Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτείται ο Κούγιας από τη δίκη Πισπιρίγκου, μετά την απόρριψη αιτημάτων του – «Πού πάτε κύριε συνήγορε;»

Θα διορίσει συνήγορο το δικαστήριο - «Παραιτούμαστε όλοι οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιφυλασσόμεθα την Πέμπτη να ανακοινώσουμε την απόφαση μας αν θα επανέλθουμε»

Κούγιας

Διακοπή της δίκης για μια εβδομάδα, ζήτησε νωρίτερα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, με προφορικό αίτημα, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να αποχωρήσει από την υπεράσπιση. Το προφορικό αίτημα του Κούγια ήρθε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Ωστόσο, καθώς το προφορικό αίτημα του Κούγια για διακοπή της δίκης δεν έγινε δεκτό, τελικά δήλωσε πως αποχωρεί και εκείνος και η συνεργάτιδά του και επιφυλάσσονται την Πέμπτη να ανακοινώσουν την απόφαση τους αν θα επανέλθουν.

Ειδικότερα, η αφορμή να υποβάλει το προφορικό αίτημα διακοπής της δίκης, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραμείνει συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατόπιν συνεννόησης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ήταν για τον Αλέξη Κούγια η ομόφωνη απόρριψη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των αιτημάτων του για κλήσεις μαρτύρων και ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων του δικαστηρίου που είχε υποβάλει.

«Μετά τις ομόφωνες απορρίψεις όλων των αιτημάτων μου έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από την υπεράσπιση. Πρόκειται για μια εμβληματική δίκη και τέτοια προσβολή στα δικαιώματα της κατηγορούμενης δεν έχω ξαναδεί. Ο τρόπος που απορρίφθηκαν ενώ δαπανήθηκε χρόνος ακόμα και για καφετζούδες… στερείτε από την κατηγορούμενη τα δικαιώματα της. Θέλω να εκτεθεί το δικαστήριο. Δε μπορεί να μείνει η κατηγορούμενη χωρίς δικηγόρο. Θέλω να ενημερώσω των πρόεδρο του ΔΣΑ γιατί δεν έχω αφήσει ποτέ δίκη και να έχει χρόνο η κατηγορούμενη να βρει δικηγόρο πριν της διορίσετε εσείς. Αν δε βρει θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θέλω να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

«Σήμερα ο συνήγορος ρώτησε πόσες συνεδριάσεις έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει 70 συνεδριάσεις σε 7,5 μήνες. Έχουν εξεταστεί 60 μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξετάζαμε μάρτυρες 2 και 3 ημέρες. Οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι τεράστιες. Όταν έρχεται ο κ. συνήγορος και λέει ότι είναι συνοπτική διαδικασία πέφτει σε αντιφάσεις» είπε η εισαγγελέας της έδρας.

«Αν αποχωρήσει το σέβομαι και θα το δεχτώ. Το αν όμως το δικαστήριο θα διακόψει για μια εβδομάδα για να μας πει αν θα συνεχίσει ή όχι δε γίνεται. Αν θέλετε 1 ώρα 2 ώρες σκεφτείτε και αποφασίστε. Είστε έμπειρος. Αν δε συνεχίσετε πρέπει να υποβληθεί τύποις παραδεκτά. Όχι «δεν μου είστε επαρκείς και αποχωρώ». Η κατηγορούμενη δε μπορεί να μείνει χωρίς συνήγορο ούτε για μια ώρα! Δεν το δέχομαι ως εισαγγελική αρχή. Αν συνειδησιακά εσείς μπορεί να το κάνετε… για ποιο λόγο; Ο πρόεδρος του ΔΣΑ θα αποφασίσει μαζί σας;» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε: «αν δε μπορείτε να συνεχίσετε πρέπει να το καταθέσετε και μετά το δικαστήριο να αποφασίσει».

Καθώς το προφορικό αίτημα του Κούγια για διακοπή της δίκης δεν έγινε δεκτό, τελικά δήλωσε πως αποχωρεί και εκείνος και η συνεργάτιδά του.

