Newsroom

Newsroom

Ρεπορτάζ-κόλαφος των Financial Times: Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους φοροφυγάδες

Στο στόχαστρο της εφημερίδας η τροπολογία που παρέχει αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες με μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο

ek voylyh

Διεθνή… καριέρα κάνει η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή και παρέχει αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες με χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ έκαστος, καθώς οι Financial Times δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίμαχη τροπολογία, επισημαίνοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενό της.

Η τροπολογία «ουσιαστικά χορηγεί αμνηστία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους ως φοροφυγάδες, θέτοντας αυτό που οι επικριτές της λένε ότι είναι ένα ανησυχητικό προηγούμενο για μία χώρα της ΕΕ που έχει δυσκολευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή», αναφέρεται στην εισαγωγή του ρεπορτάζ, που στη συνέχεια εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη τροπολογία:

«Το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από εισαγγελείς και τις δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί. Όμως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν».

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζει σχετικά: «Αναβάλλοντας την επιβολή των φορολογικών νόμων, η νέα νομοθεσία ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδυναμώνει τη συμμόρφωση με τον νόμο». Ο ίδιος προσθέτει πως σε άλλες χώρες της ΕΕ οι ποινικές και οι διοικητικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μπορούν να γίνονται παράλληλα.

Μάλιστα, στο άρθρο τονίζεται ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η εδώ και 15 μήνες κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού με σπουδές στις ΗΠΑ, εχει προκαλέσει αντιδράσεις με νομοθετήματα που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι φαίνονται να ευνοούν φερόμενους ως παραβάτες», με τον Νικόλαο Φαραντούρη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, να παρατηρεί: «Οι πρόσφατοι νόμοι που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, όχι μόνο αυτός για τη φοροδιαφυγή, αλλά και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος χρήματος, μπορούν να ερμηνευθούν ως προτιθέμενες να προστατεύσουν συγκεκριμένες ομάδες που κατηγορούνται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα».

Επ’ αυτού, οι Financial Times σημειώνουν ότι μία τροποποίηση στον ποινικό κώδικα επιτρέπει στους τραπεζίτες που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης να γλιτώσουν τη δίωξη, εκτός και αν η εμπλεκόμενη τράπεζα ζητήσει η ίδια εισαγγελική έρευνα, και παραθέτουν δήλωση της Άννας Ζαΐρη, επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με την οποία «πολλά σοβαρά εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα εξαιτίας αυτού του μέτρου».

Οι Financial Times θυμίζουν επίσης τη ρύθμιση με την οποία οι ύποπτοι για  ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορούν να ανακτήσουν τα «παγωμένα» περιουσιακά τους στοιχεία αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών, με 900 περίπου ανθρώπους να καταφέρνουν να ανακτήσουν ακίνητα, μετοχές και τα περιεχόμενα των τραπεζικών τους λογαριασμών που είχαν κατασχεθεί.