Newsroom

Newsroom

«Πυρά» του Σέρβου πρόεδρου κατά του Κοσοβάρου πρωθυπουργού: «Θέλει να χυθεί αίμα»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι

kosovo 1

Για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα Μετόχια μίλησε απόψε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την ομιλία, ο Πρόεδρος της Σερβίας θα περάσει στη διοικητική γραμμή. Θα διανυκτερεύσει με τον στρατό και από εκεί θα παρακολουθεί την κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο Βούτσιτς το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του, το Βελιγράδι προειδοποιούσε εδώ και μήνες ότι ο Κούρτι είχε μόνο μία επιθυμία: να προκαλέσει σύγκρουση στο Κόσοβο και τα Μετόχια, και να προκαλέσει αιματοχυσία στην περιοχή. Ωστόσο λίγοι ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια και να καταλάβουν την ουσία, πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη Ζβέτσαν, είπε ότι οι Σέρβοι ήθελαν απλώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά «τους περίμεναν στρατιώτες της KFOR και συρματοπλέγματα». Συμπλήρωσε επίσης ότι η KFOR άφησε τους «δημάρχους» του Κούρτι να μπουν στα δημαρχεία και μετά «τους προστάτευσαν από τους Σέρβους», αντί να κάνουν το αντίστροφο.

Στη συνέχεια ο Σέρβος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους τραυματίες Σέρβους στο Βόρειο Κόσοβο.

Ο Ντράγκισα Γκάλιακ πυροβολήθηκε από πίσω, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Δύο σφαίρες τον έπληξαν. Χειρουργήθηκε και τώρα βρίσκεται στην εντατική. Πιστεύουμε ότι θα επιβιώσει αν δεν υπάρξουν επιπλοκές. Τότε οι Σέρβοι απάντησαν με πέτρες. Ελεύθεροι σκοπευτές εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία. Περισσότεροι από 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν. Τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά» πρόσθεσε.

Ο Ντράγκιτσα Μίλοβιτς έχει σοβαρά σωματικά τραύματα από χτυπήματα, ο Τσάσλαφ Σοφρονίγιεβιτς τραυματίστηκε σοβαρά από πολλά χτυπήματα, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τέσσερις Σέρβοι συνελήφθησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την KFOR για την απελευθέρωσή τους.

Νωρίτερα, η κατάσταση ξέφυγε στην πόλη Ζβέτσαν, όπου σέρβοι πολίτες διαδήλωναν έξω από το δημαρχείο, αντιδρώντας στην ορκωμοσία του νέου αλβανού δημάρχου. Άντρες της νατοϊκής δύναμης KFOR επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες και μπουκάλια).

 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…