Ραγκούσης για σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Μητσοτάκης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί

Ως το μεγαλύτερο θεσμικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, χαρακτήρισε το σκάνδαλο των υποκλοπών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.

ραγκουσης

Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Βουλής, εκτιμώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του τις πληροφορίες από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τις οποίες μοιραζόταν με τρίτους».

Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», επεδίωξε τη «συγκάλυψη», χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές που προβλέπει η συζητούμενη ΠΝΠ «για τα σκουπίδια της ιστορίας»

«Χρησιμοποιείτε το απόρρητο και ευτελίζετε την εξεταστική επιτροπή, διότι είστε ένοχοι. Ευτελίζεστε ως παράταξη, εντός και εκτός Ελλάδας, και προκαλείστε από όλους, που σας κατηγορούν ότι είστε του κοινού ποινικού δικαίου λαμόγια.. Και ενώ έχετε τη δυνατότητα να πείτε σε μας, να τα χαρτιά, να γιατί παρακολουθούσαμε τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη.. Δεν τολμάτε, διότι είστε ένοχοι», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει – μέσω του προέδρου της Βουλής – τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το εάν οι μάρτυρες, που καλούνται στην εξεταστική επιτροπή, μπορούν να επικαλούνται το απόρρητο ή όχι.

Κλείνοντας, τόνισε πως «ο δρόμος της κάθαρσης δεν είναι άλλος από την ανάληψη της αντικειμενικής και πολιτικής ευθύνης, αντικειμενικής και υποκειμενικής ευθύνης, που έχει ένας και μοναδικός και πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ για αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις, δεν είναι άλλος από το Κ. Μητσοτάκη και την παραίτησή του»

Αναλυτικά τα σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ραγκούση

Εσείς στιγματίζετε, εσείς κηλιδώνετε τη Νέα Δημοκρατία, εσείς την εξευτελίζετε, εσείς την καθιστάτε αυτή τη στιγμή μία παράταξη η οποία διαπομπεύεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Και υπάρχει ένα ερώτημα μόνο, που πραγματικά θα το κάνω με ειλικρινή διάθεση κι απορία και προς εσάς κ. Γεραπετρίτη και προς εσάς κ. συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Ειλικρινά, πώς πιστεύετε ότι θα περάσετε στην ιστορία μετά από όλα αυτά; Πώς πιστεύετε ότι θα περιγράψει, θα χαρακτηρίσει και θα παρουσιάσει ο ιστορικός του μέλλοντος όλο αυτό που έχει συμβεί με την περίπτωση των παράνομων υποκλοπών των πολιτικών σας αντιπάλων και των δημοσιογράφων.

Όσο περισσότερο εν αδίκω βρίσκεται μια πολιτική παράταξη, τόσο περισσότερο φωνάζει.

Όσο πιο ένοχη μέρα με τη μέρα καθίσταται η ΝΔ σχεδόν στο σύνολό της, όχι στο συνολό της, τόσο περισσότερο ανεβάζει τα ντεσιμπέλ στην ένταση , πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρει να μειώσει το τεράστιο πολίτικό κόστος που υφίσταται από αυτή την ομολογημένη πια περίπτωση του μεγαλύτερου πολιτικού και θεσμικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Γιατί όντως αυτό το οποίο σχεδιάστηκε , οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, καθώς και δημοσιογράφων που η ερευνητική τους δουλειά πήγαινε αντίθετα με τα σχέδια και τους κυβερνητικούς σκοπούς, είναι βέβαιο πως δεν έχει κανένα προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Γιατί τι συνέβη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Με επικεφαλής πρωτεργάτη και εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, με την ανάληψη των καθηκόντων του οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο – γιατί περιλάμβανε και νόμιμες και παράνομες μορφές και φορείς εξουσίας που χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες παρακολουθήσεις και εννοώ την ΕΥΠ και το TO PREDATOR- μια συστηματική και πολύ συνειδητή διαδικασία παρακολούθησης πολιτικών αντίπαλων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ποιος ξέρει ποιων άλλων.

Βάλατε σε εφαρμογή την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όχι γιατί υπήρχαν εθνικοί λόγοι, ούτε λόγοι που σχετίζονταν με εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά επειδή ήταν υποψήφιος εκείνη την περίοδο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και θέλατε με αυτόν τον τρόπο και κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής δραστηριότητας να παρακολουθείτε αυτόν και όλους όσοι συνομιλούσαν μαζί του.

Τερματίσατε την παρακολούθηση του τα 24ωρα που έληξε η διαδικασία διαδοχής μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό που οργανώσατε δεν είχε καμία σχέση με λόγους εθνικής ασφάλειας. Είχε σχέση με την άθλιά και ασύλληπτη και ασύγκριτη στη σύλληψη της απόφασή του κ. Μητσοτάκη να τολμήσει μ αυτόν τον απροσχημάτιστο και χυδαίο τρόπο να χειραγωγήσει το 3ο σε μέγεθος κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Υπάρχει ένα αυτονόητο ερώτημα βέβαια στη συνείδηση όλων των πολιτών. Προφανώς δε κρατούσε για τον εαυτό του τις πληροφορίες και τα δεδομένα που συνέλεγε. Με κάποιους άλλους Εκτός κυβέρνησης και ΝΔ μοιραζόταν αυτές τις πληροφορίες. Κάποιοι τρίτοι έκαναν χρήση των πληροφοριών αυτών.

Τον κ. Σπίρτζη. ΝΑΙ Εσείς Τον παρακολουθήσατε . Κανένα predator δεν πήγε μόνο του στο κινητό του ή από τρίτους . Aπό εσάς πήγε στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου.

Και γιατί τον παρακολουθήσατε;
Γιατί είναι ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θέλατε μέσω της παρακολούθησής του να γνωρίζετε τι σχεδιάζει τι αποφασίζει και τι σκέφτεται ο ίδιος ως Τομεάρχης, ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και βεβαίως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κατ΄επέκταση και όλοι οι συνομιλητές του κ. Σπίρτζη .

Εσείς παρακολουθήσατε τον κ. Σπίρτζη, εσείς παρακολουθήσατε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη. Ούτε η ΕΥΠ ούτε το predator ούτε κανένας, αυτοί ήταν τα εργαλεία, ήταν τα μέσα που ενεργοποιήσατε , για να τους παρακολουθήςετε .

Κι αυτό είναι ένα μεγατόνων πολιτικό, θεσμικό και πολιτειακό σκάνδαλο κ. Γεραπετρίτη κατά της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας που τολμήσατε να διαπράξετε με μόνο σκοπό το πολιτικό σας όφελος, διασπώντας και διαρρηγνύοντας όλους τους κώδικες που μέχρι πρότινος καθόριζαν μπορούσε να πει κανείς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, η δημοκρατική αντιπαράθεση, αυτό που λέμε καμιά φορά πολιτικό παιχνίδι.

Τα διαλύσατε όλα και αφού τα κάνατε όλα αυτά και α αφού αποκαλυφθήκατε, ενώ δεν το θέλατε και είχατε έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως Κυβέρνηση και είπατε ψέματα λίγες μέρες πριν σας αναγκάσει το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ έμαθε από τη Wind για την παράνομη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Αφού βρεθήκατε αντιμέτωποι με την αλήθεια ότι πέτασε το πουλάκι, κυκλοφόρησε το νέο και δεν μπορείτε πια να το συγκρατήσετε βάλατε μπροστά σε δεύτερη φάση το άλλο εξίσου μεγάλο και πολύ σοβαρό σκάνδαλο , που είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης αυτού που διαπράξατε.

Γιατί αν δεν βάζατε μπροστά τη διαδικασία συγκάλυψης , δεν στεκόταν ούτε μία ώρα στη θέση του ο κ. Μητσοτάκης, δεν γλιτώνατε με κανέναν τρόπο και με κανέναν Εισαγγελέα τον καταλογισμό και των ποινικών ευθυνών πέραν από τις πολιτικές ευθύνες.
Και φτάσατε μέχρι το σημείο να μην έχετε αφήσει τίποτα όρθιο.

