Newsroom

Newsroom

Πύρινος εφιάλτης στη Λέσβo: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις-Αγωνία για τη Βρίσα

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων, προκειμένου να περιορίσουν και να ελέγξουν τη φωτιά η οποία μαίνεται από τις 10 το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού.

5649567

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στην Δυτική Λέσβο με το χωριό των Βατερών να απειλείται, καθώς οι φλόγες είναι μέσα στον οικισμό,.Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Το μεσημέρι οι άνεμοι έπεσαν ελαφρώς και οι πυροσβέστες μπόρεσαν να ελέγχουν ελαφρώς τις φλόγες που καίνε εντός του χωριού, ωστόσο οι ριπές αλλάζουν συνεχώς φορά και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, κάτι που σημαίνει ότι η πύρινη λαίλαπα δεν μπορεί να ελεγχθεί.

293414951 376288047946159 6755722122000045780 n

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα , περιπολικό σκάφος του Λιμενικού απεγκλώβισε 9 άτομα από τοπική παραλία.

«Ανεξέλεγκτη η φωτιά»

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης ανέφερε στο Newsbomb.gr πως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καθώς καίει σε δύο μέτωπα.

«Στα Βατερά έχουν καεί σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και ένα ξενοδοχείο», είπε ο δήμαρχος ο οποίος βρίσκεται στο άλλο μέτωπο της φωτιάς, στην περιοχή Σταυρός, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα να περάσει στον οικισμό του Πλωμαρίου.

 

293751301 821063789301215 16502444388835024 n

Αγωνία για τη Βρίσα

Μεγάλη προσπάθεια, μάλιστα, γίνεται για να μην κατευθυνθεί το πύρινο μέτωπο προς τη Βρίσα, καθώς εάν περάσει από εκεί θα υπάρξει σοβαρότατος κίνδυνος για εξάπλωσή της σε όλο το πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ο καπνός ήταν ορατός έως και από 30 χλμ μακριά, ενώ υπάρχουν δυνάμεις της πυροσβεστικής και μηχανήματα του στρατού για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να περιοριστεί το μέτωπο.

Καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων

Πάντως, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για καθυστερημένη συνδρομή από εναέρια μέσα, γεγονός που επέτρεψε στη φωτιά να ενισχυθεί και να μπει μέσα στο χωριό καίγοντας σπίτια και απειλώντας περιουσίες.


Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «δεν υπήρχε καμία βοήθεια επί πολλές ώρες» για να προσθέσει ότι «τα εναέρια μέσα άργησαν πολύ να φτάσουν».

Στη μάχη Στρατός και Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στην πυρκαγιά της Μυτιλήνης ήδη έχουν σπεύσει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τα κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμό, έτσι ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης αλλά και στην πιθανότητα να χρειαστεί να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα εναέρια μέσα (τέσσερα CL-415 και δυο PZL), έχουν διατεθεί τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητής γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, έχει λάβει εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή. Η κατάπλευση του πλοίου στη Μυτιλήνη θα γίνει στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης να παράσχει συνδρομή, σε πιθανότητα εκκένωσης από τη θάλασσα αν συνεχίσει το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τις παραλιακές περιοχές.

 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…