφέρονται δημοσίως ως τέτοια.

Λυπάμαι που σας χαλάσαμε το αφήγημα κύριε Μαρινάκη. Αλλά ανήκω σε μια «συμμορία» δημοσιογράφων που αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε: Να χαλάμε αφηγήματα.

Υ.Γ.: Ωφείλω ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ στην Αναστασία Γιάμαλη για τον επαγγελματικό τρόπο και τη συναδελφική αλληλεγγύη με την οποία με υπερασπίστηκε μπροστά σε μια θλιβερή πολιτική επίθεση που κύριο στόχο είχε να πλήξει την αξιοπιστία της εκπομπής Kontra24. Είναι πολύ όμορφη, ανακουφιστική και παρηγορητική αίσθηση να ξέρεις ότι οι συνεργάτες σου σε καλύπτουν. Από αυτή την άποψη, έχω σταθεί πολύ τυχερός στη μέχρι τώρα πορεία μου.

Για να μη μένετε με απορίες, δείτε το βίντεο από το τελευταίο μέρος της χθεσινής εκπομπής Kontra24 της Αναστασίας Γιάμαλη:

Ολόκληρη η 27σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για… την Ελλάδα:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…