"Πολυεθνικές, πλούσιοι και τράπεζες συνεργάζονται με στόχο την φοροαποφυγή"

Πυρά εξαπέλυσε ο Πιέρ Μοσκοβισί εναντίον όσων συνεργάζονται προκειμένου να «στερούν τεράστια έσοδα από την φορολογία» στα κράτη της ΕΕ κατά τη σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

NewsRoom 14/11/2017 | 14:04

«Πολυεθνικές, πλούσιοι φορολογούμενοι, συμβουλευτικές και τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να στερούν τεράστια έσοδα από την φορολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται πως όταν έγινε η αποκάλυψη των Paradise Papers ο γάλλος αξιωματούχος ήταν από τους πρώτους που είχε βγει με δηλώσεις του να καταγγείλει τις πρακτικές που ακολουθούν πλούσιοι και πολυεθνικές ανά τον κόσμο. «Οι αποκαλύψεις των #ParadisePapers προκαλούν ίλιγγο. Ο αδιαφανής κόσμος της φοροδιαφυγής ξαφνικά εμφανίζεται στο φως της ημέρας», είχε αναφέρει σε tweet του.

«Αηδία μπροστά σε αυτές τις οργανωμένες πρακτικές, συστηματικές και παγκόσμιες, με τα δίκτυά τους, τα μυστικά τους και τους επαγγελματίες τους #ParadisePapers», έγραφε σε άλλο.

Πρότεινε δράσεις ο Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων τόνισε κατά την ομιλία του ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές φορολογικές πολιτικές κάποιων χωρών. Μεταξύ άλλων είπε ότι εφόσον όλες αυτές οι πρακτικές είναι φαινομενικά σύννομες, πρέπει να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής για νέους κανόνες για τους μεσάζοντες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ) προκειμένου να δηλώνονται συστηματικά στις φορολογικές αρχές. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να υποβάλλονται εκθέσεις ανά χώρα με περισσότερες πληροφορίες για τη φορολόγηση των εταιριών, στοιχεία που να είναι προσιτά σε όλους.

Όπως ανέφερε, το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ δε θα πρέπει να διστάσει, καθώς η διαφάνεια θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, δεν θα την πλήξει.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων που φιλοδοξεί να δημοσιεύσει η Επιτροπή τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» ότι μπορεί να γίνει αυτό, χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης προς τις κυβερνήσεις. Επίσης, ενημέρωσε πως η λίστα περιλαμβάνει 92 τρίτες χώρες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη δεσμευτεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία τους και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναλάβουν υποχρεώσεις και γραπτώς, ειδικά όσες δεν προβλέπουν φορολογία στα κέρδη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε την ανάγκη να είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα και να περιλαμβάνει και κυρώσεις.

Παπαδημούλης: «Προκλητική» φοροδιαφυγή της παγκόσμιας ελίτ

Την «προκλητική» φοροδιαφυγή της παγκόσμιας ελίτ σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των δημόσιων ταμείων κατήγγειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης λαμβάνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση.

Απευθυνόμενος στον επίτροπο Μοσκοβισί, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «ανεπαρκείς» προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες μάλιστα έχουν μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ αναρωτήθηκε γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν περισσότερα στοιχεία από το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν «αποτελέσματα» και συγκεκριμένα ζήτησε τη φορολόγηση των κερδών εκεί που παράγονται, τη δημοσίευση της μαύρης λίστας, φορολογική εναρμόνιση και αυστηρές κυρώσεις.

Στους 130 Έλληνες που εμπλέκονται στα «Paradise Papers» αναφέρθηκε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται.

Να σταματήσουν να εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία τα κράτη-μέλη ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει γρήγορη αντίδραση θα χαθεί όση από την εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει.

Επιφυλακτικός ως προς την ανάληψη δράσης κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο Βρετανός ευρωβουλευτής που πρωτοστάτησε υπέρ του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ επιτέθηκε στο Ευρωοκοινοβούλιο για την πολύ χαμηλή φορολόγηση όσων εργάζονται σε αυτό.

Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να συζητιέται η απαγόρευση «απολύτως νόμιμων επενδύσεων στις Μπαχάμες ή στα νησιά Βέρτζιν», την ώρα που πωλούνται αφορολόγητα τσιγάρα και που χρησιμοποιούνται επιδόματα για να αποφευχθεί η φορολόγηση.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η τοποθέτησή του, ότι «οι δημοσιογράφοι και οι διαρροές χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος».

Στο τέλος της συζήτησης, το λόγο έλαβε ξανά ο Επίτροπος Μοσκοβισί:

«Διαπιστώνω συμμαχία μεταξύ Επιτροπής και Κοινοβουλίου και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απάτη. Κάναμε πολλές προόδους αυτά τα 3 χρόνια, αλλά χρειάζεται να επιδείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη που ξεκίνησαν την επανάστασή τους, να κάνουν κι άλλα βήματα εγκρίνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν, προκειμένου να προχωρήσουμε και στην επιβολή των κυρώσεων».