Newsroom

Newsroom

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στη Δυτική Αττική-Στο δόγμα εκκενώσεων η κυβέρνηση

Εφιάλτης αναζωπυρώσεων σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο

pyrkagia rodo

Τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε την Αττική βρίσκονται εκτός ελέγχου, ενώ ήδη πληθαίνουν οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο καπνός φτάνει στον Πειραιά, ενώ είναι ορατός σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας όπως η Φυλή και ο Βύρωνας.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής κ. Αρτοποιό, να κάνει λόγο για ακραίες συνθήκες που πλέον δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Στον ρυθμό του 112 η κυβέρνηση

Από την μερία της την ώρα που δεν τιθασεύονται  τα πύρινα μέτωπα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προχωρά σ να στέλνει μυνληματα η το νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης αποστέλλονται συνεχώς μηνύματα μέσω του 112 για εντολή εκκένωσης οικισμών.

Συγκεκριμένα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των οικισμών Κιάφα προς προς Μάνδρα – Ελευσίνα, Άγιος Παντελεήμονας,  Οινόη προς τις ΕρυθρέςΆγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Σωτήρας, Πανόραμα Μάνδρας, Παλαιοκούνδουρα και Παλαιοχώρι.

 

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, έκανε έκκληση για εναέρια μέσα και τόνισε ότι «βλέπουμε ζωντανό τον εφιάλτη μπροστά μας». Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Στην Αγία Σωτήρα έχουμε ζωντανό πύρινο μέτωπο. Διαπίστωσα ότι πραγματικά κινδυνεύουν οι οικισμοί. Το πρωί διέρχονταν αυτοκίνητα, η κατάσταση έδειχνε ότι είχε ολοκληρωθεί. Βλέπουμε πάλι ζωντανό το πύρινο μέτωπο μπροστά μας. Κάνω έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα».

Την ίδια στιγμή σήμανε συναγερμός για αναζωπύρωση στο Καραούλι Μάνδρας, κινητοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύσεις, καθώς και άνδρες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), προκειμένου να μην ξεφύγουν οι φλόγες. Στο Μελετάκι των Μεγάρων, νέα εστία ξεπήδησε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση εντοπίστηκε και στην θέση Κανδήλι στα Μέγαρα.

Εκκένωση προς Ερυθρές και για τον Άγιο Παντελεήμονα

 

 

Εναέρια μέσα επιχειρούν και στην περίμετρο της Πάρνηθας

Πανικός, οργή και αγωνία

Δραματικά βίντεο και ρεπορτάζ έρχονται στη σκιά των μεγάλων αναζωπυρώσεων, με το μέτωπο της Δυτικής Αττικής να είναι εκτός ελέγχου και να προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Στη Μάνδρα υπάρχουν πολλαπλές εστίες που μετατοπίζονται με τη φορά του ανέμου, ενώ η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος, με τον μαύρο καπνό να δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ταυτόχρονα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας τα 2 αεροσκάφη που αναμέναμε από το Ισραήλ.

 

c130

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.