Πυρά κατά της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ : «Υπάρχουν χρήματα για τους ανέργους και το ξέρετε»

«Χέρι» στο αποθεματικό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, βάζει η κυβέρνηση, η οποία μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείο Εργασίας «Δουλειές Ξανά» ανοίγει παράθυρο ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη στεγαστική πολιτική αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ.

2139993

Η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στα αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. «Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάργηση των φορέων, που τα χρήματα που υπήρχαν ως αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δεν αποτελούν πια αυτοτελή λογαριασμό μέσα στα έσοδα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, με το νομοσχέδιο προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, τώρα πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ», είπε η κυρία Χατζηδάκη.

Η ίδια, υπογραμμίζει ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας προτάσσεται αυτά τα αποθεματικά, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού, παρά για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν, δηλαδή τη στεγαστική πολιτική, «πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για στεγαστική πολιτική και για συναφείς δραστηριότητες, αλλά και για τις υπόλοιπες αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ (σ.σ. πρώην ΟΑΕΔ)».

Η Αικατερίνη Χατζηδάκη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το εν λόγω νομοσχέδιο και εξέφρασε την ανησυχίας της σε σχέση με την ανεργία και το ποινολόγιο των ανέργων, το οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικά τιμωρητικό».

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο πρέπει κάποιος άνθρωπος να βρεθεί έως και δύο χρόνια εκτός του μητρώου του ΟΑΕΔ και έως έξι μήνες, απλά, εάν δεν επιτύχει σε κατάρτιση που του έχει προταθεί ή αρνηθεί κατάρτιση που του έχει προταθεί. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να επανεξεταστεί οπωσδήποτε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου», είπε η κ. Χατζηδάκη εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τη σύνθεση του Δ.Σ. «Αυτή η αλλαγή που περιόρισε τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. Βρίσκουμε ότι είναι σε πολύ λάθος κατεύθυνση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης εξαπέλυσε ευθείες βολές προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «το επίδομα ανεργίας το παίρνει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων και είναι ένα πολύ μικρό ποσό. Αντιστοιχεί στο 55% του βασικού μισθού. Όταν σήμερα μια οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τον βασικό μισθό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί πολύ περισσότερο ένας άνεργος, να ζήσει με το 55% του βασικού μισθού για όσο διάστημα λαμβάνει αυτό το επίδομα ανεργίας. Άρα, θα περιμέναμε από αυτό το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ, και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, να δίνεται περισσότερη στήριξη των ανέργων, να ανέβει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

«Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Και θα μου πείτε χρήματα πού θα βρούμε; Υπάρχουν τα χρήματα και το γνωρίζετε. Γνωρίζετε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ πάνω από 10 δισ. Χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί για τους σκοπούς τής καταπολέμησης της ανεργίας από το κράτος, και δεν έχουν δοθεί και δεν ξέρω αν θα δοθούν κιόλας, και δεν ξέρω και αν θα υπάρξει δυνατότητα και στο μέλλον να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακράκης δήλωσε αντίθετος με τις αλλαγές στη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ. «Θεωρούμε ότι είναι μια λάθος κατεύθυνση η μετατροπή της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, από κοινωνική πλειοψηφία που ήταν μέχρι τώρα, η μεταβολή της σε κυβερνητική πλειοψηφία, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Δεν είναι η ευελιξία των αποφάσεων που θα διασφαλιστεί με αυτή την αλλαγή. Θεωρούμε ότι είναι η αφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διασφαλιστεί. Θεωρούμε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, των δύο εκπροσώπων που τους μειώσαμε σε 1 και ζητούμε να τοποθετηθούν και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Τέλος, ο Γ. Μακράκης είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται πολύ σκληρές ποινές εναντίον των ανέργων την ίδια ώρα που «η αντιστοιχία των εργασιακών συμβούλων προς τους ανέργους, στην Ελλάδα, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 1.800 ανέργους. Η αντίστοιχη αναλογία στις χώρες της ΕΕ, είναι ένας εργασιακός σύμβουλος ανά 130 με 150 ανέργους».

 

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι