Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός «κούρσας» ο Κασσελάκης – Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη», αναφέρεται στην απόφαση της ΠΓ

6352743

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σημαντικές εξελίξεις στην εσωκομματική κούρσα για την προεδρία του κόμματος καθώς όπως όλα δείχνουν πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης μένει και οριστικά εκτός.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του οργάνου μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο Συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων και με τη «βούλα» της Πολιτικής Γραμματείας.

Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

  •  Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο της κυβερνητικής επικοινωνιακής προπαγάνδας. Ειδικά όταν παρουσιάζεται ως κρίσιμη παρέμβαση μια αύξηση, κάθε τόσο, που δεν καλύπτει το νέο κόστος ζωής, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και ενισχύει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από το 2012 ως σήμερα έχει χαθεί το 14% της δυναμικής των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ στη χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%, και η ΕΕ κάνει λόγο για υποχρέωση των κρατών- μελών να πιάσουν τον στόχο του 80%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να επανέλθει άμεσα το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο ισχυρός ρόλος του ΟΜΕΔ για τη διαιτησία. Πάγια θέση μας είναι πως οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να διαπραγματεύονται τα μεταξύ τους ζητήματα και η κυβέρνηση να περιορίζεται στο να παράσχει ένα ενισχυτικό πλαίσιο αυτών των διαδικασιών.

Παράλληλα, ζητάμε την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες. Δεν μπορεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας να είναι έξω από τον τραπεζικό δανεισμό, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.Ακολούθως διαπιστώνεται ότι παραμένει η ίδια αναγκαιότητα ενίσχυσης των συνταξιούχων καθώς περί τα 2,5 εκατομμύρια εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη που δεν μπορεί να ξεπεράσει το υψος των 550€ καθαρά.

Τέλος, είναι απαράδεκτο να θέλει η χώρα να ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο των εταίρων και η Ν.Δ. να εφαρμόζει την τεκμαρτή φορολόγηση, η οποία βασίζεται και στον μισθό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Είναι σαν να καλλιεργεί τη σύγκρουση των δυο μερών, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία και η διεθνής πρακτική δείχνει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

  • Η έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όμως, επιμένει να κρατά κρυφή τη στόχευσή της. Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά χαρτιά. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για το ποια άρθρα σκοπεύει να φέρει προς αναθεώρηση. Είναι στην ατζέντα του τα άρθρα που προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό ή η παιδεία; Είναι το άρθρο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών ή εκείνο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;

Σε τέτοιου είδους αναθεώρηση δεν πρόκειται να συναινέσει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτάσεις και τις ενισχύει περαιτέρω. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί -ίσως αυτό σχεδιάζει- στην αναζήτηση πλειοψηφιών με την ακροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναζήτηση υποψήφιων προσώπων, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στη Δημοκρατία μας δεν υπάρχουν άβατα και ότι έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη. Η ανάδειξη ενός τέτοιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση και στόχο που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

  •  Τέλος, με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει με κάθε ένταση το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκησή τους αποτελεί για εμάς ένα χρέος ιστορικό και ηθικό. Για να κλείσουμε ένα βαρύ κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών και να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των γερμανικών επανορθώσεων ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2019.
  • Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και, η αφωνία του πρωθυπουργού στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου και συνεργατών του, προκάλεσαν ανησυχία στη χώρα ως προς τα διαδραματιζόμενα στις διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει από τις 28 Σεπτεμβρίου, διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αλλά ως τώρα το αίτημα δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα, όμως, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Τουρκία, για το είδος των εξελίξεων που επικαλείται η τουρκική ηγεσία, για το πώς μπορούν τα «Ήρεμα Νερά» να είναι συμβατά με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», για το αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας, κ.ά.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μία στρατηγική αναθεωρητική και απολύτως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και την ηρεμία στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προσδοκά σε μια λευκή επιταγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε, γενικότερα, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αναγκαία η επιστροφή σε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019. Μια πολιτική με αρχή, μέση και τέλος, που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, θα κρατά ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, και δεν θα παραβιάζει «κόκκινες γραμμές».

  • Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 τιμήσαμε το ηρωικό «Όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλικό φασισμό, που επιβουλεύτηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Τιμήσαμε τους ηρωικούς άνδρες και τις ηρωικές γυναίκες της εθνικής μας Αντίστασης, που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν απέναντι στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του. Αποτελεί μόνιμη υπόμνηση ότι ο λαός μας γεννήθηκε, αναγεννήθηκε και αγωνίστηκε μέσα στον διαρκή αγώνα, στη διαρκή πάλη απέναντι στην τυραννία και τους εκπροσώπους του, ξένους και ντόπιους.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξουν τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο της κατοχής και να επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η δυνατότητα πρόσβασης στην αλήθεια, όπως είχε δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής και συλλογικής μας μνήμης.

