Ραγδαίες εξελίξεις: Στα χέρια της ΑΔΑΕ τα στοιχεία 6 «στόχων» παρακολούθησης από την ΕΥΠ

Tην παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα επιβεβαιώνουν οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στα γραφεία παρόχων κινητής τηλεφωνίας

5653298

Με την πλάτη στον τοίχο για ακόμα μία φορά βρίσκεται η κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η ΑΔΑΕ φαίνεται πως έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία για την παρακολούθηση έξι «στόχων» από την ΕΥΠ, πριν από την παρέμβαση Ντογιάκου. Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στα γραφεία παρόχων κινητής τηλεφωνίας, επιβεβαιώνουν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα. Μεταξύ αυτών μάλιστα, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί για λόγους «εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Magazine του News247.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκαν πριν από την περίφημη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία, όπως αποκαλύπτεται από το παρασκήνιο των τελευταίων 40 ημερών, είναι δευτερη προσπάθεια  που προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση στην προσπάθεια για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. To πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι η επιβεβαίωση των έξι «στόχων».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΑΔΑΕ και ζήτησε να ενημερωθεί για πιθανές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου σε μια σειρά από πρόσωπα με σημαντικό θεσμικό ρόλο. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η εφημερίδα Documento είχε δημοσιεύσει την τέταρτη λίστα στόχων της ΕΥΠ που αφορούσε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ μετέβη δύο φορές στους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), ζητώντας στοιχεία για πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στο αίτημα Τσίπρα. Τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες έδειξαν ότι τα τηλέφωνα έξι προσώπων είχαν παγιδευτεί από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου η σιωπή για την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας δηλώσεων που δεν συμφωνούσαν με το αφήγημα της κυβέρνησης.

Το Magazine πληροφορείται ότι από τις απαντήσεις των παρόχων στην ΑΔΑΕ, προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις των δύο εκ των έξι κράτησαν περίπου έναν χρόνο, ενώ των υπολοίπων ανανεώθηκαν δύο ή τρεις φορές (κάθε διάταξη είναι δίμηνη).

Το νέο αυτό δεδομένο δεν πρόκειται να μείνει ανεκμετάλλευτο από την αντιπολίτευση, η οποία φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του theFAQ ΝΑ έχει «στα σκαριά» την κλήση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου σε οικονομική επιτροπή και όχι στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, την οποία η κυβέρνηση έχει «μπλοκάρει» στο… όνομα του «απορρήτου», προκειμένου να φτάσουν έτσι τα στοιχεία στη Βουλή.