«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η “στοργή” και το έντονο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τις οικονομικές συναλλαγές τους με την Τουρκία, καθώς και το σημερινό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περιορίστηκε σε θετικά μόνο λόγια δήθεν συμπαράστασης για την Ελλάδα.

dendias web 12 thumb large

Από ουσία όμως μηδέν, αφού καμία άμεση κύρωση δεν αποφασίστηκε για τις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν αλλά οι όποιες αποφάσεις μεταφέρθηκαν για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας μέχρι τότε στον Τούρκο πρόεδρο όλο το χρόνο αλλα και το χώρο να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τα τετελεσμένα του στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο (όπως άλλωστε συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με την ανοχή της ΕΕ και των ΗΠΑ και στη Λιβύη) για να προσέλθει με αυτά, όταν προσέλθει, στο τραπέζι των “διαπραγματεύσεων” με την Ελλάδα.

Aλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε τόσο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο υπουργός  Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, ενώ κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες, προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις διαλόγου. Όπως είπαν η όποια απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα θα ληφθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά. Είπε ακόμα ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο και πιστεύει ότι πρέπει η Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Παράλληλα, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Γερμανίας, ώστε να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.

Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, ο Μπορέλ είπε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών, να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να επιταχυνθεί η εργασία για να προστεθούν και άλλα άτομα (που θα προτείνει η Κύπρος) σε αυτά που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε ωστόσο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε επίσης ότι είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είπε ακόμα ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις, ενώ τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις προς Τουρκία

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…