Reuters: «50ετή επιμήκυνση θα ζητήσει η Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους»

Επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια και κούρεμα επιτοκίων, συζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι ως μέτρο ελάφρυνσης…

AP YPOIK

Επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια και κούρεμα επιτοκίων, συζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι ως μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Reuters εκτιμά, πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

«Έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ. «Δευτερευώντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια», είπε.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Reuters, «τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν».

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…