Newsroom

Newsroom

Πώς ΝΔ και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στηρίζουν την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ΝΔ, ψήφισαν εναντίον της διαφάνειας στο Ευρωκοινοβούλιο. Να μπορούν δηλαδή οι Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές να διαπλέκονται, χωρίς κανένα έλεγχο με τα λόμπι και τα οικονομικά συμφέροντα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στον Γιώργο Τράγκα. Πρόκειται για τον πιο ακραίο θατσερισμό, που άλλωστε ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

58ad889f1dc524895a8b4599

Την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ψηφίστηκαν μια σειρά από μέτρα για την διαφάνεια, για να εμποδιστούν οι σχέσεις του κοινοβουλίου με τα λόμπι και η πρακτική των Επιτρόπων να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως η Gazprom και η Gordman Sachs, αφού πρώτα έχουν λάβει μεγάλους μισθούς και πολύ μεγάλες συντάξεις από την ΕΕ.

«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου στήριξαν την διαφάνεια, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία! Επιδιώκουν να μπορούν να κάνουν οι επίτροποι ότι θέλουν και να μην είναι υποχρεωμένοι οι ευρωβουλευτές να δίνουν λογαριασμό και να δημοσιεύουν τις επαφές που κάνουν με τα ιδιωτικά συμφέροντα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά τα μέτρα τα οποία προσπάθησαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Νέα Δημοκρατία να μην ψηφιστούν ή να αποδυναμωθούν πλήρως, καταθέτοντας σειρά από τροπολογίες:

• Δημιουργία των απαραίτητων μέσων που θα επιτρέπουν στους βουλευτές να δημοσιεύουν στο Κοινοβούλιο τις συνεδριάσεις και επαφές τους με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων

• Οι δικηγόροι (που επισκέπτονται το Κοινοβούλιο για επαφές με ευρωβουλευτές) να περιλαμβάνονται στον κατάλογο λόμπι

• Ενίσχυση των περιορισμών στους πρώην Επιτρόπους με παράταση της περιόδου αποχής (η περίοδος εκείνη που δεν μπορούν να αναλάβουν μη συμβατές με το προηγούμενό τους αξίωμα θέσεις)

• Οι αποφάσεις σχετικά με τους νέους ρόλους του πρώην Επιτρόπου και των ανωτέρων υπαλλήλων πρέπει να λαμβάνονται από μια αρχή που διορίζεται όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα από εκείνους που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της

• Προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στα Ευρωπαϊκά Όργανα

• Ενημέρωση των οργάνων της ΕΕ σε ετήσια βάση σχετικά με τους ανώτερους υπαλλήλους της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη διοίκηση της ΕΕ και τους ρόλους που ανέλαβαν στη συνέχεια σε ιδιωτικές εταιρείες.

• Διάθεση στο κοινό των πρακτικών μέσω της ιστοσελίδας της επιτροπής των συνεδριάσεων των ομάδων εμπειρογνωμόνων

• Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διάφορες πρακτικές και το νομικό πλαίσιο σχετικά με την έκπτωση από αξίωμα εξαιτίας διαφθοράς

• Περισσότερη διαφάνεια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις

• Να παρασχεθούν στο Κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες ελέγχου όσον αφορά την έγκριση βασικών εγγράφων του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

• Να συμπεριλαμβάνεται το Κοινοβούλιο από το Eurogroup στην παρακολούθηση της εφαρμογής των συμβατικών όρων που συμφωνήθηκαν με τους δικαιούχους της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορήγησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

• Δημόσιος κατάλογος των εταιρειών που εξαιρούνται από την υποβολή προσφορών για κονδύλια της ΕΕ

• Εισαγωγή ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για ταξινόμηση και αποχαρακτηρισμό εγγράφων / περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τη διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι τροπολογίες του ΕΛΚ καταψηφίστηκαν από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και δεν έγιναν δεκτές. Ορισμένες από τις τροπολογίες του ΕΛΚ ψηφίστηκαν και από την Εύα Καϊλή, παρά την αντίθετη στάση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκει.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η στάση της Νέας Δημοκρατίας στις ιδιωτικοποιήσεις και την φοροδιαφυγή είναι τέτοια που «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τον είχε ανακαλύψει. Με όσα λέει, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δικαιολογημένα πιστεύει πως αν έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην εξουσία θα καταλήγαμε μετά από λίγο σε μία Ελλάδα αλλαγμένη προς το χειρότερο. Όπως άλλαξε και η Μεγάλη Βρετανία επί εποχής Θάτσερ».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε πως «έχουμε μπει στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Περάσαμε τις κοτρόνες και πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ώστε να το καταλάβουν οι πολίτες αυτό. Δεν θα μπορούσε να είχε ανατραπεί η περιπέτεια της υπερχρέωσης των προηγούμενων δεκαετιών μέσα σε δύο χρόνια».

Όπως ανέλυσε ο Στέλιος Κούλογλου στην βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη θα συμβάλουν σημαντικά και οι πολύ κρίσιμες γερμανικές εκλογές της Κυριακής. «Η Μέρκελ θα βγει. Το θέμα είναι με ποιους θα καταφέρει να συγκυβερνήσει», είπε, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που ο νέος κυβερνητικός εταίρος της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι οι Φιλελεύθεροι, «τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:


Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».