«Ρήγμα» ανάμεσα σε Νικολάου και υπ. Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των δικαστηρίων;

Σε δήλωσή της για τη λειτουργία των δικαστηρίων παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές αποφάσεις

5086539

Μεγάλες αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων φαίνεται πως παίρνει η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σε δήλωσή της σχετικά με το μεγάλο θέμα του εγκλωβισμού κρατουμένων στις φυλακές λόγω των κλειστών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, σε εκτενές ρεπορτάζ του vice.com και της δημοσιογράφου Μελπομένης Μαραγκίδου για το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει με τις εκκρεμείς υποθέσεις κρατουμένων λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, η Σοφία Νικολάου ουσιαστικά επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό όσους κρατούμενους αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη φυλακή για μήνες, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αποφυλακιστεί με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Στη δήλωσή της λοιπόν για το θέμα, η κ. Νικολάου επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπ. Δικαιοσύνης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ανοίγματος των δικαστηρίων υπό όρους, κάτι που αντιτίθεται στις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Πολλοί κρατούμενοι θα ήταν εκτός φυλακών αν γίνονταν οι δίκες ενώ είναι άγνωστο πότε θα οριστούν ξανά, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα Καταστήματα Κράτησης», σημειώνει η Σοφία Νικολάου. 

Σε άλλο σημείο της δήλωσής της μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ υποδεικνύει ότι τα δικαστήρια θα έπρεπε να λειτουργήσουν «έστω και με προαρμογές λόγω της πανδημίας». «Γενικά, η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, έστω και με προσαρμογές λόγω της πανδημίας, είναι θεμέλιο του πολιτεύματος και της κοινωνίας», αναφέρει συγκεκριμένα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων. 

«H αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας, αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη αλλά και για το σωφρονιστικό σύστημα. Το γεγονός ότι δεν δικάζονται υποθέσεις για υφ’ όρων απολύσεις κρατουμένων, ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις για αναστολές ποινών αλλά και δεν εκδικάζονται υποθέσεις στα Εφετεία προκαλούν σοβαρό πρόβλημα συμφόρησης των φυλακών. Πολλοί κρατούμενοι θα ήταν εκτός φυλακών αν γίνονταν οι δίκες ενώ είναι άγνωστο πότε θα οριστούν ξανά, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα Καταστήματα Κράτησης», αναφέρει στο vice η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

hwkb17 063

Παρ’ ολίγον τραγωδία στην Εύβοια – Έσωσε την ζωή του φίλου του με τη λαβή Χάιμλιχ

Την συγκλονιστική περιπέτεια του ανήλικου, αλλά και την μέγιστη σημασία της γνώσης πρώτων βοηθειών εξηγεί…

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Hleia 1

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Εξοργισμένη η μητέρα της άτυχης 11χρονης ξέσπασε κατά του παιδοκτόνου συγγενή της