Πάνω από 280.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι του γιου της ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Μαρί Αρενά, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Qatargate, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».

«Έρευνα Qatargate: πάνω από 280.000 ευρώ μετρητά εντοπίστηκαν στο σπίτι του γιου της Μαρί Αρενά» είναι ο τίτλος του άρθρου, που επισημαίνει ότι στις 19 Ιουλίου οι ερευνητές όχι μόνο έλεγχξαν το διαμέρισμα της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, επισκέφτηκαν επίσης το γειτονικό διαμέρισμα του γιου της, Ούγκο Λεμέρ, και τα κεντρικά γραφεία της BRC & Co, της οποίας είναι συνιδρυτής.

Από την οικία του γιου της ευρωβουλευτή κατασχέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Μαρί Αρενά άνοιξε την πόρτα στους υπαλλήλους της δικαστικής αστυνομίας, με τα εφεδρικά κλειδιά της, καθώς ο γιος της απουσίαζε.

Η Soir σημειώνει ότι η προέλευση των χρημάτων δεν είναι ακόμη γνωστή και δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί καμία σχέση με το αρχείο Qatargate ως έχει.

Επισημαίνεται ότι, τον Νοέμβριο του 2018, ο Ούγκο Λεμέρ είχε καταχωρίσει, με πέντε συνεργάτες, την BRC & Co, που δραστηριοποιείται στην πώληση κάνναβης απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της και επομένως νόμιμη.

Ο Ούγκο Λεμέρ εμφανίστηκε στην υπόθεση Qatargate μέσω υποκλοπών από την κρατική ασφάλεια στο σπίτι του κύριου υπόπτου σε αυτή την υπόθεση, Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι.

Τι είχε πει ο Παντέρι για τον γιο της ευρωβουλευτή

Όπως είχε αποκαλύψει η Soir, ο Αντόνιο Παντσέρι είχε πει ότι προσφέρθηκε να προσθέσει τον γιο της Μαρί Αρενά σε λίστα ατόμων που δικαιούνται να λάβουν εισιτήρια για έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Ερωτηθείς σε αυτό το σημείο τηλεφωνικά, ο Ούγκο Λεμέρ είχε αρνηθεί ότι είχε λάβει την παραμικρή πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι είχε πάει στο Κατάρ.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει ταυτόχρονα ότι η δημιουργία της BRC & Co βρίσκεται επίσης πίσω από την αναγκαστική αποχώρηση του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, από την υπόθεση.

«Ακόμη κι αν, σύμφωνα με πληροφορίες , ο πρώην υπεύθυνος του φακέλου ανακριτής είχε διατάξει ο ίδιος ελέγχους στους λογαριασμούς της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη νόμιμη κάνναβη, η ανακάλυψη από τον δικηγόρο του Μαρκ Ταραμπέλα της παρουσίας του γιου της Μαρί Αρενά, με τον ίδιο τον γιο του δικαστή ανάμεσα στους ιδρυτές, είχε αναγκάσει τον Μισέλ Κλεζ να απομακρυνθεί», αναφέρει η εφημερίδα.

Συμπληρώνει τέλος ότι «ο Νικολά Κλεζ και ο Ούγκο Λεμέρ είναι και οι δύο μέτοχοι της BRC & Co, σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα του Βελγίου, αν και ο δεύτερος δεν ήταν διευθυντής από τον Δεκέμβριο του 2021. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ήταν το αντικείμενο μίας από τις έξι έρευνες που έγιναν στις 19 Ιουλίου».

Οι ύποπτες διασυνδέσεις της Αρενά

Η Αρενά έχει απασχολήσει έντονα τον Τύπο για τις σχέσεις της με τους συλληφθέντες για το Qatargate. Το πιο σημαντικό είναι η στενή σχέση της με τον κεντρικό ύποπτο, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Επικαλύπτονταν στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2014 – 2019.

Η Βελγίδα, που εκείνη την περίοδο ήταν για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, είχε τη φήμη μιας υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ισχυρό ιστορικό στην περιβαλλοντική πολιτική εντός της αριστερής πτέρυγας της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, όπου ο Παντσέρι ήταν ένα αξιόλογο, αν και μάλλον χαμηλών τόνων μέλος.

Η ίδια έχει περιγράψει τη σχέση της με τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, ως καθαρά επαγγελματική, ενώ ο Παντσέρι, μέσω του δικηγόρου του, την έχει περιγράψει ως «πολύ στενή».

Οι δυο τους είχαν 389 διαφορετικές τηλεφωνικές επαφές σε διάστημα εννέα μηνών μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Παντσέρι είχε πάψει προ πολλού να είναι ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με την Soir, υπάρχουν υποψίες ότι η Αρενά έλαβε δώρα από το Κατάρ. Το όνομά της εμφανιζόταν επίσης σε ένταλμα σύλληψης για τον Κοτσολίνο νωρίτερα φέτος, όπου κατονομάστηκε ως μέλος μιας μικρής ομάδας ευρωβουλευτών που εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που διέρρευσαν στο Politico, υποβάθμισε τον υποτιθέμενο ρόλο της Αρενά. Είπε επίσης στους ερευνητές ότι ταξίδεψε στο Μαρόκο με την Αρενά, με έξοδα ενός Μαροκινού διπλωμάτη το 2015 – αλλά υποστήριξε πως η Αρενά δεν γνώριζε ποιος χρηματοδότησε το ταξίδι.

Σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, μια άλλη βασική ύποπτη, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, άφησε έντονα να εννοηθεί ότι η  Αρενά έχει προστατευτεί από τις σκληρές ερωτήσεις των εισαγγελέων μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είχε επικοινωνήσει μαζί της, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η ίδια η Αρενά είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία: «Μου τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή. Ήμουν σε συνέδριο. Δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της είπα να ηρεμήσει μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω πως απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές της πολιτικής της ομάδας».