«Ράπισμα» η έκθεση της PEGA για Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η Επιτροπή PEGA διαπιστώνει παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης

5391915 1 1295x864 1

Έκθετη αφήνει την ελληνική κυβέρνηση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς πέρασε το τελικό κείμενο της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Βελντ, με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ κατά όπως αναμενόταν ψήφισαν, οι βουλευτές του ΕΛΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ‘εκθεση γίνονται συστάσεις της προς της χώρα μας , με την Επιτροπή να καλεί να αποσυρθεί επειγόντως η τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Επιπλέον, αφήνει αιχμές κατά του ίδιου του ζητώντας από την Ελλάδα «να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, να εξασφαλίσει συνταγματικές εγγυήσεις και να επιτρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη λειτουργία της, χωρίς την επίκληση του απορρήτου των πληροφοριών».

«Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση της παρακολούθησης και χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και να επιβληθούν κυρώσεις όπου χρειάζεται. Θα πρέπει να εγκατασταθούν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία της χρήσης της παρακολούθησης. Η επίσκεψη επιβεβαίωσε επίσης ότι απαιτούνται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης της εθνικής ασφάλειας ως λόγου επιτήρησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής εποπτείας και τη διασφάλιση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναλυτική έκθεση της PEGA περιλαμβάνονται σαράντα άρθρα -μεταξύ των οποίων οι αποκαλύψεις του Documento-, στα οποία γίνεται εκτενής αναφορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων. Στην έκθεση υπάρχει επίσης η αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator με τις υποκλοπές της ΕΥΠ, ενώ στις σελίδες που αφορούν την Ελλάδα, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι οι παρακολουθήσεις οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αναλυτικά το κομμάτι του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA που αφορά στις συστάσεις προς την χώρα μας έχει ως εξής:

Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές  διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ  των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας.

Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για  παράνομες εξαγωγές.

-Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα  όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού·

Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την  οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την  άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας  δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.

Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον  άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος·

-Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  (ΕΑΔ)

Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για  πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού  που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό·

Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