«Πυρά» ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υπόθεση Γεωργίου και τα…. Greek Statistics

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανοίγει με επίκεντρο την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου και τη δικαστική εμπλοκή με τα… Greek Statistics.

pasoknd 0

Η Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει σε αυστηρούς τόνους την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφασή της να καταθέσει αίτηση επανεξέτασης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) των στοιχείων κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου.

Η θέση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την απόφαση που έλαβε προ μηνών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αναγνώρισε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «επιμένει στη δική της συνωμοσιολογική θεωρία, προκειμένου να συνεχιστεί η επιχείριση εξόντωσης του». Εξηγεί ότι η περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, είναι για την κυβέρνηση, μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν τη συντηρητική και λαϊκιστική αντίληψη από την οποία διακατέχεται ιστορικά η ΝΔ. Μάλιστα, κατά τον Γιώργο Παπανδρέου η αίτηση στερείται νέων επιχειρημάτων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ΕΔΔΑ δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Μάρτιο του 2023, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, στελέχη, κορυφαίοι παράγοντες του χώρου ΠΑΣΟΚ και οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για δικαίωση Γεωργίου, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ που κατά το ΠΑΣΟΚ ισοδυναμούσε με κατάρριψη από τη δικαιοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009.

Τότε, με αναλυτική ανάρτησή του στα social media, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι η απόφαση συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγούσε ότι ι το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το 2017 τον Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος και ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης αρνούμενος να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ως προς το νόημα της κρίσιμης διάταξης του Κανονισμού που διέπει την EUROSTAT και τις εθνικές στατιστικές αρχές. Όμως, όπως σημειώνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αίτημα του κατηγορουμένου να απευθυνθεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία. Το ΕΔΔΑ, με την απόφαση του Μαρτίου 2023, έκρινε ότι η Ελλάδα, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, παραβίασε το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη.

Τώρα, τέσσερις μήνες αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση προσφύγει στην Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για επανεξέταση της υπόθεση Γεωργίου.

Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτή η νέα εξέλιξη υπονομεύει το κράτος δικαίου και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, «όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από τις Ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η συμπεριφορά μιας μερίδας δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση αυτή, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, έχουν μια και μόνο στόχευση: τη διατήρηση ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που παράγει συνεχείς κρίσεις, αδικίες και ανισότητες και κρατά σε ομηρία τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

Για να καταλήξει: «Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Τώρα πια, όλοι γνωρίζουμε ότι, αμετανόητοι ηγέτες και πολιτικές δυνάμεις, στο όνομα μικροκομματικών επιδιώξεων, θέλουν να έχουν την ίδια επιλογή και στο μέλλον: να εφεύρουν έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο, για να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες από το νέο εκτροχιασμό του χρέους, από το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και από τη μεταβίβαση του πλούτου του Ελληνικού λαού στα χέρια λίγων ισχυρών συμφερόντων και κατεστημένων, με σκοπό την επανακατάληψη, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας.

Με τις επιλογές τους δίνουν στη μεταρρύθμιση και τη δικαιοσύνη, νέα περιεχόμενα. Αυτά που διευκολύνουν τις δικές τους στοχεύσεις, που όμως, δεν συνάδουν με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…