Reuters: Στρατιωτική ασπίδα του Πακιστάν στη Σαουδική Αραβία με μαχητικά και χιλιάδες στρατιώτες

Ο ρόλος του Ισλαμαμπάντ ως μεσολαβητή και η ισχυρή αποτρεπτική δύναμη που μετακινήθηκε στον Κόλπο

pakistan 1

Σε μια κομβική κίνηση που αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες ισχύος στη Μέση Ανατολή,  σύμφωνα με το Reuters, προχώρησε το Πακιστάν αναπτύσσοντας αθόρυβα 8.000 στρατιώτες, μιας πλήρους μοίρας μαχητικών αεροσκαφών και ενός εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Η αποστολή αυτή, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο διμερούς αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου, λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, καθώς το Ισλαμαμπάντ επιχειρεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως ο κεντρικός διπλωματικός διαμεσολαβητής στον εν εξελίξει πόλεμο με το Ιράν.

Η πλήρης κλίμακα της στρατιωτικής ενίσχυσης έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας μέσω διασταυρωμένων πληροφοριών από τρεις αξιωματούχους ασφαλείας και δύο κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν πρόκειται για μια τυπική ή συμβολική παρουσία, αλλά για μια ετοιμοπόλεμη και πλήρως επιχειρησιακή δύναμη κρούσης, αποστολή της οποίας είναι η θωράκιση των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων έναντι οποιασδήποτε νέας εξωτερικής απειλής.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εξωτερικών και ο στρατός του Πακιστάν, όπως και η επίσημη κυβερνητική υπηρεσία ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν επιλέξει να μην τοποθετηθούν επίσημα, αφήνοντας αναπάντητα τα σχετικά αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η απόρρητη συμφωνία και η πυρηνική ομπρέλα

Οι ακριβείς όροι της αμυντικής σύμβασης, η οποία υπεγράφη κατά το προηγούμενο έτος, διατηρούνται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας. Παρ’ όλα αυτά, το Ριάντ και το Ισλαμαμπάντ έχουν καταστήσει σαφές ότι το σύμφωνο προβλέπει την παροχή αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο κράτη δεχθεί επίθεση. Ενδεικτικές της βαρύτητας της συμφωνίας είναι οι παλαιότερες δηλώσεις του Πακιστανού υπουργού Άμυνας, Χαουάτζα Ασίφ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι δεσμεύσεις αυτές θέτουν ουσιαστικά τη Σαουδική Αραβία υπό την προστασία της πακιστανικής πυρηνικής ομπρέλας.

Η σύνθεση της δύναμης κρούσης και το κινεζικό οπλοστάσιο

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, η αεροπορική συνιστώσα της πακιστανικής αποστολής αποτελείται από μια ολόκληρη μοίρα περίπου 16 αεροσκαφών, με κύριο κορμό τα μαχητικά JF-17 που αποτελούν προϊόν συμπαραγωγής με την Κίνα. Τα συγκεκριμένα μαχητικά μεταστάθμευσαν στη Σαουδική Αραβία στις αρχές Απριλίου, ενώ κορυφαία στελέχη ασφαλείας επισημαίνουν ότι το Ισλαμαμπάντ έχει αποστείλει επιπλέον δύο μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η χερσαία δύναμη αγγίζει τους 8.000 στρατιώτες, με την προοπτική αποστολής περαιτέρω ενισχύσεων εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Την ίδια στιγμή, η αντιαεροπορική προστασία των δυνάμεων έχει ενισχυθεί με το κινεζικής κατασκευής σύστημα HQ-9. Το σύνολο του προηγμένου αυτού εξοπλισμού βρίσκεται υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση πακιστανικού προσωπικού, ενώ η χρηματοδότηση της όλης επιχείρησης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ριάντ.

Συμβουλευτικός ρόλος με προοπτική μεγάλης κλιμάκωσης

Στην παρούσα φάση της σύγκρουσης με το Ιράν, το νεοαφιχθέν στρατιωτικό και αεροπορικό προσωπικό αναμένεται να αναλάβει κυρίως καθήκοντα εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών. Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε μαρτυρίες αξιωματούχων που έχουν λάβει γνώση των σχετικών διμερών εγγράφων και των επίσημων ανταλλαγών. Η νέα αυτή δύναμη έρχεται να προστεθεί σε χιλιάδες άλλους Πακιστανούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη σε σαουδαραβικό έδαφος με ενεργό επιχειρησιακό ρόλο, βάσει παλαιότερων διακρατικών ρυθμίσεων.

Ωστόσο, τα περιθώρια επέκτασης της πακιστανικής παρουσίας είναι τεράστια. Κυβερνητική πηγή που είχε πρόσβαση στο διαβαθμισμένο κείμενο της αμυντικής συμφωνίας αποκαλύπτει ότι υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη έως και 80.000 στρατιωτών από το Πακιστάν, με σκοπό τη συνεπικουρία των σαουδαραβικών δυνάμεων στη φύλαξη και την προστασία των συνόρων του βασιλείου. Παράλληλα, εξετάζεται και η εμπλοκή ναυτικών δυνάμεων, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει τη μετακίνηση πακιστανικών πολεμικών πλοίων, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί αν κάποιο εξ αυτών έχει ήδη καταπλεύσει σε σαουδαραβικά λιμάνια.

