Ρέγκλιγκ: Δεν θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM

595759cf1dc5249d158b4588

Την εκτίμηση ότι “αν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί σωστά, τότε δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο”, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ.

Ο Επικεφαλής του ESM απευθυνόταν μαζί με τον Ε. Σικλούνα σε κοινή συνεδρίαση με βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, απαντώντας σε ερωτήσεις των εθνικών βουλευτών στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ECOFIN Έντουαρντ Σικλούνα κατέληξε σε τρεις βασικές παρατηρήσεις για τα διδάγματα από την εκτέλεση των 5 προγραμμάτων διάσωσης των κρατών μελών:

– πολλά από τα προβλήματα στα κράτη μέλη, ήταν ήδη εκεί και στο παρελθόν και ήταν προβλήματα διοικητικής ικανότητας – κάθε χώρα έχει την ιστορία της.

– πολύ χειρότερα θα ήταν, αν οι χώρες είχαν χρεοκοπήσει – θα υπήρχε πόνος, αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

χρειάζεται ιδιοκτησία του προγράμματος, όποιες χώρες είχαν ιδιοκτησία του προγράμματος το ολοκλήρωσαν.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε: “Συμφωνώ πλήρως με τον πρόεδρο του ECOFIN, οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα δέχθηκαν πολύ πόνο, αλλά θυμηθείτε ότι ο λόγος για τις μεταρρυθμίσεις είναι ότι κάτι πήγε στραβά στο παρελθόν. Όλες οι χώρες που χρειάστηκε να δανειστούν ήταν οι χώρες που είχαν χάσει ανταγωνιστικότητα και είχαν τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις την πρώτη δεκαετία του ευρώ”. Σημείωσε, δε, πως η Ελλάδα είχε 50% αύξηση μισθών πάνω από την παραγωγικότητα και κατέγραφε γιγάντια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. “Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δεν θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα διάσωσης”, είπε.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σύντομα, στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ”, τόνισε. “Ο λόγος που οι εκταμιεύσεις είναι παγωμένες είναι πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν”, συμπλήρωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, αφού επανέλαβε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. “Όλες μας οι δόσεις προς την Ελλάδα έχουν καθυστερήσει, γιατί έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η χώρα εκτέλεσε τις μεταρρυθμίσεις”.