Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Εκπαιδεύστε την ΕΛ.ΑΣ να μην δέρνει δημοσιογράφους

Επείγουσα έκκληση απευθύνει η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα προς την ελληνική κυβέρνηση για να εκπαιδεύει την ελληνική αστυνομία ώστε να σέβεται τους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καταπατά τα δικαιώματά τους.

EK MAT 1

Όπως καταγγέλλουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η ελληνική αστυνομία έχει εθιστεί στη χρήση βίας χωρίς να παρατηρείται καμία αλλαγή από τη διαδοχή κυβερνήσεων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν καλύπτουν διαδηλώσεις εξαιτίας της συγκεκριμένης στάσης της ΕΛ.ΑΣ για πάνω από μία δεκαετία.

Η οργάνωση αναφέρεται στον ξυλοδαρμό που υπέστη πρόσφατα ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός από τα ΜΑΤ. Υπευνθυμίζεται ότι ρεπόρτερ του newsit.gr, βρισκόταν στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη στιγμή που κατέγραφε άνδρες της αστυνομίας να ξυλοκοπούν αναίτια δύο άτομα στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Βαλτετσίου, παρακείμενοι αστυνομικοί του επιτέθηκαν χτυπώντας τον με γκλοπ στον ώμο, έσπασαν το κινητό του και τον προπηλακίσαν.

Όπως μάλιστα δήλωνε χαρακτηριστικά λίγο μετά την επίθεση στο Κουτί της Πανδώρας ο Μάριος Αραβαντινός, «μόλις γίνομαι αντιληπτός από τους ματατζήδες έρχονται κατά πάνω μου, ένας με σπρώχνει με την ασπίδα του και ένας δεύτερος με χτυπάει με το γκλοπ στο χέρι με αποτέλεσμα να μου πέσει το κινητό. Συνεχίζουν να με προπηλακίζουν και ένας τους μου φωνάζει…«τι τραβάς ρε μαλ@@@».

Παράλληλα οι ΡΧΣ σχολιάζουν επικριτικά τις μετέπειτα κυβερνητικές ανακοινώσεις περί «μεγάλης επιτυχίας» της αστυνομίας παρά τις δεκάδες συλλήψεις και τα περιστατικά αστυνομικής βίας και κρατικής καταστολής. 

“Η αστυνομία πρέπει όχι απλώς να επαιδευτεί αλλά να λάβει και ρητή εντολή ώστε να σέβεται τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους όταν καλύπτουν τα γεγονότα», αναφέρει χαρακτηριστικά Pauline Adès-Mevel, επικεφαλής του γραφείου των ΡΧΣ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ανέχεται τέτοιες βίαιες συμπεριφορές εναντίον δημοσιογράφων», προσθέτει.  κάνει λόγο για να μην επιτηρεί πλέον τέτοιες υπερβολές και βία εναντίον δημοσιογράφων”.

Επιπλέον, η διεθνής οργάνωση αναφέρεται και στην κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει την έννοια της εφαρμογής του νόμου, επισημαίνοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει την 65η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο των ΡΧΣ σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…