Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να λήξει επιτυχώς με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί έως τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να βγει με επιτυχία από αυτό εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

5a74748e1dc52447758b45be

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στη Σλοβενία.

Σήμερα, το βασικό έργο του ESM είναι να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις που έχουν αποκοπεί από τις αγορές με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τις οικονομίες τους. Τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο έχει βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Επί του παρόντος, η ευρωζώνη δεν έχει προκαθορισμένους κανόνες αναδιάρθρωσης χρέους για να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία μία κυβέρνηση χάνει την πρόσβαση στην αγορά και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει κατά περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προέκυψαν.

«Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εάν τα κράτη-μέλη επρόκειτο να ορίσουν ένα Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους για να καταλήγει σε διευθετήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ομιλία του.

Η Γερμανία έχει προτείνει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει χάσει την πρόσβαση στην αγορά να πρέπει να αναδιαρθρώνει το χρέος της αυτομάτως, για παράδειγμα μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, προκειμένου να εξασφαλίζει μια διάσωση του ESM. Αυτό αντικατοπτρίζει την αρχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ΔΝΤ δεν δανείζει σε χώρες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος. Ωστόσο, άλλοι στην ευρωζώνη είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια αυτοματοποίηση.

«Το πλαίσιο (αναδιάρθρωσης) δεν θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιλαμβάνει αυτόματη επέκταση ωριμάνσεων, ενώ οι ‘Ρήτρες Συλλογικής Δράσης’ θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να αποτρέψουν διαμάχες μεγάλης διάρκειας», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε σεμινάριο στη Σλοβενία.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης βοηθούν να αποτραπεί μια κατάσταση όπου μια μικρή ομάδα επενδυτών μπλοκάρει μια αναδιάρθρωση χρέους για όλους τους άλλους διότι απαιτούν καλύτερους όρους. Μετά την ελληνική κρίση, η ευρωζώνη εισήγαγε τέτοιες ρήτρες σε όλα τα νέα ομόλογά της προκειμένου να διευκολύνει την αναδιάρθρωση χρέους.

«Εάν η Ευρώπη επρόκειτο να συμφωνήσει να εισάγει ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να δώσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να βοηθήσει να οργανωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και του οφειλέτη, με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…