Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία – Λύθηκαν τα χέρια του Ραχόι που σχηματίζει κυβέρνηση

Ορθάνοιχτος πλέον είναι ο δρόμος για τον Μαριάνο Ραχόι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ισπανία μετά από 10 μήνες αδιεξόδου, καθώς στη συνεδρίασή του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) αποφάσισε να απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης.

573c92f81dc52445358b4e08

Η ομοσπονδιακή επιτροπή ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής με 139 «υπέρ» έναντι 96 «κατά» την επιλογή της αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επικείμενη ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή.

Η απόφαση αυτή πάντως αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο κόμμα των σοσιαλιστών, καθώς ήδη το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας (PSC) βρίσκεται σε τροχιά ρήξης εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αποχή η οποία δίνει την πρωθυπουργία στον Ραχόι.

Οι επιλογές που είχε το PSOE ήταν είτε να πάρει θέση κατά του Ραχόι στην ψηφοφορία, είτε να απέχει. Σε περίπτωση που έπαιρνε θέση, η χώρα θα οδηγούνταν σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ η επιλογή της αποχής δίνει στο Λαϊκό Κόμμα την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Οι Σοσιαλιστές είχαν προθεσμία να αποφασίσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή θα διαλυόταν και θα υπήρχε νέα εκλογική αναμέτρηση τον Δεκέμβριο.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ θα έχει νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς από τη Δευτέρα με πιθανότερο πλέον σενάριο να δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ραχόι, πλέον αναμένεται να ενεργοποιήσει τη συμφωνία με τους Ciudadanos και η συμμαχία τους θα αθροίσει 170 έδρες από τις 350 συνολικά. Έτσι, ο Ραχόι στην β ψηφοφορία στην οποία απαιτείται σχετική πλειοψηφία, αναμένεται να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Ισπανικής Βουλής.

Πλέον, την κίνηση του Σοσιαλιστικού κόμματος αναμένεται να εκμεταλλευτούν και οι Podemos, οι οποίοι πρόκειται να ασκήσουν σκληρή κριτική στο PSOE το οποίο στην ουσία «ευλόγησε» τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ραχόι.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Βουλής πλέον θα είναι εναντίον του Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα έχει τον έλεγχο του προεδρείου και της Γερουσίας. 

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός