«Οι Έλληνες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύει το france24 και στο οποίο καταγράφονται μια σειρά από περιστατικά που καταδεικνύουν ότι «ήταν μια κακή χρονιά για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το France 24 είναι ένα γαλλικό κρατικό διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων με έδρα το Παρίσι.
Στο άρθρο μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε περιστατικά όπως η δολοφονία ρεπόρτερ (σ.σ. του Γιώργου Καραϊβάζ), η δημόσια επίπληξη ξένης δημοσιογράφου (της Ολλανδής Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ) στη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, από τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αλλά και σε καταγγελίες για παρακολούθηση στο έργο δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές ασφαλείας, όπως αποκάλυψε η Εφσυν.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 όπως τον συνέταξε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) και τώρα κατατάσσεται στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών, πίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία.
Σε σχετική δήλωσή του στο france24 ο καθηγητής Γιώργος Πλειός, στον τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, κάνει λόγο για ανησυχητική επιδείνωση της κατάστασης στο δημοσιογραφικό έργο τον περασμένο χρόνο.
«Η ελευθερία του Τύπου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», είπε ο Γ. Πλειος στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια σειρά παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται περιστατικά όπως κράτηση ή και εκφοβισμός δημοσιογράφων, ή και χτύπημα φωτογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Στο ρεπορτάζ του france24 υπάρχει αναφορά και για τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για την «παραπληροφόρηση» και τις σκληρές ποινές, με αναφορές στην ΕΣΗΕΑ η οποία έκανε λόγο ένα πολύ ασαφές πλαίσιο που κινδυνεύει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.
Πηγή: documentonews.gr