Πώς ο Αθανασίου "φρόντισε" για τη μικρή ποινή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του

Ένοχο για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» έκρινε το Δικαστήριο το ζεύγος Παπαντωνίου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

NewsRoom 13/07/2017 | 11:53

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έπεσε στα μαλακά, όχι επειδή το αδίκημά του δεν ήταν σοβαρό, αλλά επειδή κάποιος άλλος, είχε φροντίσει να μετατρέψει το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» από κακούργημα σε πλημμέλημα, μειώνοντας έτσι και τις πιθανές ποινές.

Η «πέτρα του σκανδάλου» στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Αντώνη Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Αθανασίου φρόντισε το 2014 να αλλάξει μια διάταξη του νόμου περί «πόθεν έσχες» μετατρέποντας το μέχρι τότε κακούργημα της ψευδούς δήλωσης σε πλημμέλημα. Την αλλαγή αυτή εκμεταλλεύτηκε νομικά το ζεύγος Παπαντωνίου καταφέρνοντας να αποφύγει μια βαρύτερη ποινή.

Ο εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά για το υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξε συγκεκριμένα το άρθρο 6 του νόμου 3213/2003 το οποίο πλέον προβλέπει ότι «όποιος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του» τιμωρείται με μικρότερες ποινές.

Η αλλαγή αυτή, που ευνόησε τελικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, ίσως δεν έγινε τυχαία. Και τούτο γιατί ο ίδιος ο Αθανασίου έχει πιαστεί με τη «γίδα στην πλάτη» καταθέτοντας, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη δήλωση που είχε καταθέσει εμφάνιζε ψευδή στοιχεία αναφορικά με ακίνητο το οποίο του ανήκει. Ο ίδιος δήλωνε πως το συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο ανήκει στον ίδιο και τη σύζυγό του έχει συνολική έκταση 350 τ.μ. Το Hot Doc αντιθέτως είχε διαπιστώσει μετά από ενδελεχή έρευνα ότι η συνολική έκταση ξεπερνούσε τα 631 τ.μ.

Βάσει μάλιστα των στοιχείων που υπήρχαν στο υποθηκοφυλακείο και τα οποία αναλυτικά είχε παρουσιάσει το περιοδικό προέκυπτε ότι το ακίνητο περιελάμβανε διαμερίσματα 112,20 τ.μ., 85,90 τ.μ., 192,90 τ.μ. και 63,82 τ.μ. και αποθήκες 149,20 τ.μ. και 27,50 τ.μ. αντίστοιχα.

Αν και τα στοιχεία αυτά απουσίαζαν από τη δήλωση «πόθεν έσχες» ως εκ θαύματος εμφανίστηκαν και μάλιστα με ακρίβεια χιλιοστού, στην επόμενη δήλωση του πρώην υπουργού, η οποία ακολούθησε φυσικά τις αποκαλύψεις του Hot Doc. Εκείνο πάντως που στην περίπτωση του Αθανασίου προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι η αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ουδέποτε έκανε τον κόπο να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Διαβάστε σχετικά: Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραδέχεται το ψευδές πόθεν έσχες του

Διαβάστε σχετικά: Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για το «πόθεν έσχες» - Φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.