Ρέγκλινγκ: Σύγκλιση ΔΝΤ και ESM για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ διαπίστωσε σύγκλιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους .

regling 0 0

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ διαπίστωσε σύγκλιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους .

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δήλωσε ότι θεωρείται βέβαιη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς ότι αυτό προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που και η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει. 

Σημείωσε ότι «οι όροι που θέτει είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερη πληροφόρηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εξειδίκευση των μέτρων του προϋπολογισμού και μια συμφωνία για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους».

Πρόσθεσε πως «η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι μικρή. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει συνεισφορά επειδή αυτό προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM και τη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν θα είναι όμως ανάλογη με εκείνη του 2010, όταν το ΔΝΤ έβαλε το 1/3 των χρημάτων. Αν το ΔΝΤ αποφασίσει πάντως να μη συμμετάσχει, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά δεν εργάζομαι με αυτό το σενάριο».

Εξέφρασε δε την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η πιθανότητα Grexit μπορεί να αναβιώσει, αν η Αθήνα δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». 

«Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα»

Ο Γερμανός τεχνοκράτης ανέφερε πως ο ESM εξετάζει το ανασχεδιασμό του ελληνικού χρέους, με έμφαση στη χρονική επέκταση των χαμηλών αποπληρωμών πέραν της επόμενης οκταετίας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει. Θα επιδιώξουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους. Όλοι μας θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. Και γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος τούς αποθαρρύνει».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι προοπτικές είναι πιο μακροπρόθεσμες».

Δεν παράλειψε να εκφράσει την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 θεωρώντας πάντως ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…