«Πυρά» Politico στον Ρίσι Σούνακ: «Η ελληνική τραγωδία του…»

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε διπλωματική κρίση, αναφέρεται η στήλη Playbook του Politico.

parthenon marbles Rishi Sunak

Η εφημερίδα Politico, στη σημερινή της στήλη Londons Playbook, κάνει εκτενής αναφορά στην ακύρωση της συνάντησης των Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μάλιστα η εφημερίδα εκτοξευει «πυρά» προς τον Σούνακ αλλά… αφήνοντας και κάποεις αιχμές και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάνοντας λόγο για «ελληνική τραγωδία» και «(αρχαίους) πολιτισμικούς πολέμους» η στήλη σημειώνει την ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε επίσης-Σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας μετά το άκυρο του Σούνακ στον Μητσοτάκη

«Αντιδιπλωματία»

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία φαίνεται ότι προκάλεσε τη δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία; Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τη Δευτέρα στον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ σε μια πικρή κλιμάκωση της μακροχρόνιας διαμάχης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Οι δυο τους είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν, αλλά ο Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντησή τους αργά τη Δευτέρα, μια κίνηση που οι Έλληνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στην πρόσφατη έντονη επιμονή του Μητσοτάκη για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο», σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται «στο επίκεντρο διπλωματικής καταιγίδας σήμερα το πρωί».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε πρόσκληση για να πιει τσάι με τον Ρίσι Σούνακ την ώρα που συναντούσε τον Κιρ Στάρμερ (επικεφαλής των Εργατικών) το βράδυ της Δευτέρας — με τους Τόρις να υπονοούν ότι ο ηγέτης των Εργατικών έχει υιοθετήσει ήπια στάση για τα Μάρμαρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι πηγή της στήλης ανέφερε ότι το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης». «οι Εργατικοί θεωρούν ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας πάντως την απόφαση του κ. Σούνακ να μην συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».

Από την άλλη, ανώτερος Συντηρητικός υπογράμμισε πρόσφατες αναφορές ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων, εάν μπορεί να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων. Σύμφωνα με τις αναφορές: «Είναι αφελές από την πλευρά του και δείχνει πόσο λίγο σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν για γενιές. Ο Στάρμερ επιστρέφει στα παλιά του κόλπα να λέει στο άτομο που είναι απέναντί ​​του αυτό που θέλει να ακούσει».

Στέλιος Ρόκκος: Μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του αδερφού του – «Η θάλασσα τέλειωσε για μένα» (video)

Ρόκκος

Στέλιος Ρόκκος: Μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του αδερφού του – «Η θάλασσα τέλειωσε για μένα» (video)

«Προσπαθώ πολύ, ο πόνος δεν θα σταματήσει ποτέ. Προσπαθώ πολύ γιατί πρέπει», ανέφερε ο Στέλιος…

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – «Πνίγηκε» από τη βροχή η Πιερία, χαλάζι στα Τρίκαλα (videos)

6099030

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – «Πνίγηκε» από τη βροχή η Πιερία, χαλάζι στα Τρίκαλα (videos)

Ο καιρός είναι άστατος σε πολλές περιοχές της χώρας, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το…