Πυρά από την Ισπανία κατά της Κομισιόν: «Αστειότητα» ο μηχανισμός για το πλαφόν για το φυσικό αέριο

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

AP - Αγωγος αεριου Ντρουζμπα

Για κοροϊδία, αναφορικά με την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου, κατηγόρησε την Κομισιόν, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των Βρυξελλών.

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και την τελευταία στιγμή μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» δήλωσε η Τ. Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ίδια σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόσθεσε δε ότι «αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή (σ.σ. της Κομισιόν) είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού». Η Κομισιόν «κοροϊδεύει τον κόσμο» συνέχισε η Ισπανίδα υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προσωρινό μηχανισμό με τον οποίο τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, με μηχανισμό ο οποίος ενεργοποιείται όταν η τιμή του TTF φτάσει σε υπερδιπλάσια τιμή από τη σημερινή.

«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη για την πρόταση αυτή», είπε η Ριμπέρα, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στην αυριανή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Δημοφιλείς Ειδήσεις 46 τραυματίες και μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία
«Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πράγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν».

Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών

Την ώρα που η κυβερνητική κάνει απέλπιδα προσπάθεια, όπως αποτυπώθηκε και από την τελευταία παρουσία…

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

Ξένη Δημητρίου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου εξυπηρέτησε το πολιτικό αφήγημα περί «σκευωρίας Novartis»

«Βόμβες» κατά Ράικου από την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

Δεν μοιάζει διατεθειμένος να προσφέρει στον Μητσοτάκη τη δυνατότητα μετατροπής της «θυσίας» του -όπως ο…