Πυρόσβεση….σούπα!

Μέχρι πολύ πρόσφατα ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν -σου λέει- ομιλητικότατος, γλώσσα δεν έβαζε μέσα του, κάτι σαν τον Ιταλό κωμικό Σαβέριο Ραϊμόντο στον ρόλο «Ο φλύαρος σάτυρος».

αυρα

Είναι καμιά βδομάδα τώρα που λέξη δεν του παίρνεις. Μπαίνει βγαίνει στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας με σκυμμένο το κεφάλι, θολωμένο το μυαλό, αξυρισιά του πένθους (3-4 ημερών) και απολύτως αμίλητος, κάτι σαν την Βουγιουκλάκη στον ρόλο «Η Μαρία της σιωπής».

Ήταν ακριβώς πριν από 15 ημέρες όταν επισκέφθηκε -με ταρατατζούμ- το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον ακούσαμε να λέει ότι “το Υπουργείο αυτό πατάει καλά στα πόδια του”, ότι “συντελείται μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικότερες βέβαια τις δασικές πυρκαγιές”, ότι “πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της
ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος”, ότι “έχουμε προχωρήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία διανύουμε” και ότι “είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των Δήμων στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει
δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός”.

Σήμερα, τι μάθαμε, τι δεν μάθαμε και τι ζούμε;

Μάθαμε ότι για την πυρόσβεση η χώρα μας διαθέτει 91 πτητικά μέσα -τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά- αλλά δεν μάθαμε πόσα από αυτά είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών και πόσα άλλα είναι εκτός επιχειρησιακής δράσης γιατί δεν επιχειρούν όταν πνέουν άνεμοι άνω των 5 μποφόρ.

Μάθαμε ότι υπάρχουν συλλεκτήρες (δεξαμενές) νερού χωρίς νερό, κρουνοί πυρόσβεσης με κομμένη την παροχή εδώ και μήνες. Μάθαμε ότι οι υπηρετούντες στο πυροσβεστικό σώμα είναι περίπου 18.000, αλλά δεν μάθαμε πόσοι από αυτούς είναι μόνιμοι και πόσοι εποχικοί.
Μάθαμε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των υπηρετούντων είναι τα 55 έτη, γεγονός που τους καθιστά ανίκανους να επιχειρούν στο πεδίο της πυρόσβεσης.

Μάθαμε ότι οι κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα είναι 4.500 κι όμως η κυβέρνηση με ΠΝΠ κάλυψε με πυροσβέστες κάποια κενά διασωστών του ΕΚΑΒ (όταν σήμερα υπάρχουν 3.000 διασώστες του ΕΚΑΒ εκπαιδευμένοι και άνεργοι).

Μάθαμε ότι μέσω του προγράμματος Antinero II οι αναθέσεις υπηρεσιών καθαρισμού σε ιδιώτες έγιναν στα τέλη Ιουνίου ή ακόμη και πριν λίγες μέρες στις αρχές Ιουλίου, ενώ στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Πατούλης για τον διαγωνισμό: «Μίσθωση μηχανημάτων έργου και οχημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου 2023 και 2024» όρισε ημερομηνία ανοίγματος των προσφορών την 20η Ιουλίου 2023.

Μάθαμε ότι το (φιλοκυβερνητικό) προεδρείο της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετακυλήσει «άδικα και αδικαιολόγητα» τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στους Δήμους. Μάθαμε ότι η κυβέρνηση -που επικαλείται την κλιματική κρίση- ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή κατά της νομοθεσίας για την αποκατάσταση της Φύσης.

Μάθαμε ότι η κυβέρνηση προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, αλλά αδιαφορεί για την περιουσία, το περιβάλλον και τα χιλιάδες ανυπεράσπιστα ζώα που κάηκαν.

Τελικά λάθος ζώα καίγονται.
“Ιδεαλιστής είναι κάποιος που επειδή βλέπει ότι το τριαντάφυλλο είναι πιο ωραίο από το λάχανο, πιστεύει ότι θα κάνει και καλύτερη σούπα”.

H.L. Mencken, Αμερικανός Αρθρογράφος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

ελεφάντη

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

Σάλο προκαλέσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που υποστήριξε ότι «η γυναικοκτονία έχει…

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…