Newsroom

Newsroom

Revenge Porn: Οι μεγάλες αποκαλύψεις του Documento για την ηλεκτρονική κακοποίηση

Από τον Μάιο του 2021 το Documento είχε αποκαλύψει την έκταση που έχει πάρει η ηλεκτρονική κακοποίηση χιλιάδων γυναικών

186498465 10159357123838530 2822497671603179347 n

«Εχει κανείς φωτογραφίες δεκάχρονης για ανταλλαγή;», «Στ’ αρχίδια μας αν είναι ανήλικη, να μην ήταν πουτάνα. Να σταματήσει επιτέλους αυτή η δικαιολογία», «Δίνω 50 ευρώ αν μου βρείτε φωτογραφίες της…», «Λογικό να κατέληγε εδώ η μικρή τόσο κρυφοπουτάνα που είναι», «Εντάξει, δεν τη βιάσαμε κιόλας, φωτογραφίες ανταλλάζουμε».

Αυτές είναι ελάχιστες μόνο από τις παραγγελιές που είδαμε να γράφονται για ανήλικες κοπέλες, κυρίως 14 έως 17 ετών, και τα νοσηρά σχόλια που τις συνόδευαν, τα οποία μας φέρνουν αντιμέτωπους με ξεκάθαρη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, η οποία όχι απλώς δεν χρειάστηκε να μεθοδευτεί με κάποιον τρόπο στο dark web, αλλά μπορούσε να εντοπιστεί με τρομακτική ευκολία σε πλατφόρμες προσβάσιμες από τον καθένα.

Ήταν Μάιος του 2021 όταν στο Κουτί της Πανδώρας έφτασε ένα link του Google Drive μέσα στο οποίο βρίσκονταν καταχωρημένες και ταξινομημένες προσωπικές φωτογραφίες περισσότερων από 170 γυναικών.

Στο υλικό μπορούσε να έχει πρόσβαση ο καθένας, ενώ ήταν ταξινομημένο με βάση τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων, ενώ παρέχονταν και οι σελίδες τους στα social media.

Η έρευνα που ακολούθησε, και η οποία δημοσιεύτηκε σε τέσσερις συνέχειες στο Documento, αποκάλυψε όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες ώστε να μοιράζονται μεταξύ τους προσωπικό υλικό γυναικών χωρίς τη συναίνεσή τους. Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι που αποκάλυψε το Documento δείχνουν τους χρήστες να αναζητούν προσωπικές φωτογραφίες συγκεκριμένων γυναικών, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό τους προκειμένου να βρεθεί κάποιος που είναι διατεθειμένος να το ανταλλάξει με υλικό άλλων γυναικών, ή να το πουλήσει έναντι χρηματικού αντιτίμου.

Το νήμα της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον της ιστοσελίδας Chatpic, από μια γυναίκα, οι φωτογραφίες της οποίας είχαν διαρρεύσει εκεί, αλλά και από τις καταγγελίες της ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολιγωγούσε παρά την καταγγελία που είχε στείλει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Documento, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα θύματα, έσπευσε να παραδώσει στην Εισαγγελία τα ευρύματα της έρευνας. Το πρωί της Πέμπτης 13 Μαΐου στις 10.30 οι δημοσιογράφοι Αννα Νίνη και Βαγγέλης Τριάντης πέρασαν το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να παραδώσουν ένα stick USB με τα στοιχεία που βρήκαμε στο Google Drive και να ενημερώσουν την ίδια την προϊσταμένη Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου για το αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας που είχαμε ξεκινήσει.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, είχε μαζευτεί υλικό περίπου 60 gigabyte, το οποίο επίσης κατατέθηκε συμπληρωματικά στις αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαΐου, την ίδια ημέρα δηλαδή που δημοσιογράφοι του Documento και του koutipandoras.gr κατέθεσαν στην εισαγγελία όλα τα στοιχεία που είχαν περιέλθει σε γνώση μας και στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με στελέχη της ΔΗΕ ενημερώνοντάς τα για το σημερινό θέμα της εφημερίδας και ζητώντας το επίσημο σχόλιό τους, το chatpic.org «έπεσε» και έκτοτε παραμένει «νεκρό» στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους διαλόγους που αποκάλυψε το Documento, ο περιλαμβάνονται και κάποιοι όπου χρήστες ζητούν φωτογραφίες 10χρονων κοριτσιών.

Το ερώτημα είναι λοιπόν πολύ συγκεκριμένο και έρχεται ξανά στην επιφάνεια με αφορμή την τελευταία περίπτωση revenge porn: Τι έχει κάνει η ελληνική πολιτεία προκειμένου να προστατέψει τις γυναίκες από την ηλεκτρονική κακοποίηση και διαπόμπευση από άνδρες που είτε θέλουν να τις βλάψουν ηθικά, είτε προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν για οικονομικό όφελος.

Διαβάστε εδώ τα εκτενή ρεπορτάζ που δημοσίευσαν το koutipandoras.gr και το Documento:

Κατατίθεται η πρώτη μήνυση κατά του Chatpic στην Ελλάδα

Δίκτυο εκβιασμών, «ανταλλαγών» και διαπόμπευσης ανήλικων κοριτσιών και γυναικών

«Στ’ αρχίδια μας αν είναι ανήλικη, να μην ήταν πουτάνα»

Οι ψηφιακοί βιαστές είχαν και τιμοκατάλογο για αγοραπωλησίες

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία πορνογραφίας κατέθεσε στην Εισαγγελία το Documento

Αποκαλύψεις-φρένο στους «βιαστές της οθόνης»

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

ΜΜΑ

Ιρανός αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και στο τέλος έφαγε και ξύλο από τους θεατές (video)

Η γυναίκα εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τη συμπεριφορά που είχε ο αθλητής και τον πλησίασε για…

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…