«Ως υποβλήθηκε το αίτημα περί διακοπής της δίκης απορρίπτεται ομόφωνα, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανωτέρας βίας», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου λέγοντας πως θα γίνει διάλειμμα και στο μεσοδιάστημα ζήτησε από τον κ. Κούγια να αποφασίσει.

Κούγιας: Εγώ αποχωρώ και η συνεργάτιδα μου.

Πρόεδρος: Πού πάτε κύριε συνήγορε; Ένα σεβασμό στο δικαστήριο!

Κούγιας: Σέβομαι, σέβομαι.

Πρόεδρος: Έχετε παραιτηθεί;

Κούγιας: Την Πέμπτη θα πω.

Πρόεδρος: Για Τετάρτη έχουμε διακόψει, εσείς την Πέμπτη θα πείτε;

Κούγιας: Ωραία παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι!

«Παραιτούμαστε όλοι οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιφυλασσόμεθα την Πέμπτη να ανακοινώσουμε την απόφαση μας αν θα επανέλθουμε», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

«Αποδέχομαι την παραίτηση, ζητώ να διοριστεί συνήγορος», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου μόλις ανέβηκε στο βήμα. Το δικαστήριο διέκοψε για να της διοριστεί νέος συνήγορος.

Τα αιτήματα

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απόρριψη των αιτημάτων του κ. Κούγια. «Στο σύνολο του το αίτημα που έχει υποβάλλει η υπεράσπιση αφορά κλήσεις σε κατάθεση. Για τους Θεοχάρη, Μεσσογίτη και Λευκίδου θεωρώ το δικαστήριο έχει λύσει οριστικά το ζήτημα και δε χρειάζεται να κληθούν» είπε η εισαγγελέας συμπληρώνοντας πως οι μάρτυρες Ράικος και Παπαγιαννης έχουν εξετασθεί ενδελεχώς. «Προτείνω να απορριφθεί το αίτημα» είπε η εισαγγελέας με τον Αλέξη Κούγια να αντιτίθεται στην εισαγγελική πρόταση.

«Ειλικρινά νιώθω ότι η υπεράσπισή μας είναι ανεπαρκής. Έχουμε έρθει σε ένα σημείο που με επιστημονικό τρόπο μπορεί να αξιολογηθεί η υπόθεση και ακούω την κυρία εισαγγελέα να λέει ότι θα αξιολογήσει την κατάθεση Παπαγιαννη για παράδειγμα, ενώ πρέπει να του τεθούν νέα ερωτήματα σε σχέση με όσα κατέθεσαν οι ιατροδικαστές» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Κούγιας ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου που δεν δέχτηκε να καλέσει ξανά τον καθηγητή τοξικολογίας Νίκο Ράϊκο για να καταθέσει, αλλά και την απόφαση που δεν έκανε δεκτό το αίτημα για κλήση σε κατάθεση του παθαλογοανατόμου Σταμάτη Θεοχάρη, του ιατροδικαστή Συμεών Μεσογγίτη. Επιπλέον ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει συμπληρωματικά και ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης.

Σχετικά με τον Νίκο Ράϊκο αιτήθηκε να κληθεί να καταθέσει και να προσκομίσει το έγγραφο παραλαβής φορμόλης και της αντίστοιχης τοξικολογικής εξέτασης, αλλά και να προσκομίσει στο δικαστήριο την τοξικολογική εξέταση ποσοτικού προσδιορισμού της λιδοκαϊνης και πριλοκαϊνης.

Ο συνήγορος της 34χρονης υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη προκειμένου να εξηγήσει τα ευρήματα που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της νεκροψίας και ειδικότερα τα ίχνη απινίδωσης, αλλά και να διευκρινήσει αν είναι αληθής ο ισχυρισμός Ράικου ότι μετά την καρδιακή ανακοπή δεν υπάρχει μεταβολισμός.

Ανάμεσα στα αιτήματα του κ. Κούγια είναι και η κλήση της Ιωάννας Λευκίδου που διενήργησε την πρώτη τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να απαντήσει στο γιατί δε βρήκε στο αίμα ροκουρόνιο, γιατί δε βρήκε στα ούρα μεταβολίτη κεταμίνης, αλλά και το ποια είναι η σημασία της μη ανεύρεσης του μεταβολίτη της κεταμίνης στα ούρα.

 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…