Ραχόι: "Θρίαμβος της δημοκρατίας η αναστολή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας"

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε την αναστολή της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της περιοχής «θρίαμβο…

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε την αναστολή της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της περιοχής «θρίαμβο της δημοκρατίας και του νόμου».

«Είπα χθες ότι είναι ένα καλό νέο και το λέω ξανά διότι είναι ένας θρίαμβος της δημοκρατίας και του νόμου», δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους. «Κανένας πολιτικός αξιωματούχος, καμία κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, ακόμα και το ίδιο το εθνικό κοινοβούλιο, δεν μπορούν να είναι πάνω από τους νόμους», υπογράμμισε ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν αντίθετος με τα σχέδια του προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας να διοργανώσει δημοψήφισμα, το οποίο είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό.

Ο Μας υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα προχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου σε μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρακάμπτοντας έτσι την απαγόρευση από τη Μαδρίτη της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα ανεστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ισπανική κυβέρνηση. Αν το διοργάνωνε, η κυβέρνηση αυτής της ισχυρής περιφέρειας των 7,5 εκατ. κατοίκων (από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών) θα ενεργούσε παρανόμως και θα έθετε σε κίνδυνο τους εργαζομένους στο δημόσιο που θα συμμετείχαν σ’ αυτό.

Χθες ο Ραχόι είχε επισημάνει ότι δεν γνωρίζει τη μορφή της νέας αυτής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί, όμως προειδοποίησε: «Αν δούμε ότι υπάρχουν πράγματα που αντιβαίνουν στους νόμους, θα προσφύγουμε» στη δικαιοσύνη κατά των σχεδίων του Μας. «Το μόνο κριτήριο που μετρά εδώ είναι αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει και σε άλλες ευκαιρίες: ο διάλογος και ο νόμος», πρόσθεσε.