Ρατσιστική διάκριση μαθητών στην Ακρόπολη

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ethnos.gr, το περιστατικό έγινε γνωστό μέσω Facebook και Twitter, από τον ανταποκριτή των “Irish Time” και συνεργάτη αρκετών αγγλόφωνων ΜΜΕ στην Ελλάδα, Damian Mac Con Uladh.

4779297

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Damian Mac Con Uladh ο οποίος  έγραψε ότι Ελληνίδα φίλη του, δασκάλα σε ελληνικό σχολείο θέλησε να διοργανώσει μια επίσκεψη της τάξης της στην Ακρόπολη με το νέο έτος. Μπήκε, λοιπόν, στο site της Ακρόπολης και υπέβαλε το σχετικό αίτημα. Πριν από μερικές ημέρες, όμως, κάποιος εκπρόσωπος των αρχαιοφυλάκων της Ακρόπολης την κάλεσε ζητώντας της να διευκρινίσει πόσοι από τους μαθητές της προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. καθώς αυτοί, όπως την ενημέρωσε, θα έπρεπε να πληρώσουν μειωμένο εισιτήριο (50% του κανονικού εισιτηρίου), σε αντίθεση με όσους συμμαθητές τους προέρχονται από την Ελλάδα ή χώρα της Ε.Ε. για τους οποίους προβλέπεται δωρεάν είσοδος.

Όταν η δασκάλα διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτήν τη διάκριση των μαθητών της, ο συνομιλητής της της απάντησε πως πρόκειται για νέα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και της έστειλε μάλιστα και το σχετικό ΦΕΚ (3976 / Β / 31-10-2019, απόφαση ΥΠΟΠΟΑ / ΓΡΥΠ / 591722/12422/2019) που ορίζει ότι:

«Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης» (Άρθρο 3, παρ.2).

Αλλά και ότι «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τους πίνακες του Παραρτήματος Ι της παρούσας, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». (Άρθρο 2, παρ.1).

Ο κανόνας αυτός πράγματι ισχύει για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και βασίζεται στη διατύπωση υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 2666 / Β / 1-7-2019).

Κατόπιν αυτών ο υπάλληλος της Ακρόπολης διευκρίνισε στη δασκάλα ότι «αυτό σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. πρέπει να πληρώσουν». Και επιπλέον ζήτησε από τη δασκάλα να κάνει μία λίστα με όλους τους μαθητές που θα προσέρχονταν στην επίσκεψη στην Ακρόπολη, αναφέροντας την υπηκοότητά τους ώστε να καθοριστεί ποιοι από αυτούς θα πληρώσουν αντίτιμο για την είσοδό τους στο μνημείο και ποιοι όχι! Της επεσήμανε, μάλιστα, ότι η λίστα έπρεπε να φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του διευθυντή του σχολείου.

Οταν η δασκάλα επεσήμανε ότι π.χ. χιλιάδες παιδιά αλβανικής καταγωγής, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά διατηρούν την αλβανική υπηκοότητα, είναι μαθητές σε ελληνικά σχολεία και ότι μια τέτοια διαφοροποίηση μεταξύ μαθητών με βάση την υπηκοότητά τους θα μπορούσε να θεωρηθεί «ρατσιστική», ο αξιωματούχος  της Ακρόπολης, επιχειρηματολόγησε: «Όχι, καθώς ο νόμος θα μπορούσε να συμπεριλάβει εξίσου και ένα παιδί από την Ελβετία και την Αυστραλία, όπως και ένα παιδί από την Αλβανία».

Η δασκάλα ανταπάντησε ότι όλοι γνωρίζουν ότι στα ελληνικά σχολεία υπάρχουν ελάχιστα παιδιά από την Ελβετία και την Αυστραλία, αλλά χιλιάδες παιδιά από την Αλβανία. Εκεί έληξε και η επικοινωνία. Αφού συζήτησε με τους συναδέλφους της, η δασκάλα αποφάσισε ότι αρνείται να συμμετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία διάκρισης των μαθητών της, που θα είχε αναμφισβήτητα ψυχικό κόστος για τους μαθητές και απρόβλεπτες συνέπειες και ματαίωσε την επίσκεψη στην Ακρόπολη…

«Η πραγματικότητα είναι ότι δηλαδή οι μαθητές ενός ιρλανδικού σχολείου που επισκέπτεται την Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην Ακρόπολη (σ.σ. καθώς η Ιρλανδία είναι χώρα της Ε.Ε.) ενώ ένα Αλβανάκι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και δεν έχει αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια (για οποιονδήποτε λόγο) πρέπει να πληρώσει το ήμισυ της τιμής εισόδου», σχολίαζε στο ποστ του και ο Damian Mac Con Uladh.

