Από τα σκουπίδια στη Βουλή: Πώς ένας ρακοσυλλέκτης διέσωσε πολύτιμο ιστορικό αρχείο του 1864

Όταν τα σκουπίδια του ενός, είναι τελικά ο... εθνικός θησαυρός των άλλων

73341420 1175025882707491 7067782634515988480 n

Ένας μικρός θησαυρός βρίσκεται από την Τετάρτη στα χέρια των υπευθύνων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, χάρη στη γενναιοδωρία των μελών του σωματείου ρακοσυλλεκτών «Η Πρόοδος».

Πρόκειται για έναν δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από το μακρινό… 1864, τον οποίο βρήκε ο Χασάν Ερτζάν στο Παγκράτι.

«Σήμερα το πρωί λάβαμε ένα ντροπαλό τηλεφώνημα από τον Χασάν Ραΐφ και τον Ερτσάν Χασάν. Ήθελαν να φέρουν στην Βιβλιοθήκη έναν τόμο του 1864 που βρήκαν στα σκουπίδια της περιοχής Παγκρατίου. Βλέπουν και βρίσκουν πολλά σαν μέλη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Η Πρόοδος. Έφεραν ένα δεμένο τόμο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 1864, σε άριστη κατάσταση. Τους ευχαριστούμε που σκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη της Βουλής», αναφέρει η ενθουσιώδης ανάρτηση που έκανε η Βιβλιοθήκη της Βουλής στο facebook, συνοδεύοντάς την με φωτογραφίες του σημαντικού αυτού ευρήματος.

«Ήταν ένας κάδος στο Παγκράτι και η σακούλα βρισκόταν ακουμπισμένη πάνω στον κάδο», εξηγεί στο Κουτί της Πανδώρας ο Χασάν Ερτζάν, ο άνθρωπος που εντόπισε τον τόμο του 1864.

«Προφανώς ήταν από σπίτι γιατί δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί εκεί κοντά», συμπληρώνει.

Η απάντηση του κ. Ερτζάν στο ερώτημα αν σκέφτηκε να κρατήσει το σημαντικό εύρημα για τον εαυτό του ή να το πουλήσει, εφόσον ήξερε ότι έχει αξία, είναι αφοπλιστική:

«Προφανώς και θα έχει αξία αλλά επειδή είμαστε μια πολιτισμένη χώρα, ήταν τιμή μας να το πάμε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής», δηλώνει, για να συνεχίσει, χωρίς ίχνος ειρωνείας: «Μπορεί κάποιοι νέοι βουλευτές να γνωρίσουν και τι γινόταν και πιο παλιά, να έχουν μια εικόνα».

Ο Χασάν Ερτζάν, επισκέφτηκε την Τετάρτη το κεντρικό κτήριο της Βουλής προκειμένου να παραδώσει τον τόμο στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, συνοδεία του προέδρου του σωματείου ρακοσυλλεκτών Η Πρόοδος, Χασάν Ραΐφ.

Εθνικοί θησαυροί στα σκουπίδια των πόλεων

Όπως μας εξήγησε ο Χασάν Ερτζάν, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ρακοσυλλέκτης βρίσκει και διασώζει σημαντικά εθνικά κειμήλια. Άλλωστε, το έργο που παράγουν οι ρακοσυλλέκτες των πόλεων είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Όπως λέει ο κ. Ερτζάν στο Κουτί της Πανδώρας, ο γενικός γραμματέας του σωματείου στο οποίο ανήκε στο παρελθόν είχε βρει στα σκουπίδια ένα πρωτότυπο αντίτυπο του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, το οποίο βεβαίως είχε παραδώσει τότε στις αρμόδιες αρχές.

Οι ρακοσυλλέκτες είχαν βρει επίσης ένα από τα πρώτα χειρόγραφα του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, το οποίο είχαν παραδώσει στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αθήνας.

Πάντως ο τόμος του 1864 που βρήκε ο Χασάν Ερτζάν ήταν το πρώτο του τόσο σημαντικό εύρημα.

Αναγκαιότητα ένα σύγχρονο παζάρι

Όπως μας εξηγεί ο κ. Ερτζάν, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν μόνο δύο νόμιμα σωματεία ρακοσυλλεκτών. Το σωματείο «Πρόοδος» στο οποίο ανήκει, μισθώνει έναν χώρο στην οδό Ορφέως 190 στον Ελαιώνα, όπου τα μέλη της πωλούν εκεί στο κοινό τα ευρήματά τους.

Ωστόσο, αυτό δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες, ούτε την αξία του έργου των ρακοσυλλεκτών.

«Αυτό που ζητάμε είναι να μας παραχωρηθεί ένας χώρος από τον δήμο για να στήσουμε ένα σύγχρονο, ελεγχόμενο, ασφαλές και πιστοποιημένο παζάρι», τονίζει ο Χασάν Ερτζάν στο Κουτί της Πανδώρας, συμπληρώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε «να αναδείξουμε ποιοι είναι οι ρακοσυλλέκτες της Αθήνας, να ανταγωνιστούμε την Ευρώπη».

Η έκφραση ότι «τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί δημοσιογραφικό κλισέ, όμως η αλήθεια είναι ότι αντανακλά άψογα την πραγματικότητα…

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν