Πυρά Εργατικών κατά Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας

Κριτική δέχτηκε στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον από τον επικεφαλής των Εργατικών για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας

AP Johnson

Για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης που τέθηκε σε λειτουργία στην αρχή του μήνα, αλλά και για την «πρόωρη» χαλάρωση των περιορισμών του lockdown – κατά το κόμμα των Εργατικών – συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας των σχολείων στην Αγγλία, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιέρ Στάρμερ, στη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό.

Ο Κιέρ Στάρμερ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη του κόμματός του σε ό,τι αφορά την πολιτική της στην άρση των περιορισμών, επειδή ο Μπόρις Τζόνσον καθιστά δύσκολη μία τέτοια υποστήριξη. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στα μέτρα χαλάρωσης πριν ο δείκτης συναγερμού για τον κορονοϊό πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο (από το τέσσερα που βρίσκεται σήμερα), για να πάρει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι το επίπεδο συναγερμού επέτρεψε τη λήψη της απόφασης χαλάρωσης, ότι τα ζητήματα γύρω από αυτό διευθετήθηκαν και ότι τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν μία τέτοια απόφαση έχουν εκπληρωθεί.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τη λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης, όπως και για τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους είχαν επικοινωνία οι εργαζόμενοι του συστήματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό αυτών που μολύνονται καθημερινά, το σύστημα θα πρέπει να επικοινωνεί με περίπου 45.000 άτομα ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, το σύστημα δεν θα λειτουργεί πλήρως παρά μόνο στα τέλη του Ιουνίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήδη είναι χιλιάδες αυτοί που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι επαφές όσων βρέθηκαν θετικοί. «Χιλιάδες ακολουθούν τις οδηγίες μας και απομονώνονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας, με βάση το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν το αποτέλεσμα εντός 48 ωρών και ότι μέχρι το τέλος του μήνα το αποτέλεσμα για όλες τις εξετάσεις θα είναι γνωστό μέσα σε 24 ώρες. Το θέμα αυτό έχει επισημάνει ως σημαντικό για την καλή λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υγεία, Τζέρεμι Χαντ.

Η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, ζήτησε διαβεβαιώσεις για το εάν η Βρετανία θα συνεχίσει από την επόμενη χρονιά να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, και έλαβε την απάντηση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit, αλλά και ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα ενεργήσει με λογική.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…