Τι συμβαίνει

Στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του ΥΠΠΟ, πλην του Μουσείου της Ακρόπολης που έχει δικό του ανεξάρτητο καθεστώς, με το ΦΕΚ της 1/7/2019 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) επεκτάθηκε το δωρεάν εισιτήριο σε νέους μέχρι 25 ετών, σε αντικατάσταση του παλαιότερου νόμου που όριζε ότι δωρεάν εισιτήριο δικαιούνται οι «μέχρι 18 και από εκεί και πάνω μόνο φοιτητές».

Ταυτόχρονα, έγινε διάκριση μεταξύ πολιτών «εντός Ε.Ε.» και «εκτός Ε.Ε». Για τα παιδιά των εκτός Ε.Ε. χωρών μέχρι την ηλικία των 5 ετών υπάρχει δωρεάν είσοδος, ενώ για τα παιδιά και τους νέους των εκτός Ε.Ε. χωρών μεταξύ 6 και 25 ετών υπάρχει μειωμένο εισιτήριο.

Είναι σαφές ότι η πρόθεση ήταν να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο μόνο τα παιδιά και οι νέοι μεταξύ 6 – 25 που έρχονται ως «τουρίστες» στη χώρα μας από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως ισχύει και για τους 6 -18 ετών στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από εκεί και πέρα οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης όπως κι αυτοί του Μουσείου της Ακρόπολης, δεν εφάρμοζαν αυτή τη διάκριση για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων, καθώς λειτουργούσε η κοινή λογική ανάγνωσης ενός νόμου που, όμως, πράγματι θα όφειλε να εξαιρεί αυτή την περίπτωση. Ούτως ή άλλως όμως η διατύπωση του νόμου δεν θέτει ζήτημα ιθαγένειας / υπηκοότητας / ιδιότητας του πολίτη.]

Οι ομοιότητες με την υπόθεση του Joker

Όπως συνέβη και στην υπόθεση Joker, όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν λειτούργησε η κοινή λογική αλλά ο υπερβάλλοντας ζήλος κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων που ερμήνευσαν αυτοβούλως το γράμμα του νόμου. Και όπως σε εκείνη την περίπτωση η κοινή λογική έλεγε ότι δεν μπορεί να οδηγούνται παιδιά στο αστυνομικό τμήμα επειδή παρέβησαν την απαγόρευση και παρακολουθούσαν μία ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους, έτσι κι εδώ η κοινή λογική θα έλεγε ότι δεν μπορείς να διαχωρίσεις έτσι τους μαθητές μιας τάξης ζητώντας μάλιστα κατάλογο με τις υπηκοότητές τους! Κι αυτό παρότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η πλειονότητα των ταμιών της Ακρόπολη δίνει δωρεάν εισιτήρια σε όλα τα παιδιά των επισκέψεων ελληνικών σχολείων, λειτουργώντας με την επιβεβλημένη ευαισθησία.

“Παρεξήγηση” απαντά η Εφορεία Αρχαιοτήτων

«Πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση», δήλωσε η προϊσταμένη της αρμόδιας για το μνημείο της Ακρόπολης, Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου, η οποία επικοινώνησε με το ethnos.gr, αφού διερεύνησε το περιστατικό.

Όπως ξεκαθάρισε η κυρία Μπάνου «φυσικά και τα ελληνικά σχολεία (μαθητές και συνοδοί) εισέρχονται δωρεάν στην Ακρόπολη χωρίς να ζητάμε λίστες της υπηκοότητας των παιδιών και των συνοδών τους». Η ίδια απέδωσε το περιστατικό σε παρερμηνεία του νόμου εκ μέρους του αρχαιοφύλακα που επικοινώνησε με την δασκάλα: «Ο νόμος είναι καινούριος και απαιτείται μια συνδυαστική ανάγνωση των άρθρων για να εξαγάγει κάποιος αυτό το συμπέρασμα. Πάντως επιστήσαμε την προσοχή των αρχαιοφυλάκων και εξυπακούεται ότι και η συγκεκριμένη δασκάλα μπορεί να φέρει τους μαθητές της με δωρεάν είσοδο».

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

abbat xlMSycxVPw4 unsplash

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους…

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Καλλιάνος ξέσπασμα

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Αρκετά είναι τα σχόλια που ακούστηκαν από χρήστες του Twitter σχετικά με το σοβαρό οικογενειακό…

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

Survivor

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στη Σταυρούλα για αυτό που είπα για τη σφαλιάρα. Αλλά όταν…

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

6200555

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα…

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter