ΑΚ

Ανδρέας Κοσιάρης

Ρεζιλίκι τριών υπουργών σε επιτροπή της ευρωβουλής

Η συμπεριφορά των υπουργών είχε τον χαρακτήρα της κουτοπονηριάς

AP 20061524946561

Μία από τις ειδήσεις που δεν πρόκειται να ακούσετε στα ΜΜΕ που μοιράστηκαν τη μερίδα του λέοντος των 20 εκατ. Πέτσα, είναι το γεγονός ότι τη Δευτέρα 6/7 τρεις Έλληνες υπουργοί εξετάστηκαν ενώπιον της Eπιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα πεπραγμένα της χώρας ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορά της και τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, πραγματικά πυρά, πολιτοφυλακές και θανάτους.

Επρόκειτο για τον υπουργό Προ.Πο. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή του Γιώργο Κουμουτσάκο. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του info-war.gr, oι τρεις υπουργοί στις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους, με τη βοήθεια και της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζεμπεργκ, επανέλαβαν τις αιτιάσεις τους περί «διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», και αυτοεκθειάστηκαν αγνοώντας ουσιαστικά τους συγκεκριμένους λόγους και τις καταγγελίες που τους έφεραν ενώπιον της επιτροπής.

Μόνο η κα Βόζεμπεργκ, στην τοποθέτησή της – που υποτίθεται θα έπρεπε να είναι εξεταστική των θέσεων που εξέφρασαν οι τρεις υπουργοί, και όχι απλά υποστηρικτική όπως στην πραγματικότητα ήταν – επανέλαβε τα όσα ακούγονται από κυβερνητικά χείλη στο εσωτερικό της χώρας περί τουρκικής προπαγάνδας και fake news σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για βία και θανάτους.

Οι τοποθετήσεις των Ελλήνων υπουργών προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών της Επιτροπής LIBE που δεν ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον Ισπανό Ρουίζ Ντεβέσα να μιλά για «τρόπο ομιλίας που ταιριάζει περισσότερο σε ακροδεξιούς παρά κεντροδεξιούς» και τις Ολλανδές Σόφι Ιν τ’Βελντ και Τίνεκε Στρικ να μιλούν για αδυναμία των ελληνικών αρχών αλλά και της ίδιας της Κομισιόν να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι «ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» στα ελληνικά σύνορα.

Η κα Στρικ μάλιστα έκανε και πολύ συγκεκριμένες αναφορές στα δύο επιβεβαιωμένα θύματα και τους άλλους δύο επιβεβαιωμένους σοβαρούς τραυματισμούς στα ελληνικά σύνορα, αλλά και τις περιπτώσεις που ακόμα εξετάζονται από ανεξάρτητους οργανισμούς και δημοσιογράφους. Μίλησε περί «ασυνάρτητων απαντήσεων» της ελληνικής κυβέρνησης για αυτά τα περιστατικά και κατέδειξε το γεγονός πως οι τρεις υπουργοί στις τοποθετήσεις τους δεν μίλησαν ούτε στιγμή για αυτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα Κορνέλια Ερνστ, που μίλησε για παράνομες επαναπροωθήσεις που έχουν καταγγελθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και για τα βίντεο που δείχνουν τέτοιες επαναπροωθήσεις και «μασκοφόρους αξιωματούχους» να καταστρέφουν τη μηχανή λέμβου με πρόσφυγες.

Στην απάντησή του στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξανέστη με τον χαρακτηρισμό περί ακροδεξιάς, λέγοντας χωρίς ντροπή ότι η Ελλάδα έχει «δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση» και αρνούμενος ξανά, χρησιμοποιώντας γενικολογίες, να τοποθετηθεί για τις συγκεκριμένες καταγγελίες περί βίας και θανάτων στα ελληνικά σύνορα. «Αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, στείλτε τις σε εμάς και θα τις εξετάσουμε», ήταν το μόνο που ανέφερε σχετικά.

Στην ίδια γραμμή και ο Γιώργος Κουμουτσάκος – ο Νότης Μηταράκης είχε αποχωρήσει μετά την πρωτολογία του. Η ουσιαστική έλλειψη απαντήσεων και οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους και ερευνητές, σημειώθηκαν από τους ευρωβουλευτές με την κα Στρικ να λέει χαρακτηριστικά, «ας συμπεράνουμε ότι οι Έλληνες υπουργοί δεν απάντησαν στις ερωτήσεις».

Η συμπεριφορά των υπουργών είχε τον χαρακτήρα της κουτοπονηριάς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η δρ. Λένα Καραμανίδου, που ερευνά τις συνθήκες της μετανάστευσης στην Ευρώπη για το ερευνητικό σχέδιο RESPOND του προγράμματος HORIZON2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την ίδια κουτοπονηριά με την οποία συμπεριφέρεται η κυβέρνηση και στο εσωτερικό της χώρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πρακτικές της ενάντια σε αιτούντες άσυλο, είτε στα σύνορα της χώρας είτε και εντός αυτών.

Πρόκειται για την ίδια κουτοπονηριά με την οποία αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας – από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις η Εφημερίδα των Συντακτών.

Φυσικά τα ελληνικά ΜΜΕ θα απέφευγαν να αναφερθούν ειλικρινώς στα ζητήματα αυτά, ακόμα κι αν δεν είχαν λάβει γενναία κομμάτια της χρηματοδότησης των 20 εκατ., ακόμα κι αν δεν είχαν χαριστεί χρέη σε εκδότες, ακόμα κι αν δεν είχαν αναβληθεί επ’αόριστον οι δόσεις των αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

Υπάρχει μια ουσιαστική ομερτά στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ για το ζήτημα των εγκλημάτων που διαπράττουν οι αρχές της χώρας με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Και η ομερτά αυτή επεκτείνεται και στην συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος. Ελάχιστες και σπασμωδικές αναφορές, για παράδειγμα, γίνονται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα αυτά, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του προέδρου του είχε συνταχθεί με τις κυβερνητικές πρακτικές στον Έβρο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, που δια των στελεχών της η κυβέρνηση αρνείται οτιδήποτε έχει να κάνει με παράνομες πρακτικές της στα σύνορα, ο κυβερνητικός βουλευτής Μπογδάνος παραδέχεται – δια της στρογγυλοποίησης, αλλά με περισσό θράσος – τα καταγγελόμενα, είτε μέσα από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω των παραληρημάτων του στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο Μπογδάνος έτσι συμπληρώνει το παζλ κουτοπονηριάς της κυβέρνησης της ΝΔ στο ζήτημα της αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών, που αποτελείται από την άρνηση και τους φιλιππικούς κατά των «fake news» προς ακροατήριο με κριτική στάση, και από την «υπερήφανη» παραδοχή προς το ακροδεξιό ακροατήριο, πάνω στο οποίο έχει βασίσει την εκλογή και τη διατήρησή της την εξουσία.

Η ντροπιαστική εικόνα των στελεχών της κυβέρνησης στην επιτροπή LIBE, και οι ακόμα πιο ντροπιαστικές πρακτικές των ελληνικών αρχών, αποτελούν στίγμα για τη χώρα, που χτίζει γοργά και μεθοδικά μια εικόνα Ορμπανικού, ή αν θέλετε και Ερντογανικού καθεστώτος.

Για τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τα αποδεικτικά στοιχεία για τις ελληνικές πρακτικές στα σύνορα, μπορείτε να απευθυνθείτε, όπως σε παλιότερες σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, σε ξένα μέσα και σε ερευνητικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως το Bellingcat και το Forensic Architecture – όπως επίσης σε ανακοινώσεις ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Πηγή: info-war.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…