Από τα αντίποινα στη διπλωματική μεσολάβηση

Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αποστολής υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση αμιγώς συμβολικού χαρακτήρα. Η πακιστανική κινητοποίηση ξεκίνησε μετά από ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατηγικών ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός Σαουδάραβα πολίτη. Το γεγονός εκείνο είχε πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, λόγω της πιθανότητας σκληρών αντιποίνων από την πλευρά του Ριάντ.

Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία φέρεται να εξαπέλυσε πολλαπλά, μη ανακοινωθέντα πλήγματα κατά ιρανικών στόχων ως απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε στο έδαφός της. Η αποστολή των πακιστανικών μαχητικών προηγήθηκε της ανάληψης του μεσολαβητικού ρόλου από το Ισλαμαμπάντ. Έκτοτε, η πακιστανική διπλωματία κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, η οποία διατηρείται σε ισχύ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Το Πακιστάν αποτέλεσε μάλιστα τη γηδούχο χώρα για τον μοναδικό γύρο ειρηνευτικών επαφών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, και παρότι οι επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις ακυρώθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη, η σταθερή στρατιωτική και οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ Ριάντ και Ισλαμαμπάντ παραμένει αμετάβλητη. Το Πακιστάν προσφέρει παραδοσιακά τη στρατιωτική του τεχνογνωσία, την ώρα που η Σαουδική Αραβία στηρίζει διαχρονικά την πακιστανική οικονομία με κρίσιμες οικονομικές ενέσεις σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Αναθεωρημένη πρόταση προς τις ΗΠΑ για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω Πακιστάν

Σαουδική Αραβία: Τα άγνωστα αντίποινα στο Ιράν – Πολλαπλά χτυπήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία προτείνουν σχέδιο για τη διαχείριση των Στενών του Ορμούζ

ΚΥΣΕΑ: «Πράσινο φως» για την επιστροφή Patriot από Διδυμότειχο και Κάρπαθο – Εγκρίθηκαν νέες αμυντικές ενισχύσεις

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

AP26160773577742

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

Οι ταραχές που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει κλίμα φόβου στην πόλη, με ομάδες διαδηλωτών κατά των…

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Την Παρασκευή απολογείται ο 65χρονος Ιταλός – Σχέδιο για τη Γερμανία και οι αντιφάσεις του

6995555

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Την Παρασκευή απολογείται ο 65χρονος Ιταλός – Σχέδιο για τη Γερμανία και οι αντιφάσεις του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας στο Αίγιο, με τον 65χρονο που…

Οι Προτάσεις μας

Βερναρδάκης για ΕΑΔ: Είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ Α-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» – «Δεν έχει αναδείξει καμία καραμπινάτη περίπτωση κακοδιοίκησης-διαφθοράς»

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Βερναρδάκης για ΕΑΔ: Είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ Α-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» – «Δεν έχει αναδείξει καμία καραμπινάτη περίπτωση κακοδιοίκησης-διαφθοράς»

Ο βουλευτής σημειώνει ότι, κατά τη δική του διερεύνηση για την περίοδο 2019-2026, δεν καταγράφονται,…

Νίκος Πλακιάς: «Το ξυλόλιο γέννησε πολιτικούς» – Οι αιχμές για τη δίκη των Τεμπών

πλακιάς

Νίκος Πλακιάς: «Το ξυλόλιο γέννησε πολιτικούς» – Οι αιχμές για τη δίκη των Τεμπών

Ο κ. Πλακιάς υποστήριξε ότι η τραγωδία έχει μετατραπεί και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, εκτιμώντας…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

AP26160773577742

Μπέλφαστ: Σε κλίμα φόβου οι Έλληνες – «Ζούμε σε μια κατάσταση ρατσιστικού πογκρόμ»

Οι ταραχές που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει κλίμα φόβου στην πόλη, με ομάδες διαδηλωτών κατά των…

Διεθνής Αμνηστία: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εθνοκάθαρση βεδουίνων και ποιμενικών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη

AP26135341865397

Διεθνής Αμνηστία: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εθνοκάθαρση βεδουίνων και ποιμενικών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη

Στο στόχαστρο της έκθεσης βρίσκεται και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα Αμερικανούς φοβούνται ότι η ΑΙ θα τους πάρει τη δουλειά

pexels bertellifotografia 16094060 2048x1365 1

Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα Αμερικανούς φοβούνται ότι η ΑΙ θα τους πάρει τη δουλειά

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με σταθερούς…

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο χαμηλή μετά το 2000

AP26118586914228

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο χαμηλή μετά το 2000

Η παραγωγή των 11 μελών του ΟΠΕΚ υπολογίζεται πως μειώθηκε τον Μάιο κατά 1,06 εκατομμύρια…