Newsroom

Newsroom

Πυξίδα η τρόικα και οι ελληνικές δεσμεύσεις

Η τρόικα και οι εκθέσεις της θα είναι η πυξίδα σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα καθορίσει τη μελλοντική…

mer

Η τρόικα και οι εκθέσεις της θα είναι η πυξίδα σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα καθορίσει τη μελλοντική πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Η Ανγκελα Μέρκελ κατανοεί τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά τις αποφάσεις της θα τις πάρει μετά τις αναφορές της τρόικας, αφού εγκριθεί η έκτη δόση και όταν αύριο εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού της στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο.
Ολα αυτά βέβαια, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυστηρά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής της.

Τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός, λίγο πριν ξεκινήσουν τις μαραθώνιες συνομιλίες τους σε δείπνο που η Μέρκελ παρέθεσε στον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα χρεοκοπίας και η καγκελάριος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως η καγκελάριος είπε, σε ερώτηση που της τέθηκε για το μήνυμα που έχει να στείλει στον ελληνικό λαό: «Το μήνυμά μου είναι ότι έχω απόλυτη επίγνωση πως οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν επιβαρυνθεί πολύ και κάνουν μεγάλες θυσίες για μια κρίση για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Από την άλλη, έχει γίνει μια συμφωνία με την τρόικα, ενώ παράλληλα περιμένουμε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Παρά τα διάφορα σενάρια που ακούγονται, εμείς θα ακολουθούμε τις συμβουλές της τρόικας».

Η κ. Μέρκελ, μπορεί να μην το είπε, αλλά με τις δηλώσεις της άφησε να εννοηθεί πως από τις αναφορές της τρόικας εξαρτάται και το εάν θα τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η ίδια βέβαια πρόσθεσε ότι αναμένονται και κοινοβουλευτικές αποφάσεις, εννοώντας την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης και τόνισε πως θεωρεί ότι εκεί τελικά θα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία ολόκληρου του κυβερνητικού συνασπισμού της.

«Θέλουμε μια πολύ δυνατή Ελλάδα και ένα σταθερό ευρώ. Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προς τις κατευθύνσεις αυτές. Η Ελλάδα όμως πρέπει να τηρήσει πολύ αυστηρά τις υποσχέσεις της και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα», υπογράμμισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η task force

Συμπλήρωσε δε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η task force, με επικεφαλής τον κ. Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, με τη σειρά του, ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα της τονίσει την ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές στην Ελλάδα και την πιστή εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Θα μιλήσουμε -σημείωσε ο ίδιος- για την πορεία της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα, για εμάς όμως ιδιαίτερη σημασία έχουν τα μηνύματα στήριξης των εταίρων μας».

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, περί συντεταγμένης ή μη χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε: «Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές απόψεις. Ζούμε καθημερινά την ανασφάλεια από τις κακοφωνίες στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ομως, με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η Ε.Ε. έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ο στόχος είναι ένας. Το ισχυρό ευρώ».

Ο Παπανδρέου συμπλήρωσε «ότι οι στόχοι της τρόικας είναι συγκεκριμένοι, δηλαδή να μειωθεί το έλλειμμα (…). Το 2012 πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν, η ύφεση, για παράδειγμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί, δεν αλλάζουν όμως οι στόχοι μας».

Γενική είναι η εντύπωση στο Βερολίνο ότι η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να έχει πολλά σενάρια στα συρτάρια της για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, για την ώρα όμως εξακολουθεί να βαδίζει με το δόγμα «βήμα βήμα, βλέπουμε και κάνουμε», αναμένοντας τις εκθέσεις της τρόικας, το αν θα εγκριθεί η έκτη δόση και βέβαια να ακούσει από πρώτο χέρι από τον Ελληνα πρωθυπουργό το ποια είναι η πρόοδος της Ελλάδας, τι έχει μέχρι τώρα γίνει και τι σκέφτονται να πράξουν στο μέλλον οι Ελληνες.

Ολα αυτά αφήνουν ανοιχτό το ποιο σενάριο για την Ελλάδα τελικά θα επιλέξει να τραβήξει η Ανγκελα Μέρκελ από το συρτάρι της.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.enet.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…