Newsroom

Newsroom

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα – Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Νέα βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει.

5911d1301dc524097e8b456f

Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της στις 2 Μαΐου που ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα διάσωσης και ανοίγει το δρόμο για τις συνομιλίες ελάφρυνσης χρέους, οι επενδυτές φαίνεται να ποντάρουν πλέον στο σενάριο της εξομάλυνσης, αφήνοντας πίσω της αβεβαιότητα που κυριαρχούσε τους προηγούμενους μήνες.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πέρα από το «πράσινο φως» που ανάβει η τεχνική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ανοίγει ο δρόμος επίσης προς την πολυπόθητη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν το… επικό τους ράλι με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να υποχωρούν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, όπου έγινε και η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν στον ρυθμό της ευφορίας που κρατά ήδη μία εβδομάδα και διαμορφώνονται σήμερα στο 5,647% με περαιτέρω πτώση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα.


Την ίδια ώρα, εντυπωσιακό ράλι σημειώνουν και τα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους σήμερα να διαμορφώνεται στο 5,557% με βελτίωση της τάξης του 2,91% από τα χθεσινά επίπεδα.


Η θετική πορεία που πραγματοποιείται στα ελληνικά ομόλογα είναι αντίθετη με την γενικότερη εικόνα της Ευρωζώνης καθώς το κόστος δανεισμού στις χώρες του ευρώ κινείται και σήμερα υψηλότερα. Οι επενδυτές άφησαν πίσω τους τους πολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν και στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο tapering της ΕΚΤ και την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναρωτιούνται αν θα συνεχίσου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το επικό αυτό ράλι. Όπως αναφέρουν, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να γίνουν σημαντικά λιγότερο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα spreads τους να μειωθούν περαιτέρω, ανάλογα όμως με το μέγεθος της όποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…