  •  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά συγκροτημένα, δημοκρατικά, με συλλογικότητα και με απόλυτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων στο έκτακτο συνέδριό και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και τις κατασταστικές προβλέψεις. Στο συνεδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής.

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες.

Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός, ώστε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την εντολή των Ελλήνων πολιτών για αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας ένα στιβαρό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 4 σημεία που ξεχωρίζουν από την απάντηση της Καρυστιανού στη Βόζεμπεργκ: «Παραποιήσατε την προσωπική μας συζήτηση»

Μετά τον διεθνή συναγερμό για τις κονσέρβες τόνου: Αυτές είναι οι τροφές που είναι υψηλές σε υδράργυρο

Βόζεμπεργκ: Κύμα οργής μετά την επίθεση στην Καρυστιανού – «Είστε ο ορισμός του θράσους και της απανθρωπιάς»

Ζαραλίκος: Αφιέρωσε τη νέα του εκπομπή στον Νίκο Ανδρουλάκη και απάντησε για τη μήνυση (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Μέση Ανατολή: Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στα δεξαμενόπλοια «Zefyros» και «Safesea» στον Περσικό Κόλπο

anatoli

Μέση Ανατολή: Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στα δεξαμενόπλοια «Zefyros» και «Safesea» στον Περσικό Κόλπο

Τα δύο πετρελαιοφόρα εκ των οποίων το ένα ελληνόκτητο, είχαν φορτώσει καύσιμα στο Ιράκ και…

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Θα γεμίσουμε τον Περσικό Κόλπο με το αίμα των εχθρών του Ιράν»

mesi anatoli

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Θα γεμίσουμε τον Περσικό Κόλπο με το αίμα των εχθρών του Ιράν»

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν προειδοποιεί ανοιχτά ότι οποιαδήποτε επίθεση στα ιρανικά νησιά θα…

Διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη για την επίθεση στο Ιράν: Το 40% διαφωνεί με την επέμβαση στη Μέση Ανατολή

AP26060841838234

Διχασμένη η αμερικανική κοινή γνώμη για την επίθεση στο Ιράν: Το 40% διαφωνεί με την επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα που δημοσίευσε η Washington Post

Μάνος Ελευθερίου: Ο ποιητής, ο στιχουργός, ο πεζογράφος, γεννήθηκε σαν σήμερα

manos eleutheriou

Μάνος Ελευθερίου: Ο ποιητής, ο στιχουργός, ο πεζογράφος, γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Μάνος Ελευθερίου ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πνευματικούς δημιουργούς, ενώ αποτελούσε μια…

Οι Προτάσεις μας

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

kathigitria thessaloniki

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της καθηγήτριας αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, η οποία πέθανε το…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η συζήτηση στη Βουλή για Chevron – Σύγκρουση της κυβέρνησης με Σαμαρά και αντιπολίτευση

vouli

Live η συζήτηση στη Βουλή για Chevron – Σύγκρουση της κυβέρνησης με Σαμαρά και αντιπολίτευση

Σήμερα η ψήφιση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης

Ράπισμα Ηλιόπουλου σε Βορίδη: «Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θα υπερασπιστείτε την Ελληνική Δημοκρατία;»

iliopoulou

Ράπισμα Ηλιόπουλου σε Βορίδη: «Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, θα υπερασπιστείτε την Ελληνική Δημοκρατία;»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος άφησε επίσης αιχμές για το ζήτημα των παρακολουθήσεων κυβερνητικών στελεχών μέσω παράνομου…

Τσίπρας κατά κυβέρνησης: Θέσπισε πλαφόν στα πρατήρια αντί στα διυλιστήρια – Σχέδιο 7 αξόνων

6856804

Τσίπρας κατά κυβέρνησης: Θέσπισε πλαφόν στα πρατήρια αντί στα διυλιστήρια – Σχέδιο 7 αξόνων

«Μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, αυτή τη φορά με αιτία και αφορμή…

Δημοσκόπηση: «Κολλημένο» το ΠΑΣΟΚ – Οι απαντήσεις για Καρυστιανού, Τσίπρα και Σαμαρά

6669567

Δημοσκόπηση: «Κολλημένο» το ΠΑΣΟΚ – Οι απαντήσεις για Καρυστιανού, Τσίπρα και Σαμαρά

Μικρή άνόδο παρουσιάζει η Πλεύση Ελευθερίας, που αρκεί όμως για να περάσει στην τρίτη θέση,…

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκθέτει Βορίδη για έγγραφο Βάρρα – Διαβιβάσθηκε μέσω email

6838961

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκθέτει Βορίδη για έγγραφο Βάρρα – Διαβιβάσθηκε μέσω email

«Για να εμφανίζεται ένα τέτοιο έγγραφο πέντε μήνες υποθέτω μετά κάποιος το είχε ξεχάσει», ήταν…