Πυρά κατά Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις υποκλοπές

«Καταπέλτης» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι παρεμβάσεις των περισσότερων ευρωβουλευτών για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

eu parliament

Πλήθος ευρωβουλευτών άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την  ελευθερία του Τύπου», στην Ελλάδα

«Το δημοκρατικό κράτος δικαίου απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα. Το χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών είναι πορτοκαλί» τόνισε η Σοφί Ιν’τ Φελντ και επεσήμανε ότι αν και «όλοι είμαστε πιστοί στις πολιτικές μας οικογένειες», «αυτή η πίστη δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό που κάνουμε».

Από την μεριά της , η επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Μαρέιντ Μαγκίνες, εκπροσωπώντας τον αρμόδιο επίτροπο, Ντιτιέ Ρέντερς, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, όπως το κάνει για όλα κράτη μέλη». Ενημέρωσε, παράλληλα, την Ολομέλεια ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την 3η έκθεση για το Κράτος Δικαίου τον Ιούνιο» και, όπως είπε, «για πρώτη φορά συμπεριείχε συστάσεις, ειδικές ανά χώρα, για όλα τα κράτη μέλη».

«Τους τελευταίους μήνες σημειώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων», είπε και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν διάφορες έρευνες που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εποπτικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλες τις εξουσίες που έχουν για να εξετάσουν πλήρως αυτές τις υπόνοιες και τους ισχυρισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τα άτομα θα πρέπει να ασκούν τα δικαιώματά τους για την προστασία των δεδομένων τους και της ιδιωτικής τους σφαίρα».

Σχετικά με το δικαίωμα σε ένδικα μέσα, είπε ότι «το δικαίωμα ενημέρωσης μπορεί να υπόκειται σε καθυστερήσεις λόγω της εθνικής νομοθεσίας» και ότι «αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τις πρόσφατες εξελίξεις και θα παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

 

Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκληρά λόγια από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, που χαρακτήρισε ως βασικό υπαίτιο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και για διάβρωση του κράτους Δικαίου και κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού.

Κλιμακώνοντας την κριτική του σημείωσε «Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την Ανατολικογερμανική Στάζι».

 

 

Τοποθέτηση έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και νυν του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος (θύμα παρακολούθησης και ο ίδιος) ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από τον Κ. Μητσοτάκη.

«Αλλιώς…καληνύχτα Ευρώπη και καλή τύχη!» τόνισε με νόημα. Ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε ακόμη για τις επιθέσεις προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για να σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός «άλλαξε τον νόμο για να ελέγξει προσωπικά την ΕΥΠ και ανέπτυξε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων μαζί με τον έμπιστο ανιψιό του Δημητριάδη».

«Η πληγή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Ανάλογα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως την «πληγή» για να σημειώσει ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».

Και πρόσθεσε με νόημα «από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων, Λίστα Πέτσα, τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την αστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

Ανδρουλάκης: Προσπαθούν με σενάρια που θυμίζουν Τραμπ να με λυγίσουν
Ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ειδική Συνεδρίαση για το κράτος Δικαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαμήνυσε πως όσο και «να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα».

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό και αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος δικαίου, που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση δεν μπορεί να είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο».

Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε πώς «ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ παρακολουθούσε με το αιτιολογικό τού δήθεν «εθνικού κινδύνου» εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων» . Μίλησε για υπονόμευση του έργου «της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή, αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το απόρρητο» ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δύο φορές άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…