Είναι δε ανέκδοτο να έρχεστε εδώ και να λέτε: «Εισηγούμαστε αυτές τις αλλαγές για την ΕΥΠ» , κατά τη γνώμη μου, κ. Γεραπετρίτη, αυτά τα ιστορικά σκουπίδια, γιατί είναι μόνο για τα σκουπίδια της ιστορίας τέτοιες αλλαγές για τη λειτουργία της ΕΥΠ που έρχονται μετά από τις συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις για ο τι ακριβώς συνέβαινε τα προηγούμενα 2 χρόνια.
Προφανώς αυτές από μόνες τους θα μπορούσαν να ήταν ένα μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου και πολύ σοβαρότερου πλαισίου και πακέτου θεσμικής και πολιτικής αντιμετώπισης αυτών όλων που αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Εσείς εδώ έχετε το ναυάγιο μπροστά, έχετε τον κόσμο να πνίγετε ,τον κόσμο να έχει πνιγεί, που είναι η Δημοκρατία , που είναι το πολιτικό και κομματικό σύστημα στη χώρα στην πραγματικότητα με όσα κάνετε και λέτε εντάξει να πάμε να αγοράσουμε καινούργιους κάβους και να προσλάβουμε και κανέναν άλλο στο καράβι την επόμενη φορά .

Βάλατε μπροστά αυτή τη διαδικασία συγκάλυψης και φτάνει στα όρια της γελοιότητας να λέτε τώρα , και κάποιοι από εμάς είναι και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι θα περιμένετε την Εξεταστική Επιτροπή να σας εισηγηθεί.

Τι να σας εισηγηθεί κ. Γεραπετρίτη;

Ούτε την Εξεταστική Επιτροπή δεν έχετε αφήσει ούτε το Σύνταγμα ούτε τον Κανονισμό της Βουλής ούτε τίποτα .
Μέχρι σήμερα αρνηθήκατε ως ΝΔ να υποβληθεί αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, για να τοποθετηθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουκλής για το περιβόητο απόρρητο, που κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη σας υπάρχει και μπορούν να το επικαλούνται όσοι προσέρχονται στην Εξεταστική ή είχαν προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας .

Και σας λέμε : “Να ρωτήσουμε το Επιστημονικό Συμβόλαιο τι θα πει;”

Δέχεστε να ρωτήσουμε το Επιστημονικό Συμβούλιο, κ. Γεραπετρίτη, εσείς ως Κυβέρνηση για το ποια είναι η άποψή του για το απόρρητο ;
Αν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι ισχύει η επίκληση του απορρήτου , ότι είναι σύννομη η επίκληση του απορρήτου από όσους την επικαλούνται, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Κάντε μία δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ζητήστε ως Κυβέρνηση να ζητήσει ο Πρόεδρος της Βουλής , που έχει ως μοναδικός αυτό το δικαίωμα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να κρίνει και ό,τι πει αυτό να γίνει μετά πράξη από την Εξεταστική Επιτροπή για κάθε έναν που θα έρχεται μέσα και θα το επικαλείται το απόρρητο.

Και αν μεν πει το Επιστημονικό Συμβούλιο ότι μπορεί ο κ. Κοντολέων να το επικαλεστεί να το σεβαστούμε , να το επικαλεστεί. Αν όμως πει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντολέοντας να επικαλεστεί το απόρρητο, τότε προφανώς η Εξεταστική Επιτροπή δε θα ανεχτεί την επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα. Γιατί δεν το κάνετε αυτό;

Ξέρετέ γιατί δεν το κάνετε;

Γιατί είσαστε ένοχοι, κ. Γεραπετρίτη.

Επικαλείστε το απόρρητο χρησιμοποιείτε το απόρρητο, κατακρεουργείτε τους θεσμούς, ευτελίζετε τους θεσμούς, την Εξεταστική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, γιατί; Γιατί είσαστε ένοχοι, αν δεν ήσασταν ένοχοι κ. Γεραπετρίτη, δε θα είχατε κανένα πρόβλημα να έχετε πει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, να έχετε δώσει όλα τα δεδομένα.

Εδώ ξευτελίζεστε και εξευτελίζετε ως παράταξη και Νέα Δημοκρατία και στον τόπο και διεθνώς και προκαλείστε από όλους, οι οποίοι σας κατηγορούν ότι «είσαστε του κοινού ποινικού δικαίου λαμόγια». Κι ενώ έχετε τη δυνατότητα να πείτε να τα χαρτιά, πάρτε τα. Δεν το λέτε.

