Πυρά Εισαγγελέων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Κίνδυνος ατιμωρησίας για διαφθορά και ξέπλυμα

Την αντίθεσή της στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που αφορούν το αδίκημα της απιστίας εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, καθώς υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος κινδυνεύουν να μένουν ατιμώρητες.

NewsRoom 15/10/2019 | 15:05

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν ότι η «αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ' έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως», επισημαίνει τον κίνδυνο δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ριφθούν στον «κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες».

Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ, με ανακοίνωσή της και με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σημειώνει ότι από τον συνδυασμό των άρθρων 5 παρ. 2 και 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου, προκύπτει ότι «η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ' έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως».

Επιπλέον, υπογραμμίζει «τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες».

Τέλος, αναφέρει ότι, από τις εν λόγω διατάξεις, η χώρα μας θα «εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».