Ράλι στην έρημο για καλό σκοπό!

Δέκα μέρες στον δρόμο, εκ των οποίων οι επτά στην έρημο, με ένα κλασικό αυτοκίνητο Renault 4 γεμάτο τρόφιμα, σχολικά και αθλητικά είδη για τα παιδιά στο Μαρόκο. Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος και ο Σωτήρης Τσιούμας ετοιμάζονται για το 4L Trophy και μιλούν στο Κουτί της Πανδώρας για την κοινωνική διάσταση του αθλητισμού.

ren2

Το 4L Trophy είναι ένα ετήσιo ανθρωπιστικό ράλι αυτοκινήτων, το οποίο διαρκεί δέκα μέρες και περνά μέσα από την έρημο. Στόχος του είναι η παροχή σχολικών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στα παιδιά των τοπικών κοινοτήτων του Μαρόκου. Πέραν τον συνηθισμένων οδηγών ράλι, η διοργάνωση δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές και νέους κάτω των 30 ετών να πάρουν μέρος, χρησιμοποιώντας όμως μόνο κλασικά αυτοκίνητα Renault 4, τα οποία πριν την έναρξη περνούν από αυστηρό μηχανολογικό έλεγχο.

Κάθε χρόνο, το 4L Trophy έχει χιλιάδες συμμετοχές, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 80 τόνους υλικού. Το ένα μέρος των ειδών δίνεται στην τοπική οργάνωση για την προστασία του παιδιού, ενώ το άλλο μέρος μοιράζεται από το ίδιο το πλήρωμα των αυτοκινήτων στο δρόμο, κάνοντας την εμπειρία μοναδική. Τα αυτοκίνητα ξεκινούν από το Μπιαρίτς και το Μπορντό με κατεύθυνση προς το Αλγκεσίρας του Μαρόκου. Έτσι, περνούν μέσα από Γαλλία και Ισπανία, ενώ για βδομάδα αναζητούν τον δρόμο τους μέσα στην έρημο με μια πυξίδα.

Τα βράδια κοιμούνται σε σκηνές, έχοντας στόχο να φτάσουν στα checkpoints που έχει ορίσει η διοργάνωση, διανύοντας όσο το δυνατόν πιο λίγα χιλιόμετρα και ενισχύοντας τα παιδιά. Φυσικά, οι προκλήσεις μέσα στην έρημο είναι πολλές, όμως η στάση στις τοπικές κοινότητες, η συναναστροφή με τους ανθρώπους που ζουν εκεί και το χαμόγελο των παιδιών όταν λαμβάνουν τα δώρα, προσφέρουν μοναδικά συναισθήματα.

Τα συναισθήματα αυτά θα βιώσει φέτος και ένα ελληνικό πλήρωμα. Το δίδυμο του Κυριάκου με τον Σωτήρη ετοιμάζει το Renault του για την πρόκληση και αναζητά μέσω gofundme 5.228 λίρες, δηλαδή μία λίρα για κάθε χιλιόμετρο του αγώνα. Το 85% των εσόδων θα δοθούν για τους σκοπούς του Eleven Campaign και του Δεσμού, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί πως στη δράση τους ανταποκρίθηκε και το UEFA Foundation, στέλνοντάς τους μια κούτα με αθλητικό εξοπλισμό για τα παιδιά!

Ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, μέλος του Eleven Campaign, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια της παραγωγής ενός εκπληκτικού ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του ποδοσφαίρου στις ζωές των παιδιών, αλλά και του Δεσμού, μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας μαζί με τον Σωτήρη Τσιούμα για το ράλι στο οποίο ετοιμάζονται να πάρουν μέρος και για την κοινωνική δυναμική του αθλητισμού.

Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο 4L Trophy; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;

Μας έγινε η πρόταση γιατί ήξεραν το προσωπικό μας ενδιαφέρον και την ενασχόλησή μας με τους αγώνες κλασσικού αυτοκινήτου αλλά και τις φιλανθρωπικές δράσεις. Αυτός ο αγώνας τα συνδυάζει και τα δύο, οπότε η απόφαση ήταν σχετικά εύκολη. Δεν το σκέφτηκα πολύ, το αποφάσισα και το ανακοίνωσα στους φίλους μου ψάχνοντας τον κατάλληλο συνοδηγό! Το προηγούμενο ράλι το είχα τρέξει με τον ξάδερφο μου, αλλά στο φετινό θα είναι συνοδηγός ένας από τους καλύτερούς μου φίλους. Ο αγώνας είναι στην κατηγορία “endurance” και ξεκινάει από την Γαλλία και καταλήγει στο Μαρόκο και η διάρκειά του είναι 10 μέρες. Μας έλειπε το αυτοκίνητο βέβαια, γιατί όλα έπρεπε να είναι Renault 4, άρα έπρεπε να το βρούμε πριν δηλώσουμε συμμετοχή.

Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε το κλασικό αυτοκίνητο που χρειάζεται για να πάρεις μέρος στον αγώνα;

Δυσκολευτήκαμε πολύ καθώς στην Αγγλία (όπου και ζούμε) υπήρχαν μόνο τρία προς πώληση, εκ των οποίων τα δύο ήταν σε κάπως καλή κατάσταση. Ήμασταν τυχεροί που το βρήκαμε, αλλά προφανώς και ήθελε πολλή δουλειά για να φτάσει στο σημείο να μπορεί να τρέξει σε ένα ράλι τέτοιας απόστασης, διάρκειας αλλά και συνθηκών. Στη Γαλλία και την Ελβετία υπήρχαν πολλές επιλογές, αλλά η απόσταση, θα δυσκόλευε πολύ την προετοιμασία, οπότε αποφασίσαμε να πάρουμε ένα από αυτά που ήταν στην Αγγλία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είναι αρκετά συλλεκτικό καθώς είναι ένα από τα τελευταία 1,000 που κατασκευάστηκαν, το οποίο ανακαλύψαμε μετά την αγορά.