«Να γιατί παρακολουθούσαμε τον Ανδρουλάκη, να γιατί παρακολουθούσαμε το Σπίρτζη, να γιατί παρακολουθούσαμε τον Κουκάκη». Δεν τολμάτε. Γιατί δεν τολμάτε, κ. Γεραπετρίτη; Γιατί είσαστε ένοχοι. Δεν υπάρχει άλλος κανένας δρόμος για εσάς. Η ενοχή σας αποδεικνύεται από τα αντανακλαστικά σας . Από τις αντιδράσεις σας και από όλη αυτή τη διαδικασία συγκάλυψης την οποία έχετε μεθοδεύσει.

Σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή, να το πω κι αυτό για να μην το παραλείψω, έγινε γελοιογραφία στην “Καθημερινή”. Για να καταλάβετε πού έχετε φθάσει. Γελάνε μαζί σας, έχετε γίνει αντικείμενο των σκιτσογράρφων, ποιος όμως, όχι της “Αυγής”, της “Καθημερινής”. Για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεστε τους θεσμούς , το Σύνταγμα, τους νόμους, τον Κανονισμό της Βουλής, την Εξεταστική Επιτροπή.

Και θα τελειώσω κ. Πρόεδρε, λέγοντας το εξής: με βάση όσα είναι απολύτως δεδομένα πια, είσαστε μία επίορκη κυβέρνηση.

Είσαστε μία κυβέρνηση της οποίας προΐσταται ο επικεφαλής σας ως πρωτεργάτης όλων αυτών που διαπράξατε, των πολιτειακών και ποινικών αδικημάτων και με βάση τα οποία έχετε καταστεί μία επίορκη κυβέρνηση.

Και υπάρχει ένα ερώτημα μόνο, που πραγματικά θα το κάνω με ειλικρινή διάθεση κι απορία και προς εσάς κ. Γεραπετρίτη και προς εσάς κ. συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Ειλικρινά, πώς πιστεύετε ότι θα περάσετε στην ιστορία μετά από όλα αυτά; Πώς πιστεύετε ότι θα περιγράψει, θα χαρακτηρίσει και θα παρουσιάσει ο ιστορικός του μέλλοντος όλο αυτό που έχει συμβεί με την περίπτωση των παράνομων υποκλοπών των πολιτικών σας αντιπάλων και των δημοσιογράφων, με τους οποίους δεν τα πάτε καλά;

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα είσαστε με το χειρότερο τρόπο καταδικασμένοι από τον ιστορικό του μέλλοντος για όλα όσα έχετε διαπράξει; Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν γλιτώνετε, όσο κι αν βάζετε τις φωνές, δεν γλιτώνετε κ. συνάδελφοι.

Κι αν κάποιοι από σας, γιατί αυτά που λέω τα είπα προηγουμένως, τα επαναλαμβάνω, αφορούν σχεδόν όλους και όλες από εσάς, όχι όλους και όλες προς το παρόν κι αυτό είναι ευτυχές για το κομματικό σύστημα της χώρας. Γιατί εμείς δε θέλουμε να υπάρχει μία κηλιδωμένη και στιγματισμένη σε τέτοιο βαθμό Νέα Δημοκρατία στον τόπο. Εσείς τη στιγματίζετε, εσείς την κηλιδώνετε τη Νέα Δημοκρατία, εσείς την εξευτελίζετε, εσείς την καθιστάτε αυτή τη στιγμή μία παράταξη η οποία διαπομπεύεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γιατί όχι μόνο διαπράξατε τα εγκλήματα των παράνομων παρακολουθήσεων, αλλά έρχεστε με τον χειρότερο τρόπο να προσπαθείτε να τα συγκαλύψετε. Μάρτυρες που ήρθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μάρτυρες που πήγαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν επιτρέπετε εσείς να έρθουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Ένα ακόμη παράδειγμα από τα πολλά.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δυστυχώς στον τόπο αυτή τη στιγμή η συντηρητική παράταξη της χώρας, αυτό που εκπροσωπούσε μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία, στιγματίστηκε και αμαυρώθηκε με το χειρότερο τρόπο. Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μέσα σε μία τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ένας είναι ο δρόμος της κάθαρσης. Κι ο δρόμος της κάθαρσης δεν είναι άλλος από την ανάληψη της αντικειμενικής και πολιτικής ευθύνης, αντικειμενικής και υποκειμενικής ευθύνης, που έχει ένας και μοναδικός και πολιτικός και διοικητικός προϊστάμενος της ΕΥΠ για αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις, δεν είναι άλλος από το Κ. Μητσοτάκη και την παραίτησή του.

 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…