Ραγδεαίες εξελίξεις στο SPD στη Γερμανία

Την παραίτησή της από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών θα υποβάλει επισήμως αύριο, Δευτέρα, η Άντρεα Νάλες, μετά το τραγικό για το κόμμα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την εσωκομματική αμφισβήτηση στο πρόσωπο της.

αρχείο λήψης 1

«Η συζήτηση στα όργανα και οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί μέσα στο κόμμα, που έδειξαν ότι δεν έχω την απαραίτητη υποστήριξη για να ασκήσω τα καθήκοντά μου» αναφέρει η Νάλες σε επιστολή της στα μέλη του SPD, ζητώντας να ακολουθήσει μια ομαλή διαδοχή.

«Ειδικά ελπίζω να μπορέσετε να ξανακτίσετε την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», καταλήγει «και επομένως να μπορέσει ο κόσμος να σας υποστηρίξει».  

Η Νάλες είχε δεχθεί μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και σε μια έκτακτη συνάντηση των κομματικών στελεχών, που έγινε την Τετάρτη, έγινε σαφές ότι δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στη τρίτη θέση, πίσω από Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η Νάλες είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το SPD «απρόθυμα», αποφάσισε να παραμείνει στον «μεγάλο συνασπισμό» με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, μετά τις αδύναμες επιδόσεις του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Και παρότι κατάφεραν να προωθήσουν την ατζέντα τους για βελτίωση της κοινωνικής περίθαλψης και των συνθηκών εργασίας για εκατομμύρια Γερμανούς, οι ψηφοφόροι στην πρόσφατη αναμέτρηση, δεν τους αντάμειψαν. Αντίθετα, φαίνεται ότι στράφηκαν κυρίως στους Πράσινους, αλλά και στα άλλα κόμματα. 

Στις εσωκομματικές διεργασίες βάρυνε και η εκλογική απώλεια την περασμένη εβδομάδα στο κάποτε οχυρό του SPD, το κρατίδιο της Βρέμης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες σκέφτονται να κάνουν αποτίμηση στης συμμετοχής τους στον μεγάλο συνασπισμό στα μέση της θητείας του, δηλαδή προς τα τέλη του χρόνου, και θεωρείται πιθανό να αποφασίσουν την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει παραδώσει μεν την ηγεσία του κόμματος της (CDU) στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει δηλώσει όμως ότι θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία της που λήγει στα τέλη του 2021.  

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…