Πέραν της περιπέτειας, ο αγώνας έχει και έναν διαφορετικό σκοπό, μιας και στο Renault 4 δεν θα έχετε μόνο τα απαραίτητα για εσάς…

Ναι, ακριβώς, ο αγώνας έχει καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όλα τα πληρώματα (1.506 στο σύνολο) είναι υποχρεωμένα να έχουν μαζί τους τρόφιμα, σχολικά είδη και αθλητικό εξοπλισμό, τα οποία θα σταματάμε στην διαδρομή και θα τα δωρίζουμε σε σχολεία και κοινότητες στο Μαρόκο. Ο οργανισμός που συνεργαζόμαστε για αυτές τις δωρεές λέγεται Enfants du Désert (Τα παιδιά της ερήμου) και δουλεύουν χρόνια με αυτές τις κοινότητες. Ήταν συγκινητική η στήριξη φίλων και της οικογένειας, οι οποίοι μας βοήθησαν να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα και πραγματικά τους ευχαριστούμε.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για ένα ράλι στην έρημο του Μαρόκου;

Πρώτα από όλα το αυτοκίνητο ήθελε πολλές επιδιορθώσεις, ούτως ή άλλως. Πόσο μάλλον για 7 μέρες μέσα στην έρημο. Έπρεπε να το κάνουμε λειτουργικό, αυτόνομο, με αντοχές και ανθεκτικότητα. Από μηχανολογικής άποψης, από τα απλά, ρόδες, ψυγείο αυτοκινήτου, λάδια, φρένα, σε πιο δύσκολα μέχρι πιο περίπλοκα τα ρουλεμάν, αναρτήσεις κλπ. Από τον Οκτώβριο κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόμασταν με τους φίλους μας και περνούσαμε όλη τη μέρα για επιδιορθώσεις! Μάθαμε πολλά πράγματα, και νομίζω η προετοιμασία για ένα ράλι είναι από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια, που σίγουρα μπορεί να είναι και αγχωτικό γιατί μερικά εξαρτήματα είναι δυσεύρετα.

Από γενικής άποψης η προετοιμασία είναι απαιτητική καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (χειμώνας στην Γαλλία και την Ισπανία) και πολύ υψηλές στην έρημο, που το βράδυ όμως πέφτουν (25 βαθμούς τη μέρα, 3-4 βαθμούς το βράδυ). Στην έρημο θα κοιμόμαστε σε σκηνές για 7 νύχτες οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε φαγητό, πολύ νερό, κατάλληλα ρούχα, βενζίνη και φάρμακα. Όλο νομίζουμε ότι ξεχνάμε κάτι, και η λίστα όλο και μεγαλώνει.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Αισθάνεστε φόβο ή άγχος;

Το βασικό άγχος είναι να περάσουμε το μηχανολογικό έλεγχο ακριβώς πριν τον αγώνα, στον οποίο εξετάζουν με μεγάλη σχολαστικότητα αν το αυτοκίνητο τηρεί τις προδιαγραφές και τους κανόνες. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για αυτό και πιστεύουμε θα πάνε όλα καλά. Φόβος δεν υπάρχει, και νομίζω σε τέτοιες περιπτώσεις η έλλειψη φόβου βοηθάει! Σίγουρα είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε για αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί για τους σκοπούς του Eleven Campaign και του ΜΚΣ “Δεσμός”. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρωτοβουλία σας και πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ σας για τον ρόλο του ποδοσφαίρου;

Σκεφτήκαμε ότι στο αυτοκίνητο μπορούμε να κουβαλήσουμε συγκεκριμένη ποσότητα πραγμάτων για δωρεές και έτσι κάνουμε και μια διαδικτυακή καμπάνια για να συγκεντρώσουμε δωρεές για τους δύο οργανισμούς που είμαι μέλος και που προσπαθώ να στηρίζω με κάθε ευκαιρία. https://www.gofundme.com/f/france-to-morocco-charity-classic-car-rally. Όσο αφορά το ντοκιμαντέρ, είμαστε την τελική ευθεία και την άνοιξη θα είναι έτοιμο, και σίγουρα θα κάνουμε και κάποια προβολή στα παιδιά της ερήμου!

Κυριάκο, έχοντας δει πολλές φορές στην πράξη μέσω των πρωτοβουλιών που συμμετέχεις τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού και λαμβάνοντας μέρος σε σχετικές πρωτοβουλίες, πιστεύεις πως μπορεί πραγματικά ο αθλητισμός να αλλάξει τον κόσμο; 

Κατά τη γνώμη μου ο αθλητισμός έχει αξίες, ενέργεια και μια απίστευτη δύναμη να διδάξει και να προσφέρει, να ενώσει και να λύσει “προβλήματα”, κοινωνικά ή άλλα. Είτε μιλάμε για ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, είτε για μηχανοκίνητο αθλητισμό (σε αυτή την περίπτωση), είναι ένα μέσο που μας οδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς το πιστεύουμε πολύ και για το λόγο αυτό έχουμε αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς και της ενέργειάς μας για να στηρίξουμε αυτές τις αξίες και να αποδείξουμε την πραγματική δύναμη του αθλητισμού. Χαίρομαι που βλέπω όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες για την ορθή χρήση της δύναμης του αθλητισμού! Σίγουρα υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη, αλλά όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει τον κοινωνικό αντίκτυπο του αθλητισμού και το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εκπαιδευτικό μέσο.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…